De Investeringsregeling Duurzame Energie (ISDE) is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te bewegen minder aardgas te gebruiken en over te stappen op duurzame warmte. Door middel van een subsidie op de aankoop van duurzame apparaten moeten meer Nederlanders van het aardgas af geholpen worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle woningen in 2050 van het aardgas af zijn.
Waar in 2019 nog houtpelletkachels en biomassaketels in aanmerking kwamen voor een subsidie zijn dat vanaf 2020 alleen nog maar warmtepompen en zonneboilers. Gelukkig zijn er honderden soorten warmtepompen en zonneboilers waar u uit kunt kiezen, van Remeha, NIBE tot HR solar. Alleen hoe gaat dat ISDE aanvragen dan in zijn werk als u eenmaal de juiste warmtepomp heeft gevonden? In dit artikel meer over het aanvragen en waar u op moet letten.
Om uw subsidie te verzilveren op de warmtepomp of zonneboiler is het nodig om te voldoen aan een aantal voorwaarden. Belangrijkst is wanneer het gaat om een zakelijke uitgave, u koopt de warmtepomp bijvoorbeeld voor uw kantoor, dat u de subsidieaanvraag doet voordat u het apparaat koopt. Als particulier kunt u tot 6 maanden na de installatie van uw apparaat de subsidie aanvragen. Opletten dus, u loopt tot 20% netto voordeel mis als ondernemer als u de spelregels niet goed volgt.
Dit is niet de enige belangrijke voorwaarde. Sinds 2020 is het niet meer mogelijk om voor uw nieuwbouwwoning subsidie aan te vragen voor de warmtepomp of zonneboiler. Aangezien nieuwe woningen zonder aardgas opgeleverd moeten worden vond de overheid het extra stimuleren niet meer nodig. Dit is jammer voor de nieuwbouw, maar voor 98% van de Nederlandse woningen is het nog wel mogelijk een subsidie te krijgen op de zonneboiler of warmtepomp.
Hieronder de voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE subsidie op een rijtje. U kunt ook de check doen op onze website voor particulieren of zakelijke klanten.
1. Het apparaat is nieuw aangeschaft.
2. Het apparaat is uw eigendom en geïnstalleerd in Nederland.
3. Uw apparaat komt voor op de lijst van de Overheid. Uw apparaat zoeken kan snel en gemakkelijk via deze link.
4. U beschikt over de factuur en een betalingsbewijs van de warmtepomp of zonneboiler.
5. Bent u een particuliere verhuurder? Dan is het een zakelijke ISDE subsidie aanvraag.
De ISDE regeling blijft waarschijnlijk tot 2030 open. De Rijksoverheid heeft namelijk als doel om in 2030 1 miljoen woningen van het aardgas te krijgen. Zonder een subsidie op warmtepompen of zonneboilers gaan niet genoeg huishoudens over op deze duurzame warmte. De verwachting is dat vooral het aantal verkochte warmtepompen sterk zal gaan stijgen. Uiteindelijk zal daardoor de prijs kunnen dalen waardoor ISDE subsidie na 2030 misschien niet meer nodig is.
Er komt een hoop kijken bij het kopen van een zonneboiler of warmtepomp. Daarbij is het goed opletten op de subsidievoorwaarden, want anders mist u al snel duizenden euro’s subsidie. Het is ook mogelijk om de subsidie aanvraag te regelen met een professionele partij waarbij alle voorwaarden en subsidiekansen direct duidelijk zijn.
Met Simpel Subsidie is het mogelijk de ISDE subsidie op warmtepompen en zonneboilers snel te checken en direct aan te vragen. Ook no cure no pay van de subsidiezorgen af en verder met werken, ondernemen of ontspannen? Ga dan direct naar onze website en begin met checken.
Warmtepomp subsidie 2025 compleet stappenplan
SVOH subsidie warmtepomp aanvragen
SVOH subsidie 2025 - hulp bij aanvragen