Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

04 / 02 / 2023

Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?

Terugverdientijd hybride warmtepomp berekenen


Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp?

De ISDE subsidie in 2022 geeft een extra subsidie voor de hybride warmtepomp. Dus aanschaffen van deze installatie geeft een nog betere terugverdientijd! Alleen hoe bereken je die terugverdientijd en waar moet je op letten? In dit blog alles over de terugverdientijd van de hybride warmtepomp. Want uiteindelijk is de portemonnee toch een van de belangrijkste redenen om minder aardgas te gaan verbruiken.

 

Extra subsidie voor de hybride warmtepomp

We hebben al eerder over de extra subsidie voor de hybride warmtepomp geschreven. De overheid wil graag dat we snel minder aardgas gaan verbruiken. Met de enorme stijgingen van de aardgasprijzen had dit op geen beter moment kunnen komen. Een van de manieren waarop we worden verleidt minder aardgas te verbruiken is het aantrekkelijker maken van zowel isolatie als andere manieren van verwarmen. Laten nou net beide manieren ook extra subsidie krijgen in 2022.

Zowel voor isolatie als de (hybride) warmtepomp komt extra subsidie beschikbaar. Je kan rekening houden met ongeveer 30 procent totaal voordeel op de aanschafprijs. Voor een hybride warmtepomp komt het subsidiebedrag dan al snel neer op 2.000 tot 3.000 euro en voor isolatie gemiddeld 1.500 euro. Dit zijn flinke bedragen, die de terugverdientijd doen verlagen. Dit is belangrijk, omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat een terugverdientijd die lager ligt dan 8 jaar voor meer investeringen zorgt en geïnteresseerde woningeigenaren.

Om in aanmerking te komen voor de extra subsidie is het wel belangrijk aan de voorwaarden te voldoen. De isolatie of warmtepomp moet in 2022 geïnstalleerd of geplaatst zijn. De overheid zal goed gaan kijken naar de facturen en bewijsstukken. Daarnaast moet je goed opletten dat je isolatiemateriaal aan minimale kwaliteitseisen voldoet. Voor de warmtepomp is het van belang dat je een bewijs van installatie en betaling kan overhandigen.

 

Terugverdientijd hybride warmtepomp

Interessant die snellere terugverdientijd voor de hybride warmtepomp, maar hoe weet je wat de terugverdientijd is van je systeem? Die terugverdientijd van de warmtepomp hangt af van een aantal onderdelen:

1. Hoeveel kuub gas verbruik je. Wanneer je meer dan 1.000 kuub aardgas verbruikt, dan is een hybride warmtepomp al snel interessant. Als je een erg laag verbruik hebt, dan kan je ook minder besparen en verdien je het systeem langzamer terug. Een hybride warmtepomp bespaart gemiddeld zo’n 60-70 procent op je aardgasverbruik!

2. De prijs van het aardgas. De overheid moedigt het gebruik van elektriciteit aan ten kostte van aardgas. Zo is de belasting op elektriciteit verlaag en die op aardgas verhoogd. Dus wanneer je gaat verwarmen met een warmtepomp heb je daar direct voordeel van. Zeker met de stijgende gasprijzen wordt voordeel dan alleen maar groter.

3. De prijs van de hybride warmtepomp. Natuurlijk bepaald de prijs van de installatie een groot deel van je terugverdientijd. De prijs van een hybride warmtepomp, afhankelijk van het type en vermogen ligt tussen de 4.000 en 6.000 euro.

4. De ISDE subsidie. De subsidie op de hybride warmtepomp bepaald natuurlijk uiteindelijk wat je zelf moet betalen. Met de stijging van deze subsidie in 2022 wordt de warmtepomp aantrekkelijker om aan te schaffen. Lees meer over hoe warmtepomp subsidie aanvragen werkt.

 

Terugverdientijd hybride warmtepomp berekenen

De extra subsidie voor de hybride warmtepomp geeft een sneller terugverdientijd. Hoe werkt dat? Hieronder een rekenvoorbeeld. Vervang zelf een aantal getallen of aannames en je krijg je eigen situatie.

Stel je schaft een hybride warmtepomp aan voor 6.000 euro. De subsidie die je ervoor krijgt is dan ongeveer 2.000 euro. Je investeert dus netto 4.000 euro in deze warmtepomp. Stel je aardgasverbruik is 2.000 kuub per jaar. Door de warmtepomp ga je in dit geval 60 procent besparen op het aardgasverbruik. Je prijs per kuub is 1 euro. Je  bespaart dan 1.200 euro aan aardgaskosten. Je zal wel meer elektriciteit gaan verbruiken door de hybride warmtepomp. Stel je verbruik 3.300 kWh extra elektriciteit door de warmtepomp, we gaan uit van een COP van 4. Met een gemiddelde prijs van 0,23 cent kost dit je 759 euro.

Met de hybride warmtepomp bespaar je via deze rekensom 1.200 – 759 = 441 euro. Daalt de aardgasvrij, dan zal deze besparing wat afnemen. Maar een ondergrens van circa 350 euro aan besparing per jaar is realistisch. Delen we de investering die overblijft 4.000 euro door de besparing per jaar 441, dan komt dit neer op een terugverdientijd op je hybride warmtepomp van 9 jaar!

In deze rekensom gaan we nog niet eens uit van een eventuele hogere aardgasvrij, een subsidie die gunstiger uitvalt of een aanbieding van de warmtepomp leverancier. Kortom, die terugverdientijd kan ook gemakkelijk zakken naar 7 jaar. De verwachting van grote spelers in de markt zoals Daikin, Remeha en ATAG denken dat door de opschaling van de productie de terugverdientijd gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar komt te liggen. De extra subsidie voor de hybride warmtepomp moet net dat extra zetje geven, waardoor warmtepompen over een aantal jaar net zo gewoon zijn als zonnepanelen op daken.

 

Warmtepomp subsidie aanvragen, hoe doe ik dat?

Als je je hybride warmtepomp hebt gekocht, dan kan je daarvoor subsidie aanvragen. Om de maximale garantie te hebben op succes kunnen wij je daarbij helpen. Voor een vast bedrag nemen we de hele aanvraag uit handen en heb je zo maximale garantie op de ISDE subsidie. Via onze slimme tool kan je gratis je subsidiebedrag berekenen en de voorwaarden bekijken. Voor onze service betaal je achteraf bij succes, no cure no pay. Zo loop je geen enkel risico.

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie