In 2050 moeten alle miljoenen Nederlandse woningen van het aardgas af zijn. Vandaar wordt er hard gezocht naar andere manieren om woningen duurzaam te verwarmen. Naast warmtepomp en elektrische opties zijn warmtenetten een manier om woningen warm te krijgen. In deze blog aandacht voor warmtenetten en is het mogelijk subsidie te krijgen door aan te sluiten op een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van buizen waarmee woningen verwarmd worden. Via deze ondergrondse buizen wordt uw woning verwarmd en stroomt het water daarna weer terug. Veel van deze warmtenetten stoken op hoge temperatuur uw woning warm, waardoor het een goed alternatief is op de vertrouwde cv-ketel. De warmte wordt centraal op één locatie gestookt. Denk hierbij aan een biomassacentrale, geothermie put of restwarmte uit de industrie.
In Nederland zijn op dit moment meer dan 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet. Dit is nog een klein aantal, maar dit zal flink gaan groeien. De verwachting is dat richting 2030 en 2050 er miljoenen woningen aangesloten zullen worden op warmtenetten. Bewoners kunnen vaak niet zelf besluiten dat er een warmtenet in hun omgeving wordt gerealiseerd. Vaak heeft dit te maken met de beschikbaarheid van warmte van hogere temperaturen en dichtheid van de bebouwing. In gewoon Nederlands: wanneer er veel huizen op elkaar staan, dan is het voor partijen interessanter om te investeren in warmtenetten.
Hoe werkt een warmtenet in de praktijk? Voor de meeste huishoudens heeft het aansluiten op een warmtenet gevolgen voor de energierekening, vergt het een investering en moet er binnenshuis gewerkt worden. Een warmtenet zal uiteindelijk via de aanvoerleiding naar de woningen moeten lopen. Daar wordt de vertrouwde cv-ketel vervangen door een warmtewisselaar (afleverset). Dit apparaat is ongeveer even groot als de cv-ketel. Daarnaast kan het nodig zijn leidingwerk aan te passen of in huis te klussen.
Afhankelijk van de benodigde ingreep kan het al snel tussen de 4.000 en 8.000 euro kosten om een woning aan te sluiten op een warmtenet. Dit is een aanzienlijke investering. Vaak is deze investering niet terug te zien in een lagere energierekening. De kosten van warmtegebruik zijn op dit moment vergelijkbaar met die van aardgas.
Op dit moment zijn er nog weinig subsidiemogelijkheden voor het aansluiten op een warmtenet. Alleen bij de Energie Investeringsaftrek zijn er een aantal mogelijkheden. Dit gaat veranderen met de warmtenet subsidie in 2021. Met deze subsidie is het mogelijk om een subsidie te krijgen op de aansluiting van een warmtenet.
Waarschijnlijk gaat deze subsidie onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) vallen. Daarmee worden de mogelijkheden om op grotere schaal bestaande woningen aan te sluiten op warmtenetten vergroot. Op dit moment is er wel een subsidie voor woningcorporaties, maar nog niet voor particulieren.
SVOH subsidie warmtepomp aanvragen
SVOH subsidie 2025 - hulp bij aanvragen
Overgangsregeling warmtepomp subsidie 2025