Miljoenen woningen in Nederland maken deel uit van een vereniging van eigenaren (VvE). Regelmatig ontvangen wij van deze VvE’s de vraag wat voor isolatie subsidie beschikbaar is. Het besparen van energie is namelijk zowel slim voor de portemonnee als comfortabel in huis. In deze blog alles over de SEEH subsidie die het mogelijk maakt om ondersteuning te krijgen als VvE bij de investering in isolerende maatregelen. Let op, dit is een verouderd artikel. De SEEH subsidie is nu de SvvE subsidie geworden.
De SEEH regeling is in het leven geroepen om VvE’s te helpen en te motiveren om isolerende maatregelen te nemen. Deze regeling was in 2021 nog tijdelijk op, een teken van succes. Inmiddels is de subsidiepot aangevuld. In 2021 en 2022 is er ruim 31 miljoen euro beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Daarnaast is er ook 1 miljoen euro beschikbaar voor een duurzaam meerjarenplan of energieadvies. In deze blog beperken we ons tot de subsidie voor isolerende maatregelen. De verwachting is dat net als bij grondgebonden woningen deze subsidie aangevuld zal blijven worden, ook na 2022. De duurzame opgave van Nederland is namelijk dusdanig groot dat er voorlopig nog ondersteund zal moeten worden.
De VvE isolatie subsidie geeft tot ruim 20 procent subsidie op de totale investering in isolatie. Het is zowel mogelijk om subsidie voor: dak-, vloer- en gevelisolatie aan te vragen als voor HR++ glas en ventilatiemaatregelen. Het bedrag dat u vervolgens aan subsidie kunt krijgen, verschilt per soort maatregel die gekozen wordt. HR++ glas levert 35 euro per vierkante meter op en zolderisolatie 5 euro. Een ander aandachtspunt is de minimale hoeveelheid vierkante meter die u moet isoleren. Bij de keuze voor vloer-, bodem- of dakisolatie moet bijvoorbeeld tenminste 70 procent van de gehele oppervlakte geïsoleerd worden, anders komt u niet in aanmerking voor de subsidie. Hieronder het gehele overzicht:
Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen als VvE om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie. Deze zijn te vinden op de website van RVO, maar we hebben hieronder een aantal belangrijke voorwaarden samengevat.
1. De subsidie kunt u aanvragen voordat u begint met de werkzaamheden. Het is wel belangrijk dat uiterlijk 12 maanden na een akkoord van de overheid de werkzaamheden ook zijn uitgevoerd. Eenmalig kan dit verlengd worden, maar dit moet wel met een goede reden zijn.
2. U moet ten minste twee isolerende maatregelen laten uitvoeren als VvE. Deze moeten ook voldoen aan bepaalde isolatiewaarden, zoals hierboven staat beschreven.
3. De isolerende maatregelen moet u laten uitvoeren door een aannemer die staat ingeschreven bij de KvK. Deze partij moet ook het uitvoerdersformulier invullen en ondertekenen. Dit document laat de kwaliteit en hoeveelheid vierkante meter zien van het isolerende materiaal.
4. Zowel verhuurders als woningeigenaren komen in aanmerking voor de SEEH subsidie. De verhuurders moeten we de staatssteunverklaring invullen.
Zorg ervoor dat u als VvE concrete plannen heeft voordat u de subsidieaanvraag doet. 12 maanden lijkt lang, maar in deze overspannen markt kan het lastig zijn een aannemer te vinden. Kijk daarnaast ook goed waar u hulp bij nodig heeft. Bepaalde onderdelen van de subsidieregeling zijn goed in te vullen en een aannemer die het uitvoerdersformulier invult is het halve werk. Wij merken in ons werk dat veel VvE’s wordt aangeboden no-cure no-pay de subsidie voor aan te vragen. Hier wordt wel tot 10-15 procent gevraagd van het subsidiebedrag. Dit komt al snel neer op duizenden euro’s.
Wij werken zelf met een vast bedrag, afhankelijk van het aantal uren dat noodzakelijk is. We geven hier ook vrijblijvend advies over.
SVOH subsidie warmtepomp aanvragen
SVOH subsidie 2025 - hulp bij aanvragen
Overgangsregeling warmtepomp subsidie 2025