Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

09 / 10 / 2021

Subsidie zonneboiler aanvragen

Hoe werkt een zonneboiler en wat voor subsidiekansen zijn er in 2020


Subsidie zonneboiler aanvragen

Met het einde van aardgas in woningen in zicht en stijgende belastingen tot aan 2026 wordt de energierekening duurder. Daarbij stimuleert de Rijksoverheid particulieren en bedrijven met subsidies om minder aardgas te gebruiken en over te stappen op duurzame alternatieven. De zonneboiler is een van deze gesubsidieerde apparaten en wordt sinds 2017 steeds vaker verkocht. In deze blog uitleg over hoe de zonneboiler werkt en hoe je in aanmerking komt voor een subsidie.

 

Wat is een zonneboiler en hoe werkt het?

De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector op het dak haalt warmte uit zonlicht en verwarmt daarmee tapwater dat wordt opgeslagen in het voorraadvat.  Dit water hoeft dan niet door de cv-ketel verwarmt te worden wat bespaart op je aardgasverbruik. De cv-ketel wordt ook wel een ‘naverwarmer’ genoemd.

Een vierkante meter benut op je dak door een zonneboiler staat gelijk aan 100 kuub aardgas bespaard per jaar. Gemiddeld wordt door een zonneboiler tussen de 50% en 70% van je warm tapwater verwarmd per jaar en de rest door de cv-ketel. Net als bij zonnepanelen geeft een ligging op het zuid met een hoek van 35-36 graden het beste rendement.

 

Hoe groot moet mijn zonneboiler zijn?

Een huis vol tieners betekent over het algemeen een grotere zonneboiler, specifiek het voorraadvat. Per persoon is zeker zo’n 50 liter warm water nodig. Een huishouden van vier personen geeft dan al snel een boiler van 200 liter met twee collectoren. De prijs van het systeem hangt sterk af van het aantal collectoren en het buffervat. Voor een klein huishoudens liggen de kosten van een zonneboiler tussen de €2.000 en €3.200 voor een groter gezin tussen de €3.300 en €5.200.

Het is ook mogelijk om met de zonneboiler je huis te verwarmen. In dat geval wordt vaak een zonneboilercombi aangeschaft. Met deze combi is het mogelijk uw vloer te verwarmen met het warm water dat is opgewekt door de zonneboiler. Een ander alternatief is de zonneboiler te koppelen aan de cv-ketel. Hierdoor werkt de zonneboiler als een voorverwarmen voor de cv-ketel wat weer stookkosten bespaard.

 

Subsidie zonneboiler aanvragen

Omdat we allemaal van het aardgas af moeten voor 2050 stimuleert de Rijksoverheid de aanschaf van zonneboilers. De hoogte van deze zonneboiler subsidie hangt af van het vermogen van de zonneboiler. Kort uitgelegd, hoe hoger het vermogen, hoe meer warm tapwater de zonneboiler kan produceren. Voor een zonneboiler is in 2020 maximaal 2.299 euro subsidie beschikbaar.

Om als particulier subsidie aan te vragen voor je zonneboiler is het belangrijk om te weten dat nieuwbouw niet meer in aanmerking komt. Aangezien nieuwe woningen zonder aardgas opgeleverd moeten worden stimuleert de Rijksoverheid dit niet langer met subsidies. Woningen gebouwd voor 2018 komen wel in aanmerking voor zonneboiler subsidie.

Om uw subsidie te aan te vragen op de zonneboiler is het nodig om te voldoen aan een aantal voorwaarden. Voor een zakelijke subsidie aanvraag is het belangrijk om te weten dat u de subsidie moet aanvragen vóór de aanschaf. Als particulier kan je tot 6 maanden na de installatie van jouw zonneboiler de subsidie aanvragen. Opletten dus bij zakelijke subsidieaanvragen. Je loopt anders tot wel 20% netto voordeel mis.

 

Zonneboiler subsidie checken en direct aanvragen

Subsidie aanvragen voor je zonneboiler gaat dus niet zo gemakkelijk als je zou hopen. Wanneer je de subsidievoorwaarden niet goed leest loop je het risico duizenden euro’s mis te lopen. Via Simpel Subsidie is het daarom mogelijk snel alle voorwaarden te checken en direct te zien hoeveel subsidie er op je zonneboiler zit.

We kunnen ook helpen met het aanvragen van de subsidie. Binnen enkele minuten heb je alle informatie ingevuld via onze website en ontvang je enkele weken later je subsidiebedrag. Onze dienstverlening is een van de goedkoopste in de markt. Voor 85 euro regelen wij jouw aanvraag. No cure, no pay.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie