Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

20 / 06 / 2020

De 3 belangrijkste wijzigingen voor de EIA in 2020

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor de energie investeringsaftrek in 2020


De 3 belangrijkste wijzigingen voor de EIA in 2020
 

De EIA is een fiscale regeling voor ondernemers, stichtingen of verenigingen die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Op de EIA lijst vindt u verschillende soorten installaties, van ledverlichting tot warmtepompen die u kunt aanmelden. U kan dan 45% van het investeringsbedrag af trekken van uw winstbelasting. Gemiddeld geeft u dat een voordeel van 11%, toch mooi meegenomen.

In 2020 is deze regeling weer beschikbaar met een maximaal meldbedrag van 124 miljoen euro per bedrijf. Naast energiebesparende maatregelen focust de EIA-regeling zich steeds meer op de energietransitie en Co2 reductie in het algemeen. Hieronder de 3 belangrijkste wijzigingen en kansen.

1. Strengere eisen voor warmtepomp(boilers) en ledverlichting

De minimaal vereiste COP bij warmtepompboilers is verhoogd naar 3.0 omdat de vereiste van 2,5 door vrijwel alle leveranciers werd gehaald. Aanvullend zijn gasgestookte warmtepompen niet meer subsidiabel. Volgens RVO zijn de elektrische varianten qua efficiency minimaal even interessant.

Bij ledverlichting zijn er zwaardere eisen voor de specifieke lichtstroom opgesteld. Led-armaturen komen in aanmerking vanaf tenminste 125 lm/W, Led-spots vanaf 110 lm/W en led buizen vanaf 130 lm/W. Het subsidiebedrag per lumen blijft verder gelijk.

2. Meer kansen voor zonnepanelen voor ondernemers

De kleinere daken van ondernemers vielen nu vaak nog tussen wal en schip. Door de aanpassing van de eisen bij zonnepanelen gaat dit gemakkelijker worden. Voorheen moest u investeringen in een opstelling van ten minste 25 kWp (ongeveer 90 zonnepanelen). In 2020 is dit aangepast naar minimaal 15 kWp (ongeveer 55 zonnepanelen). Laat die platte daken maar komen.

 

3. Stimulering van warmte- en koudenetten

Aardgasvrij was het thema van 2019. Ook in 2020 krijgt dit volop de aandacht. De EIA ondersteunt in 2020 ook de aanleg van nieuwe warmte- en koudenetten. Specifiek het leidingwerk tussen de bron en eindgebruiker is opgenomen. Gaat u aan de slag met (rest)warmte of ben u betrokken bij een project vanuit de gemeente? Bekijk deze regeling dan goed.

 

Vaker updates ontvangen over subsidiemogelijkheden en snelle checks? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief. Snel calculeren welke installaties er in aanmerkingen komen voor de EIA, zie dan onze Subsidiechecker-app.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie