Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

02 / 02 / 2022

Isolatie subsidie voor je woning aanvragen

Wat voor subsidies zijn er beschikbaar om je woning te isoleren?


Isolatie subsidie voor je woning aanvragen

Als je je woning wilt verduurzamen, wat voor subsidiekansen zijn er dan? Hoe vraag je isolatie subsidie voor je woning aan? Wij krijgen regelmatig deze vraag. Het antwoord hangt af van uw persoonlijke situatie: woont u in een grondgebonden woning of binnen een VvE en in welke gemeente woont u? Deze vragen zijn belangrijk, want soms zijn er ook lokale subsidies die uw subsidievoordeel groter maken. In dit blog alle informatie op een rij.

Subsidie Isolatie Aanvragen

Isolatie subsidie voor de woning

Sinds een aantal jaar is er isolatie subsidie beschikbaar voor woningeigenaren. Alleen afhankelijk van je eigen situatie moet je je aanmelden bij een ander subsidiepotje. Heb je een grondgebonden woning, dus vrijstaand, rijtjeshuis etc, dan komt je in aanmerking voor de ISDE subsidie. Deze regeling stimuleert zowel het isoleren van woningen als het opwekken van duurzame warmte. Je kan dus zowel subsidie krijgen op de aanschaf van je isolatie, warmtepomp of zonneboiler. In dit blog beperken we ons tot informatie over de isolatie.

De ISDE subsidie geeft tot wel 30 procent korting op de totale aanschafprijs van de isolatie. Het is wel noodzakelijk om dan twee of meer isolerende maatregelen uit te voeren. Bijvoorbeeld de spouwmuur plus het dak isoleren. De subsidie kan je berekenen aan de hand van de hoeveelheid vierkante meter je isoleert. Hier zit ook een ondergrens en bovengrens aan. Bij dakisolatie moet je bijvoorbeeld tenminste 20 m2 isoleren en krijg je maximaal voor 130 m2 subsidie. Daarnaast moet het isolatiemateriaal aan een bepaalde isolatiewaarde (Rd-waarde) voldoen. Ook het isolerende glas komt in aanmerking voor subsidie en moet voldoen aan een isolatiewaarde (U-waarde). De isolatie subsidie berekenen kan het gemakkelijkst via onze gratis subsidietool.

Het is goed om ook op de andere voorwaarden letten. Zo moet er voor het isolatiemateriaal dat je gebruikt een isolatie meldcode worden opgegeven. Vaak heeft de isolatiepartij waarbij je de spullen koopt deze meldcode beschikbaar. Mocht deze code nog niet aanwezig zijn, dan kan je alsnog subsidie aanvragen, maar zorg er dan voor dat er goed op de factuur staat om wat voor isolatiekwaliteit het gaat. Meer informatie over de isolatie subsidie 2022 is in een ander blog te vinden. Voor het isolerend glas zijn er vergelijkbare voorwaarden, hieronder alle bedragen die je voor isolerend glas kan krijgen:

VvE isolatie subsidie

Woon je in een VvE? Dan kan je alleen ISDE subsidie aanvragen voor de warmtepomp of zonneboiler. Voor de isolerende maatregelen is er de SEEH subsidie beschikbaar. Deze SEEH subsidie voor VvE’s biedt meer mogelijkheden. Zo is het mogelijk ook voor energieadvies, een ventilatiemaatregelen subsidie te krijgen. Van belang is wel dat deze beslissing als VvE genomen wordt. De VvE moet het plan vaststellen in een vergadering en dit besluit wordt schriftelijk vastgelegd.

Een belangrijk verschil is dat het hier gaat om een zakelijke subsidieaanvraag. Je moet dus eerst de subsidie aanvragen, voordat de maatregelen worden uitgevoerd. Na de uitvoering kan je de SEEH subsidie laten vaststellen en wordt het bedrag op de rekening van de VvE gestort. Hier kan u meer lezen over de VvE isolatie subsidie.

 

Lokale subsidie voor isolatie

Diverse gemeenten en provincies hebben lokale subsidieregelingen die particulieren stimuleren om te isoleren. Zo is er bijvoorbeeld isolatiesubsidie in Friesland beschikbaar. Dit geeft een extra 10 procent subsidie op de isolerende maatregelen. Deze korting is te krijgen door eerste de ISDE subsidie aan te vragen. De overheid vraagt vervolgens toestemming om je gegevens te delen met de provincie die het tweede deel van de subsidie uitkeert. Tot voor kort was het niet mogelijk om de ISDE subsidie te koppelen met lokale regelingen. Dit is inmiddels aangepast. U heeft recht op de lokale én landelijke subsidie als u deze aanvraag doet ná 21 april 2021.

Er zijn ook diverse gemeenten met eigen subsidieregelingen:

> Subsidie isolatie Den Haag: Den Haag heeft een eigen regeling waarmee u ook als doe-het-zelver subsidie kan krijgen voor de aangebrachte isolatiemaatregelen. Een ander voordeel is dat u subsidie krijgt bij het uitvoeren van één maatregel en deze dus nu mag combineren met de ISDE subsidie. Een andere voorwaarde is dat uw woning niet na 1992 gebouwd mag zijn, omdat deze woningen vaak al beter zijn geïsoleerd.

> Subsidie zonneboiler Utrecht: Utrecht heeft helaas geen isolatie subsidie, maar wel een regeling voor zonneboilers. U kan tot maximaal 200 euro krijgen per zonnecollectorsysteem.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie