Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

03 / 12 / 2021

Hoge temperatuur warmtepomp

Wat is een hoge temperatuur warmtepomp en kan je hiermee snel de cv-ketel vervangen?


Hoge temperatuur warmtepomp

Afgelopen jaar kwam de hoge temperatuur warmtepomp regelmatig in het nieuws. Vattenfall kwam met een persbericht dat de bestaande woningbouw eenvoudig van het aardgas af te krijgen zou zijn met de hoge temperatuur warmtepomp. Hierop kwamen een hoop reacties, waaronder commentaar. In deze blog meer over deze warmtepomp en wat dit systeem kan betekenen.

 

Subsidie Warmtepomp Aanvragen

Wat is een hoge temperatuur warmtepomp

De traditionele warmtepomp werkt het best als die lage temperaturen kan leveren. Denk hierbij rond de 35 graden. Om deze warmte efficiënt te benutten is een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming een randvoorwaarde. Omdat lang niet alle Nederlandse woningen goed zijn geïsoleerd betekent het gebruiken van een warmtepomp in oudere woningen automatisch een renovatieopgave: extra isoleren, vervangen van de bestaande radiatoren en troep in huis. Niet iedereen zit hierop te wachten.

Een van de oplossingen is hogere temperaturen te maken met de warmtepomp. Een aantal fabrikanten heeft zo’n soort warmtepomp gemaakt. Deze installaties kunnen temperaturen behalen tussen de 70 en 90 graden. Dit is voldoende om de meeste Nederlandse woningen mee te verwarmen. De bestaande radiatoren hoeven dan ook niet vervangen te worden. Daarnaast lijkt ook de geluidsoverlast mee te vallen. Op 1 meter afstand lijkt dit neer te komen op 50 decibel.

 

Hoge temperatuur warmtepomp Vattenfall en Feenstra

Inmiddels komen er steeds meer hoge temperatuur warmtepompen beschikbaar. Zo ook de hoge temperatuur warmtepomp van Feenstra en Vattenfall. Deze partijen zien terecht dat het aardgasvrij maken van een woning en geschikt maken van lagere temperatuur verwarming complex is. Dan hebben we het nog niet eens over de kosten. Deze nieuwe warmtepomp kan op het bestaande afgiftesysteem met radiatoren en tapwater worden aangesloten. Dit maakt het dus mogelijk om tot 80 graden warmte te leveren. Het installeren van zo'n warmtepomp zou eenvoudig moeten kunnen. De cv-ketel kan een op een vervangen worden met de hoge temperatuur warmtepomp binnen 2 dagen. Ruim de helft van de bestaande eengezinswoningen in Nederland zouden geschikt zijn voor dit apparaat.

 

Op zoek naar een warmtepomp?

Subsidie hoge temperatuur warmtepomp

De verwachting is dat hoge temperatuur warmtepompen binnenkort breder beschikbaar komen. Verschillende groothandels verkopen dit product al. Voor de hoge temperatuur warmtepomp is ook een ISDE subsidie beschikbaar. De vraag is echter of deze warmtepomp groot gaat worden in Nederland. Met een toenemende focus op isoleren is het de vraag hoe groot de afzetmarkt zal zijn. Het is in ieder geval een feit dat de hybride warmtepomp en het product in zijn algemeen een plek in de energietransitie heeft verdient. 

De komende 5 jaar stimuleert de Rijksoverheid woningeigenaren die minder aardgas willen gebruiken. Bekijk op Simpel Subsidie waarvoor u in aanmerking komt. Meer informatie over warmtepompen lezen kan bijvoorbeeld op deze Warmtepomp informatie pagina. Lees bijvoorbeeld hier meer over de subsidie warmtepomp 2022

 

  

 

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie