Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

21 / 11 / 2021

Een warmtepomp kopen of huren - De voor en nadelen

De voor en nadelen van een warmtepomp kopen of huren


Een warmtepomp kopen of huren - De voor en nadelen

Er komt meer hybride warmtepomp subsidie in 2022 en de aardgasprijzen zijn hoog. Een perfect moment op te investeren in een hybride of volledig elektrische warmtepomp. De vraag die daarbij wel steeds vaker wordt gesteld: Kan ik beter een warmtepomp leasen of kopen? Met de verwachtte groei van deze systemen leek het ons verstandig in dit blog alle voor- en nadelen van een warmtepomp huren op een rijtje te zetten.

Check gratis je warmtepomp subsidie

De voor- en nadelen van een warmtepomp huren

Een warmtepomp huren is een mogelijkheid die steeds meer partijen aanbieden, denk aan Delta, Econic, en de Samen Groep. Een warmtepomp is namelijk duurder in aanschaf dan de traditionele CV ketel. In de eerste plaats is het systeem duurder dan een cv-ketel. De goedkoopste warmtepomp, de hybride warmtepomp, kost al snel 4.000 euro zonder installatie, na aftrek van de subsidie. Dat is een stuk hoger dan de cv-ketel die je al voor 1.500 euro kan aanschaffen. Het is dan ook niet gek dat huiseigenaren kijken naar de lease van een warmtepomp als optie.

De voordelen van het huren van een warmtepomp op een rijtje:

1. Je hebt vaste maandelijkse kosten. Je weet waar je aan toe bent, de kosten veranderen niet per maand voor de huur.

2. Direct maandelijks besparen. Je gaat direct besparen op het aardgasverbruik. Vooral met hogere gasprijzen is dat een plus.

3. Je hebt geen onderhoudskosten. Een warmtepomp is een complex systeem dat meer aan onderhoud kost of vervanging dan de cv-ketel.

4. Je hoeft niet zelf te investeren. Een voordeel dat veel mensen aanspreekt is dat je niet zelf hoeft te investeren in de warmtepomp, maar wel maandelijks energie bespaart. Met het geld dat je dan niet investeert in een warmtepomp kan je dan andere dingen doen.

 

De nadelen van het leasen van een warmtepomp op een rijtje:

1. Huren is duurder. Laten we eerlijk zijn, de partij waarvan je huurt wil ook een centje verdienen. Niets mis mee, maar huren is dus uiteindelijk duurder dan kopen.

2. Je ontvangt niet zelf de ISDE subsidie. De subsidie voor de hybride warmtepomp geeft je in 2022 zeker 20 procent voordeel op het aanschafbedrag. Waarschijnlijk komt er ook nog extra steun beschikbaar, waardoor je behoorlijk wat ondersteuning krijgt in 2022. Als je een warmtepomp huurt, dan krijg je deze subsidie niet zelf. De eigenaar van de warmtepomp krijgt de warmtepomp subsidie.

3. Je bent niet de eigenaar van de warmtepomp. Als je je huis gaat verkopen, dan moet je je contract overdragen aan de nieuwe koper of de warmtepomp aanschaffen. In de praktijk worden lease warmtepompen vrijwel altijd overgenomen door de nieuwe koper.

4. Je moet meer aardgas verbruiken om lease interessant te maken. Omdat je een maandelijks bedrag betaald voor de huur van de warmtepomp moet je wel voldoende aardgas besparen om het financieel interessant te maken.



Maandelijkse besparing bij huren warmtepomp

Samenvattend, stel je gaat een warmtepomp huren. Hoe zien je maandelijkse lasten er dan uit? Wat is de gemiddelde huurprijs van een warmtepomp? Een Google poging van onze kant levert verschillende prijzen op per maand. Een hybride warmtepomp huren kan vanaf circa 52,99 euro per maand, mogelijk zelfs goedkoper! Voor een volledig elektrische warmtepomp komen wij bedrag van circa 99 euro per maand tegen.

De vraag is: levert dit voldoende op? Om je maandelijkse besparing te kunnen berekenen moet je een aantal dingen weten. Hoeveel betaald je voor aardgas, elektriciteit en hoeveel aardgas ga je besparen? Een hybride warmtepomp kan tot wel 70 procent op het aardgasverbruik besparen. Met een huidige prijs die boven de 1 euro per kuub aardgas loopt die besparing aardig op. Wel moet je er rekening mee houden dat je extra stroom gaat gebruiken om de warmtepomp te laten werken, vandaar worden er ook vaak eerst zonnepanelen aangeschaft voordat de warmtepomp om de hoek komt kijken.

De berekening hoeveel je gaat besparen met de hybride warmtepomp is in dit geval gemakkelijk te maken. Als een warmtepomp 4 keer zo efficiënt is als een CV ketel (de COP), dan hou je met de aardgasprijzen nu netto 0,80 euro per kuub besparing over. Als een warmtepomp huren 52,99 euro per maand kost, dan moet je dus tenminste 800 kuub aardgas besparen om netto op nul euro uit te komen. Kortom, de hybride warmtepomp of de volledige elektrische warmtepomp huren, dat is vooral interessant als je meer aardgas verbruikt. Stel, we gaan van een niet optimale situatie uit waarin je met de hybride warmtepomp 50 procent aardgas bespaard. Dan moet je verbruik toch minstens 1.600 kuub aardgas zijn om op nul uit te komen.

 

Conclusie: een warmtepomp huren of kopen?

Een warmtepomp huren of kopen, wat is dan verstandig? Een hoop zal afhangen van je eigen situatie. Weet je niet of je langer dan 7 jaar blijft wonen in je huidige huis, misschien is een warmtepomp leasen dan wel verstandig. Je bespaart dan tot het moment dat je verhuist. Heb je geld beschikbaar om te investeren, dan is kopen altijd voordeliger, want alle voordelen inclusief de subsidie komt bij jou terecht. Het kan ook zijn dat je kiest jouw geld te gebruiken om de woning te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of misschien wel een vakantie. Als je dan toch ook gelijk energie wilt besparen, dan is een warmtepomp leasen misschien wel wat voor jou.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie