Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

19 / 12 / 2020

Windturbine thuis kopen

Wat zijn de mogelijkheden om een kleine windturbine voor thuis te kopen?


Windturbine thuis kopen

Windmolens zijn steeds vaker te zien in het Nederlandse landschap. Grote systemen die veel elektriciteit produceren. Het is ook mogelijk een kleine windturbine voor thuis aan te schaffen. Alleen waar moet u dan op letten en wat voor subsidiemogelijkheden zijn er? In dit blog meer over de kleine windturbine en de kansen.

 

 

Windturbine voor thuis

Een kleine windturbine op je dak of erf plaatsen, mag dat zomaar? Dat hangt af van de gemeente en de omgevingsplannen. Voor het plaatsen van een windturbine is een omgevingsvergunning nodig.  In technische taal is dit een vergunning op grond van de wet algemene bepalingen omgevingswet. Over het algemeen is het gemakkelijker op het platteland toestemming te krijgen voor een kleine windturbine dan in de stad waar overlast en veiligheid zwaarder zal wegen.

Naast de vergunningen is het belangrijk om te bepalen of de windturbine op uw locatie wel genoeg elektriciteit kan opwekken. Een professionele windturbine verkoper kan u helpen om te bepalen of de windstroom sterk genoeg is. Obstakels zorgen namelijk voor een lager rendement op uw windturbine. Over het algemeen is er op het platteland met minder obstakels en aan de kunst sprake van gunstige windomstandigheden. Er zijn vele soorten windturbines, de bekend met een verticale as, de savonius types die er meer bolvormig uitzien en de darrieus types die door hun hogere draaisnelheid meer energie produceren.

 

Kosten van een kleine windturbine

In de wereld van windturbines is er een verschil tussen klein en zeer kleine systemen. Er zijn al windturbines zoals de ‘Energybal’ die op het dak geplaatst kan worden en systemen tot 15 meter groot. Beide systemen vallen onder de categorie kleine windturbines. De kosten van dit soort systemen lopen uiteen tot nog geen 1.000 euro tot enkele tienduizenden euro’s. In onderzoeken van een aantal jaar terug kwamen systemen zoals de Skystream en Montana goed uit de verf. De terugverdientijd van dit soort systemen is ongeveer 20 jaar met een investering van circa 10.000 euro.

Hoe groter hoe beter? Een regel bij windenergie lijkt te zijn dat hoe hoger de windturbine hoe hoger de opbrengst is. Er is de afgelopen kritiek gekomen op deze kleine turbines. Deze installaties zouden te weinig opleveren. Zo kwam er recent nog een discussie op gang over het product ‘Airtub’ en of deze systemen wel voldoende rendement opleveren.

 

Subsidie kleine windturbine

Met de nieuwe subsidie voor kleine windturbines lijkt er nu sinds langere tijd rijkssubsidie te komen voor deze systemen. Deze windturbine subsidie valt onder de nieuwe ISDE subsidie 2021. Er is wel een ondergrens gesteld aan de grootte van deze systemen. Zo moet het rotoroppervlak per windturbine ten minste 50m2 zijn. Het gezamenlijk rotoroppervlak bij het plaatsen van meerdere windturbines mag niet boven de 500m2 uitkomen. Wat betekent rotoroppervlakte? Het is de totale oppervlakte dat door de draaiende wieken in beslag wordt genomen. Partijen en merken windturbines die voldoen aan de rotoroppervlak eis zijn bijvoorbeeld: De Enair E200L en EAZ Twaalf. Alleen zakelijke partijen kunnen in aanmerking komen voor deze windturbine subsidie.

Door de Rijksoverheid wordt het subsidiebedrag als percentage van het verkoopbedrag op zo’n 15 procent geschat. Het uiteindelijk subsidiebedrag wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid geproduceerde kWp. Per kWp is er 125 euro subsidie beschikbaar.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie