Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

26 / 04 / 2021

Krijgen we een grote groei van de hybride warmtepomp?

Meer ISDE subsidie voor de hybride warmtepomp verwacht


Krijgen we een grote groei van de hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp is al een aantal jaren veel over te doen. Al vanaf 2018 wordt dit apparaat als een versneller voor de verduurzaming van de bestaande woningen gezien. Van Diederik Samsom tot diverse installatiebedrijven, het enthousiasme is duidelijk. Ondanks de marktverwachtingen valt het aantal verkochte hybride warmtepompen nog tegen. In 2019 was de verkoop nog slechts 10.000 stuks, in 2020 is dit aantal wel gestegen naar rond de 22.000 warmtepompen.

Dit sentiment lijkt dus echt te keren. Installatie.nl benoemt deze verandering in haar artikel. Zo zet de Coalitie-HR-Hybride in op een grote groei naar liefst geplaatste 100.000 hybride warmtepompen per jaar in 2024. De route lijkt daar nu vrij voor, omdat de focus op aardgasvrij in één keer steeds minder aandacht krijgt. Het tempo van deze projecten verloopt niet snel genoeg om op tempo CO2 en aardgas te besparen.

 

Waarom een hybride warmtepomp?

Nederland is een echt aardgasland. Veruit de meeste Nederlandse huishoudens stoken hun woning warm met aardgas. Door de klimaatverandering, maar vooral aardbevingen in Groningen werd er een stuk kritischer gekeken naar deze aardgas afhankelijkheid. De conclusie: We gaan van het aardgas af, het liefst met grote stappen. Wijkaanpakken van gemeenten om woningen van het aardgas te krijgen waren het gevolg. De onduidelijkheid wat bewoners voor alternatief konden verwachten had echter tot gevolg dat de verkoop van Hr-ketels steeg in 2018 en 2019.

De hybride warmtepomp krijgt nu weer extra aandacht. Steeds vaker verschijnen er krantenberichten van bewoners die een hybride warmtepomp hebben aangeschaft en daarmee tot 70 procent op hun aardgasverbruik besparen. Terugverdientijden tussen de 7 en 10 jaar zijn niet meer ongehoord. De 30 procent die overblijft van het aardgasverbruik wordt nog door de traditionele Hr-ketel opgevangen. Dit zijn vaak de pieken in water of ruimteverwarmingsverbruik. De hybride warmtepomp vergt wel een extra investering, die kan tot drie / vier keer zo hoog liggen als de aanschaf van enkel de Hr-ketel. Het is daarom niet gek dat een hoop huishoudens nog even wachten met het doen van investeringen als het niet duidelijk is wat het alternatief voor aardgas is.

 

ISDE subsidie hybride warmtepomp

Hoe gaan we die vervijfvoudiging van het aantal hybride warmtepompen pér jaar dan voor elkaar krijgen? De Coalitie-HR-Hybride komt met een aantal suggesties die gevolgen kunnen hebben voor de warmtepomp subsidie. Deze coalitie bestaat onder andere uit Natuur&Milieu, Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Het doel is om tot 2030 1 tot 2 miljoen hybride warmtepompen te plaatsen in woningen en utiliteitsgebouwen. Omdat er jaarlijks al 400.000 cv-ketels vervangen worden in een koppeling met de hybride warmtepomp een slimme zet.

Om bewoners te verleiden extra te investeren is een heldere koers vanuit de rijksoverheid nodig, stabiele subsidieregelingen en zijn er veel installateurs tekort. Tot en met 2026 is er jaarlijks 120 miljoen euro nodig om de doelen te bereiken. Onderdeel daarvan is het verhogen van de ISDE subsidie. Nu komt dat neer op ongeveer 20 procent van de aanschafprijs. Dit voorstel zou het subsidiebedrag verhogen tot 33 procent, een aantrekkelijke subsidie dus.

De coalitie gaat er vanuit dat met een versnelling van deze hybride warmtepompmarkt de subsidie niet meer nodig zal zijn na 2026, omdat schaalvergroting tot kostbesparingen zal leiden.

 

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie