FAQ

Veelgestelde vragen

Zoek hier uw vraag:

Wat is een erkend bouwbedrijf?

Een van de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie is dat u uw installatie of isolatie laat plaatsen door een erkend bouwbedrijf. Maar hoe weet u of uw aannemer erkend is?

Erkend betekent dat de aannemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). In de praktijk komen vrijwel alle bouwbedrijven en aannemers is aanmerking voor het stempel 'erkend'.

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Ik heb een eigen bouwbedrijf (ZZP). Kan ik subsidie aanvragen voor isolatie of een warmtepomp?

Ja, je kan subsidie aanvragen als je een eigen bouwbedrijf hebt en zelf de isolatie plaatst bij je thuis. Van belang is wel dat er een verklaring vanuit je bedrijf is. Hierop moet je zetten wat voor isolatie er geplaatst is en de gegevens van je bedrijf.

Wat is ISDE subsidie?

Wat is ISDE subsidie? De ISDE subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) helpt woningeigenaren om een tegoedkoming te krijgen wanneer een warmtepomp, zonneboiler of isolatie is toegepast. 

Hoe vraag is subsidie aan voor MKB warmtepomp?

Je kan als MKB ondernemer ook subsidie krijgen voor je warmtepomp. Je moet dan zakelijk ISDE subsidie aanvragen. Let wel op dat je voor een hybride warmtepomp niet altijd meer subsidie krijgt als ondernemer. 

Wat is een warmtepomp meldcode?

De warmtepomp meldcode is een KA nummer dat RVO gebruikt om te identificeren wat voor soort warmtepomp u heeft aangeschaft. Aan deze meldcode zit een subsidiebedrag vast. Via onze warmtepomp subsidietool kan u snel zoeken naar uw warmtepomp en zorgen wij ervoor dat u altijd de juiste meldcode gebruikt.

Wat is nieuw aan de ISDE subsidie 2021?

De ISDE subsidie 2021 richting zich niet langer alleen op warmtepompen en zonneboilers. U kan nu ook subsidie aanvragen voor isolerende maatregelen en aansluiten op een warmtenet.

Als zakelijke klant kan u ook subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen of een kleine windturbine.

Ik heb in 2021 een isolerende maatregel uitgevoerd, kan ik in 2022 ISDE subsidie aanvragen?

Als u in 2021 één isolerende maatregel had uitgevoerd dan kwam u niet in aanmerking voor de ISDE subsidie. Gelukkig is de ISDE subsidie in 2022 versoepeld waardoor u mogelijk toch een kans maakt. 
Wanneer u in 2022 uiterlijk 12 maanden ná het toepassen van uw eerste isolatiemaatregel nog een isolatiemaatregel toepast, aansluit op een warmtenet dan komt u in aanmerking voor subsidie. Dit klinkt ingewikkeld, maar via onze subsidietool kan u gemakkelijk checken of u in aanmerking komt. 

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Wat is de ISDE rekentool?

Met de ISDE rekentool kan u gemakkelijk uw exacte subsidiebedrag berekenen voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Ons systeem berekent automatisch het juiste bedrag bij het juiste product en de combinatie van maatregelen.

Ik heb in 2021 een energiebesparende maatregel uitgevoerd die nu niet meer op de subsidielijst staat, wat nu?

Wanneer u in 2021 één energiebesparende maatregel heeft uitgevoerd die nu niet meer in aanmerking komt voor subsidie, kan u dan alsnog subsidie aanvragen? 

Het korte antwoord is: Ja, dat kan. Belangrijk is dat u tot 12 maanden ná de uitvoering van deze eerste maatregel de subsidie aanvraagt. U kan dit dan combineren met een extra isolatiemaatregel, aansluiting op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler.

 

Ik ben een particuliere verhuurder, hoe vraag is ISDE subsidie aan?

Als particuliere verhuurder komt u ook in aanmerking voor een aantal maatregelen die onder de ISDE subsidie vallen. Zo kan u subsidie voor de plaatsing van een warmtepomp en zonneboiler aanvragen. Ook woningcorporaties komen hiervoor in aanmerking.

Voor de isolatiesubsidie komt u mogelijk in aanmerking voor de SVOH subsidie. Voor de aansluiting op het warmtenet kan u gebruik maken van de SAH regeling.

Wat is mijn isolatie meldcode?

Vanaf 2022 is het nodig om per isolatiemaatregel die u neemt de isolatie meldcode door te geven aan RVO. Met deze code kan de overheid zien wat voor soort isolatie u heeft gebruikt. Dit hangt ook samen met het subsidiebedrag dat u kan ontvangen.

Deze isolatie meldcode wordt vaak doorgegeven door uw aannemer of installateur. Via ons software kan u gemakkelijk deze voorwaarden controleren en isolatie subsidie snel aanvragen.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een thuisbatterij?

Nee, u kan helaas als consument nog geen subsidie krijgen voor uw thuisbatterij. Als zakelijke partij kan u wel in aanmerking komen voor de EIA regeling. Dit geeft een netto voordeel van circa 10 procent op de aanschaf van uw batterij.

Wat is de bestaande thermische schil?

De thermische schil is simpel gezegd de jas om de woning heen. Deze jas zorgt ervoor dat kou, lucht en vocht buiten blijft. Denk hierbij aan de wanden, beglazing, deuren, vloeren en daken. 

De isolatie subsidie beloont het toepassen van maatregelen binnen deze schil.

Ik heb geen isolatie meldcode, kan ik toch subsidie aanvragen?

Wanneer het isolatiemateriaal dat u gebruikt heeft nog geen meldcode heeft gekregen van RVO, dan kan u alsnog zelf subsidie aanvragen. Het is wel belangrijk dat het materiaal aan de voorwaarden voldoet. Zo moet uw spouwmuurisolatie aan te minste 1,1 Rd-waarde voldoen en de rest van uw maatregelen aan tenminste 3,5 Rd-waarde. Zorg ervoor dat u voldoende informatie ontvangt van de aannemer. Denk bijvoorbeeld aan een productbeschrijving van het isolatiemateriaal en foto's. Wij nemen alleen subsidieaanvragen in behandeling met een meldcode, omdat u zonder een meldcode 2 tot 3 maanden langer moet wachten op een antwoord van de overheid.

Lees hier hoe een goede factuur van isolatie of glas eruit ziet, daarmee voorkomt u vertraging bij de subsidieaanvraag.

Kan ik jullie bellen, wat is jullie telefoonnummer?

Wij zijn een volledig digitaal bedrijf en proberen dan ook zoveel mogelijk van de vragen via onze software te beantwoorden. Bij vragen kan je het beste contact via de e-mail opnemen met ons: vragen@simpelsubsidie.nl. Onze ervaring is dat alle vragen per e-mail te beantwoorden zijn. Bijna alle antwoorden op vragen zijn te vinden in het 'meest gestelde vragen overzicht'. Wij zijn een commercieel bedrijf, dus wil je je vraag direct aan de overheid stellen dan kan dat via DEW@RVO.nl. De contactgegevens van de overheid staan hier.

Wat moet er op mijn isolatie factuur staan?

We krijgen regelmatig de vraag wat er op een factuur voor isolatie of een verbouwing moet staan om subsidie aan te kunnen vragen. De factuur is het belangrijkste onderdeel van de subsidieaanvraag, zonder een goede factuur kan je geen subsidie krijgen. Toch zijn facturen van vooral glaspartijen en aannemers vaak onvolledig. Een goede factuur omvat: De meldcode van de isolatie of glas. Deze meldcode is een manier van de overheid om de kwaliteit van het materiaal te toetsen. Zonder meldcode kunnen wij geen subsidieaanvraag doen. Verder is het van belang dat het aantal m2 geplaatst isolatie en glas op de factuur staan met het merk/type erbij. Meer lezen? Lees dan ons blog over verbouwen met subsidie of de isolatie subsidie in 2022.

Lees deze blog met alle informatie over hoe een goede factuur eruit ziet.

Hoe ziet een goede isolatie factuur eruit?

Lees op dit blog meer hoe je een goede isolatie factuur laat opstellen waarmee je subsidie kan krijgen.

1. Hoe krijg je een goede factuur voor isolerend glas

2. Hoe krijg je een goede factuur voor isolatie

Waarom is een meldcode verplicht?

Wij verplichten een meldcode bij het subsidieaanvragen, omdat we anders de kwaliteit niet kunnen garanderen. Je kan wel altijd zelf de subsidieaanvraag doen zonder een meldcode, maar reken op 2-3 maanden vertraging en mogelijk een afgekeurde aanvraag. Het best is je factuur aan te passen, zodat er wel een meldcode op vermeldt staat of een verklaring door de aannemer op te laten stellen. Lees hieronder meer over waar je factuur aan moet voldoen:

Lees deze blog met alle informatie over hoe een goede factuur eruit ziet.

Help, ik ben vergeten om foto's te maken van de isolatie, wat nu?

Helaas weet niet iedereen dat er foto's gemaakt moeten worden van het plaatsen van isolatie of glas om in aanmerking te komen voor de subsidie. Ben je dit vergeten? Dat is geen groot probleem. Zorg ervoor dat je zo goed als het kan nog foto's maakt van de isolatie, desnoods in de nieuwe situatie. Stuur deze foto's aan ons toe en wij zullen helpen met de aanvraag.

Waarom kan ik geen subsidie voor kozijnpanelen of isolerende deur bij jullie aanvragen?

Wij vragen geen subsidie aan voor isolerende deuren en kozijnpanelen, omdat wij in de praktijk zien dat deze maatregelen bijna nooit aan de eisen van de overheid voldoen. Wel is je subsidieaanvraag 2-3 maanden extra vertraagd, wat niet de moeite meer is. Let ook op: Kozijnpanelen zijn isolerende panelen, niet de kozijnen zelf. Voor kozijnen kan je geen subsidie krijgen.

Geen foto isolatiemaatregelen, toch subsidie aanvragen?

Je moet per maatregel waarvoor je subsidie aanvraagt een foto hebben gemaakt. Ben je dat vergeten, probeer dan alsnog een foto te maken hoe het er nu uitziet. Ook als je geen foto's hebt kan je bij ons de subsidieaanvraag doen, wij helpen je dan een goed alternatief te bedenken.

Wat als de subsidiepot isolatie op is?

Wat gebeurt er als de subsidiepot isolatie op is? De kans is klein dat in 2022 de subsidiepot op isolatie op zal raken. Er zit veel geld in de pot. Mocht de subsidiepot voor isolatie opraken in 2022, dan komt er in 2023 weer geld beschikbaar. Je kan dan altijd 12 maanden na het plaatsen van de isolatie je subsidie aanvragen, dus ook in 2023.

Hoe kan ik isolatie subsidie krijgen voor een maatregel?

Hoe kan je isolatie subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel? De overheid wil 15 procent subsidie gaan geven in 2023 wanneer je één isolatiemaatregel of isolerend glas laat plaatsen. Helaas is het niet zo dat je met terugwerkende kracht altijd subsidie kan aanvragen. De isolatie moet namelijk zijn geplaatst na 2 april 2022 om alsnog voor één maatregel subsidie aan te vragen.

Je kan pas vanaf 2023 de subsidie bij ons aanvragen. Het loket van de overheid opent nog niet voor die tijd. Hou onze website in de gaten, waarschijnlijk hebben we binnen enkele maanden wel al meer informatie beschikbaar.

Ik ben van plan een warmtepomp in het buitenland te kopen. Krijg ik ISDE subsidie in Nederland?

Wanneer je een installatie in het buitenland koopt en laat installeren in Nederland, dan kan je hier gewoon subsidie op krijgen. Het is wel belangrijk dat er een meldcode van de warmtepomp of zonneboiler beschikbaar is.

hoe vraag ik subsidie aan voor een isolatiemaatregel

Hoe kan je isolatie subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel? De overheid wil 15 procent subsidie gaan geven in 2023 wanneer je één isolatiemaatregel of isolerend glas laat plaatsen. Helaas is het niet zo dat je met terugwerkende kracht altijd subsidie kan aanvragen. De isolatie moet namelijk zijn geplaatst na 2 april 2022 om alsnog voor één maatregel subsidie aan te vragen.

Je kan pas vanaf 2023 de subsidie bij ons aanvragen. Het loket van de overheid opent nog niet voor die tijd. Hou onze website in de gaten, waarschijnlijk hebben we binnen enkele maanden wel al meer informatie beschikbaar.

Ik heb een vraag, hoe kan ik contact opnemen?

Je kan het beste contact opnemen via de e-mail: vragen@simpelsubsidie.nl. De meest gestelde vragen kan je vinden in dit veelgestelde vragen overzicht. Bijna alle vragen die wij ontvangen staan al beantwoord in dit overzicht. Wij zijn een commercieel bedrijf, dus wil je je vraag direct aan de overheid stellen dan kan dat via DEW@RVO.nl. De contactgegevens van de overheid staan hier.

Wij streven er naar om je vragen binnen 1-3 werkdagen te beantwoorden. Aangezien wij een volledig digitaal bedrijf zijn is telefonisch contact niet mogelijk. Stuur daarom je vraag naar ons op per e-mail en je krijgt snel antwoord. Onze ervaring is dat alle vragen prima per email te beantwoorden zijn.