Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

04 / 01 / 2024

Isolatie subsidie 2023 - Met stappenplan!

Isolatie subsidie 2023 aanvragen


Isolatie subsidie 2023 - Met stappenplan!

Subsidie verduurzamen woning 2023. In 2023 kan je opnieuw subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen. Deze regeling valt onder de ISDE subsidie die waarschijnlijk blijft lopen tot 2030. Wel zijn er een aantal zaken veranderd. Zo kan je ook voor één isolatiemaatregel subsidie aanvragen vanaf 2023. In dit blogbericht alle informatie op een rij, zodat je geen kansen misloopt in 2023. Je kan hier ook gratis je stappenplan downloaden.

Gratis je isolatie subsidie berekenen

Isolatie subsidie aanvragen in 2023

De isolatie subsidie valt onder de ISDE subsidie. Deze regeling moedigt huiseigenaren aan om hun woning te isoleren of bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen. Zeker met de stijgende aardgasprijzen loont het steeds meer te investeren in isolatiemaatregelen. Met oplopende wachttijden voordat je woning geïsoleerd kan worden, zal je al snel je subsidieaanvraag in 2023 moeten doen. Laat je eind 2022 je woning isoleren en is het subsidiepotje op? Dat is geen probleem, je kan dan altijd je subsidieaanvraag ook begin 2023 aanvragen.

 

In 2023 is er waarschijnlijk meer dan 200 miljoen euro subsidie beschikbaar voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. De overheid heeft namelijk toegezegd de komende jaren meer subsidie te willen geven aan huiseigenaren die energie gaan besparen. Gemiddeld ontvang je zo’n 30 procent subsidie, wat de terugverdientijd versneld. Nieuw aan de isolatie subsidie in 2023 is dat je ook voor één isolatiemaatregel subsidie kan krijgen. Waarschijnlijk is het subsidiebedrag dat je ontvangt dan wel lager, gemiddeld 15 procent. De overheid wil namelijk huiseigenaren motiveren meer te verduurzamen. Later in dit blogbericht meer over de subsidie op één isolatiemaatregel.

Gemiddeld levert de subsidie isolatie 2023 je zo’n 1.500 euro op. Zowel isolatie als isolerend glas komen in aanmerking. Het daadwerkelijke subsidiebedrag hangt af van de hoeveelheid vierkante meter die je isoleert. Voor de warmtepompen en zonneboiler is dit een vast bedrag per apparaat, dat is hier te berekenen.

 

Voorwaarden voor isolatie subsidie aanvragen

Er zijn dus meer mogelijkheden dan ooit om in 2023 subsidie te krijgen voor je isolatiemaatregelen. Alleen zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Hieronder de belangrijkste voorwaarden en tips op een rij. Deze kan je ook vinden op onze website, samen met een tool om gratis je subsidiebedrag te berekenen.

 

1. Algemene punten van aandacht

Een paar belangrijke dingen om te weten. De isolatie subsidie is alléén beschikbaar voor eigenaar bewoners. Dus de woning waar je nu in woont of in gaat wonen. Voor de verhuur van woningen kan je mogelijk ook subsidie krijgen, maar bekijk daarvoor de SVOH subsidie. Maakt je woning deel uit van een appartement? Dan moet je subsidie aanvragen als VvE. In 2023 is er die nieuwe SVVE subsidieregeling beschikbaar.

Let op dat je op tijd subsidie aanvraagt. 12 maanden ná het plaatsen van de eerste maatregel, moet je de subsidie hebben aangevraagd. De datum waar de overheid naar kijkt is de factuurdatum. Je kan meer subsidie krijgen als je voor twee of meer maatregelen subsidie aanvraagt, maar het is soms beter om op tijd je aanvraag voor bijvoorbeeld één maatregel te regelen. Tot slot kom je als doe het zelver niet in aanmerking voor de subsidie. Het werk moet zijn uitgevoerd door een bedrijf dat staat ingeschreven bij de KvK. Je mag materiaal en arbeid wel los van elkaar inkopen.

 

2. Laat goed isolatiemateriaal plaatsen

Niet al het isolatiemateriaal komt in aanmerking voor subsidie. Zo moet er een minimale hoeveelheid vierkante meter isolatiemateriaal zijn geplaatst en moet het materiaal zelf aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het materiaal bekend zijn bij de overheid onder een meldcode. Dit is een soort ID-bewijs voor je isolatiemateriaal. Met deze meldcode ziet de overheid dat het geplaatste materiaal van voldoende kwaliteit is en kan je gemakkelijker subsidie aanvragen. Een ander belangrijk onderdeel is de juiste Rd-waarde van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde laat zien wat de isolatiekwaliteit is van het materiaal. Hieronder alle voorwaarden per soort isolatiemateriaal en subsidiebedragen op een rijtje:

Voor isolerend glas zijn er andere spelregels. Ook daar is een meldcode van belang, maar moet het isolerend glas tenminste voldoen aan een bepaalde U-waarde. Dat is de isolatiekwaliteit van het glas. Voor triple glas is een hoger subsidiebedrag per vierkante meter beschikbaar dan HR++ glas. Hieronder alle informatie op een rijtje:

Let op dat alleen die vierkante meters isolatieglas in aanmerking komen voor subsidie in 2022. De kozijnen komen niet in aanmerking voor subsidie als het werk is gedaan in 2022. Gek genoeg is het wel een voorwaarde bij het plaatsen van triple glas dat ook de kozijnen zijn vervangen, maar subsidie krijg je daar dus niet voor in 2022. Het is ook een voorwaarde bij triple glas om de technische tekeningen van de kozijnen mee te sturen bij de subsidieaanvraag. Dat heet ook wel: de kozijnstaat. In 2023 krijg je wel subsidie voor kozijn en isolerend glas. Je mag dan de vierkante meters kozijn bij het glas optellen voor de subsidie. Lees hier meer over in deze uitleg van de overheid. Zorg er wel voor dat je duidelijke glastekeningen opvraagt bij de glaspartij, de overheid kan hierom vragen.

 

3. Vraag om een volledige factuur voor isolatie en glas

Laat je je isolatie plaatsen door een bekend isolatiebedrijf, dan is de kans groot dat de facturen en netjes en volledig uitzien. Helaas is dit bij veel aannemers, isolatiepartijen en vaak glaspartijen niet het geval. We hebben uitgebreide blogs geschreven hoe goede facturen voor glas en isolatie eruit zien. Hieronder kort de samenvatting.

Op een goede factuur van isolatie en glas staat de meldcode van het materiaal dat gebruikt is, het aantal vierkante meters dat is geplaatst en de isolatiewaarde (Rd of U-waarde). Wil de aannemer of glaspartij materiaal plaatsen zonder meldcode, want ‘dat komt wel goed’, weet dat dat niet altijd het geval is. Zonder meldcode loopt je subsidieaanvraag 2 maanden vertraging op en kan het afgekeurd worden. Zorg ervoor dat je van te voren om een goede factuur vraagt, want achteraf aanpassen werken veel partijen niet aan mee. In dat geval is vragen om een verklaring per email of op schrift het beste, hieronder een voorbeeld:



Let op. Er zijn ook een aantal dingen die niet in aanmerking komen voor subsidie. Een uitbouw, aanbouw of herbouw van een woning komen niet in aanmerking voor subsidie. Ook vergroting van het glasoppervlak (zoals een schuifpui waar eerst geen glas zat) komt helaas niet in aanmerking. Alleen isolatie/glas geplaatst in de originele schil van de woning komt in aanmerking. Het best is dit op de facturen duidelijk te maken. De overheid controleert aanvragen namelijk met luchtfoto’s.

 

4. Vergeet niet om foto’s te maken

Een voorwaarde om isolatie subsidie aan te kunnen vragen is dat er per isolatiemaatregel een foto is genomen. Liefst wanneer de aannemer de isolatie of het glas plaatst. Deze foto’s zijn voor de overheid de laatste check om te zien of het werk echt is uitgevoerd. Ben je vergeten foto’s te nemen tijdens de uitvoering? Maak dan een foto van het materiaal dat geplaatst is of het eindresultaat. Vaak zijn een paar foto’s per maatregel voldoende.

 

Isolatie subsidie voor één maatregel

Een belangrijk verschil in 2023 is dat je ook subsidie kan krijgen voor één isolatiemaatregel. Alleen zijn hier specifieke regels voor. Je isolatiemaatregel moet uiterlijk zijn geplaatst vanaf 2 april 2022 om in aanmerking te komen voor subsidie. Heb je hiervoor één isolatiemaatregel laten uitvoeren, dan heb je geen recht op subsidie. Let wel op dat je slechts 15 procent subsidie krijgt voor het indienen van één isolatiemaatregel. Het is altijd beter om twee of meer maatregelen in te dienen, dan krijg je een hoger bedrag per vierkante meter aan subsidie. Het is wel mogelijk om nu één maatregel in te dienen en later het volledige subsidiebedrag te krijgen voor de eerste maatregel wanneer je nog een subsidieaanvraag doet.

Nog een laatste tip. Wanneer je één isolatiemaatregel combineert met de aanvraag voor een warmtepomp of zonneboiler, dan krijg je wel het volledige subsidiebedrag voor de isolatie. Dus dat is mooi meegenomen!

 

Hulp bij isolatie subsidie aanvragen

Kan je hulp gebruiken bij de subsidieaanvraag? Wij helpen maandelijks honderden huiseigenaren met het regelen van hun subsidieaanvraag. Via onze website kan je gratis het subsidiebedrag checken, de voorwaarden en ons voor een vast bedrag aan het werk zetten. Na het indienen van een subsidieaanvraag duurt het gemiddeld tot 8 weken voordat de overheid de aanvraag goedkeurt. Onze service is no-cure no-pay en je betaalt pas achteraf als de subsidie op je bankrekening staat. Meer lezen over de gehele ISDE subsidie 2023. Volg dan de link.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie