Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

03 / 02 / 2022

Wat betekent isolatiewaarde?

Isolatiewaarde, Rd waarde en Rc waarde uitgelegd


Wat betekent isolatiewaarde?

Door uw woning te isoleren kan u energie besparen en ook nog iets doen voor het milieu. Er zijn veel mogelijkheden wanneer het aankomt op het materiaal dat je in het dak, vloer of gevel stopt. Verschillende termen komen voorbij als het gaat over woningisolatie: isolatiewaarde, Rd-waarde en Rc-waarde. Maar wat betekent isolatiewaarde en wat is goed voor je woning isoleren?In deze blog aandacht voor deze isolatietermen.

Subsidie Isolatie Aanvragen

Wat is isolatiewaarde?

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal dat u kiest in staat is de warmte en kou buiten het huis te houden. De isolatiewaarde bestaat uit een aantal onderdelen die iets zeggen over het materiaal dat gebruikt is, het constructiedeel of volledige gebouw waar het materiaal is toegepast. De isolatiewaarde zelf is dus een verzameling van verschillende waarden. Vaak wordt dit ook wel de K-waarde genoemd = de globale isolatiewaarde van een woning of gebouw. Deze K-waarde houdt rekening met de isolatie van alle verschillende bouwdelen en de compactheid van de woning.

 

Wat is Rd-waarde?

De Rd-waarde, ook wel de R-waarde genoemd, laat zien hoe goed isolatiemateriaal isoleert. Hoe hoger de waarde, hoe beter het isolatiemateriaal de kou buitenhoudt. Deze waarde is van belang, omdat een bepaalde hoeveelheid isolatie toepassen je zowel isolatie subsidie kan opleveren, als een bepaalde besparing op de energierekening. De Rd-waarde is waar de overheid naar kijkt voor de isolatie subsidie in 2022. Het materiaal dat je kiest moet dan ook voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Op zoek naar een isolatie specialist?

Wat is Rc-waarde

Naast de Rd-waarde wordt ook vaak de Rc-waarde gebruikt. De Rc-waarde geeft aan wat de totale isolatiewaarde is van een product. Dit is relevant omdat producten vaak bestaat uit verschillende soorten isolatielagen met elk hun eigen Rd-waarde. De Rc-waarde is dus de totale warmteweerstand van bijvoorbeeld het dak of gevel. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter de warmte wordt binnengehouden.

 

Wat is de isolatiewaarde van glas?

De isolatiewaarde van glas wordt niet uitgedrukt in de Rc-waarde. Hiervoor wordt de U-waarde gebruikt. Deze U-waarde laat zien hoeveel warmte er verloren gaat door de toepassing van bijvoorbeeld enkel of dubbelglas. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter uw isolatie is. In de jaren 80 en 90 zijn is in veel woningen het enkel glas vervangen door dubbel glas. Later kwam daar HR++ glas voor in de plaats. Tegenwoordig wordt ook triple glas toegepast. Het verschil in energiebesparing tussen enkel en HR++ glas is een stuk groter dan die van HR++ glas naar triple glas.

 

RVO isolatie subsidie

De Rijksoverheid stimuleert het isoleren van woningen. Deze subsidies worden beheert door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze subsidies voor het isoleren van woningen wordt aangestuurd op een bepaalde isolatiekwaliteit. Dit vind de Rijksoverheid van belang, omdat het goed na-isoleren van woningen voor minder energievraag zorgt en daarmee minder CO2 uitstoot. Deze minimale isolatiekwaliteit en vraag naar energie heet de standaard en streefwaarden. Waarschijnlijk wordt de isolatiesubsidie gekoppeld aan deze eisen.

De isolatie subsidie 2022 is inmiddels bekend. Er komt tot 30 procent subsidie op je isolatiematerialen. Dat maakt de terugverdientijd van isoleren nog aantrekkelijker. Let wel op dat je de isolatie laat plaatsen door een bedrijf. Doe het zelvers komen helaas niet voor de regeling in aanmerking.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie