Isoleren is een van de eerste dingen waaraan mensen denken bij het verduurzamen van de woning. Logisch ook, want isoleren geeft niet alleen meer comfort het verlaagd ook nog eens de energierekening. Met een beetje mazzel is daarmee de investering terug te verdienen. De afgelopen jaren lag de focus echter op aardgasvrije projecten. Voor bewoners was dit soms lastig te begrijpen, want waar doe je goed aan bij het verbeteren van je woning? Wie weet wat straks je cv-ketel vervang. Een warmtenet, warmtepomp of toch groen gas? Het maakt nogal uit wat voor isolatiekwaliteit je toepast. In dit blog daarom aandacht voor een belangrijke ontwikkeling: de standaard en streefwaarden.
De standaard en streefwaarden gaat helpen om woningeigenaren een kwaliteitsnorm te geven voor het isoleren onafhankelijk van de toekomstige warmtebron. Kortom, je hoeft niet meer op de gemeente te wachten en de transitievisie warmte, je kan nu al aan de slag met woning isoleren. Wat is de standaard en streefwaarden?
De standaard en streefwaarden brengen voor de meest voorkomende woningen in Nederland in kaart wat de maximale warmtevraag per vierkante meter mag zijn (kwh/m2/j) en wat het ideale niveau is per bouwonderdeel. De standaard gaat over dit minimale kwaliteitsniveau, warmtevraag per m2 voor de gehele woning. De streefwaarde gaat een stap verder en spreekt over een specifiek na te streven isolatieniveau (Rc/U waarde). Deze norm gaat over andere isolatie eisen die nu worden gesteld in de isolatie subsidie (SEEH).
De exacte warmtevraag die de standaard en streefwaarden gaan nastreven is nog onbekend. De verwachting is wel dat de norm voldoende is om woningen te kunnen verwarmen met 50 graden. Dit klinkt als een hete temperatuur, maar de meeste woningen worden nu door de cv-ketel verwarmd met 80-90 graden. De woning moet dus wel goed worden geïsoleerd om dit verschil in temperaturen goed te maken. Het is vervelend als de woning niet goed warm wordt. Het is goed om te vermelden dat niet alle woningen moeten voldoen aan dezelfde norm. Woningen voor de Tweede Wereldoorlog hebben vaak geen spouw, waardoor een deel van de woning niet goed geïsoleerd kan worden. Voor deze woningen zal de standaard lager gaan uitvallen.
[solvari]Op zoek naar een isolatie specialist?_vergelijk gratis offertes[/solvari]
De komende isolatienormen hebben ook invloed op de subsidies die beschikbaar zijn. In het Klimaatakkoord wordt nadrukkelijk genoemd dat subsidieregelingen afgestemd worden op deze standaard en streefwaarden. Voldoen aan deze isolatienormen gaat dus lonen, want het wordt een voorwaarde om isolatie subsidie te ontvangen. Het voordeel met een duidelijke norm is ook dat gemeenten bewoners kunnen helpen om tot gezamenlijke aanvragen te komen. Het bundelen van deze isolatievraag kan wel eens gaan leiden tot lagere kosten.
Hoe deze regeling er in 2021 uit komt te zien blijft dus nog even spannend. Een recente motie vanuit GroenLinks en ChristenUnie roept op tot een Nationaal Isolatieprogramma ook perfect in lijn met de opmerkingen van Zondag met Lubach. Isoleren gaat nog belangrijker worden. Nu nog even wachten op de isolatie subsidie in 2021.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need