Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

06 / 05 / 2023

Wat is de beste hybride warmtepomp?

Wat zijn de beste hybride warmtepompen in 2022?


Wat is de beste hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp zit niet verlegen om aandacht. Met de hoge aardgasvrij, hogere subsidies en genoeg aanbieders van dit apparaat groeit het aantal hybride warmtepompen hard in Nederland. Een vraag die vaak gesteld wordt is dan ook: Wat is de beste hybride warmtepomp en waar moet ik op letten bij het aanschaffen van zo’n apparaat? In dit blogbericht zetten we de beste hybride warmtepompen op een rij.

Beste hybride warmtepomp

Met een toegenomen interesse van woningeigenaren om een hybride warmtepomp aan te schaffen doemt de vraag natuurlijk op: welke hybride warmtepomp is de beste? Gelukkig zijn er de afgelopen jaren veel klantonderzoeken gedaan, maar wie leest die allemaal voor zijn lol door? Gelukkig zijn wij zo gek geweest een aantal onderzoeken door te lezen en dit samen te vatten in dit blogbericht.

Het meest bekende onderzoek is die van de Consumentenbond. Normaal gesproken doet de bond uitspraken zoals ‘best getest’, dit zien we bijvoorbeeld bij de cv-ketel terug. Voor de hybride warmtepomp is dit niet gedaan, maar wel zijn er ruim 25 verschillende apparaten en combinaties getest. Dit levert aantal interessante inzichten op. Alvast een winstwaarschuwing, één warmtepomp benoemen tot de beste is erg lastig. De hybride warmtepomp kent vele smaken afhankelijk van het type woning of wensen die je zelf hebt als eigenaar. De tip is daarom van te voren goed na te denken wat je zelf belangrijk vind als eigenaar (geluid, besparing, wel op niet een buitenunit kunnen plaatsen of hybride/volledig elektrisch), voordat je installateurs vraagt om offertes.

Een aantal opvallende uitkomsten zijn dat de Bosch Compress 7400i de huiseigenaar de grootste gasbesparing oplevert en het stilst is (53dB). Hier betaald je dan wel gemiddeld 20 procent meer voor in de aanschaf. Denk aan circa 7.800 euro investering totaal, dus installatie plus aanschaf van de warmtepomp. Ben je vooral op zoek naar een relatief simpel apparaat dat goedkoper is in aanschaf? Dan zijn vooral de Remeha Elga Ace en Atlantic Aurea Hybrid een interessante keuze. De kosten van zo’n warmtepomp zijn circa 4.500 euro. Met de hogere ISDE subsidie in 2022 zakt de terugverdientijd van dit soort warmtepompen tot 4 – 8 jaar. Een gevaar is wel dat een aantal materialen tekort zijn om de warmtepompen te produceren, het zou kunnen dat daarmee de prijs van de warmtepomp zal stijgen.

 

Tips voor het kopen van een warmtepomp

Ondanks alle aandacht voor de hybride warmtepomp is het verstandig goed na te denken, voordat je zo’n apparaat aanschaft. De website van de Consumentenbond geeft hier een aantal goede tips voor. Hieronder wat voor onze eigen suggesties.

1. Zorg eerst voor goede isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vereist stevige isolatie van je woning. Woningen die gebouwd zijn vanaf 2002 voldoen aan deze eisen, maar veruit de meeste woningen in Nederland niet. Voor een hybride warmtepomp is een goede isolatie ook aan te raden. Daardoor werkt de warmtepomp efficiënter. Woningen gebouwd vanaf 1994 hebben vaak voldoende isolatie.

2. Let op de buren en geluid. Er zijn strenge eisen aan het plaatsen van de buitenunit van de warmtepomp. Zorg dat je van de installateur een goed advies krijgt of je binnen de geluidseisen blijft. Achteraf gedoe met de buren, daar heeft niemand zin in.

3. Is het een goede investering? Wanneer je een erg goed geïsoleerd huis hebt en een laag aardgasverbruik, dan zal de terugverdientijd van een hybride warmtepomp minder positief uitvallen. Geen probleem natuurlijk, maar hou daar rekening mee. Heb je nog geen zonnepanelen, begin daar dan eerst mee.

 

Beste hybride warmtepomp in 2023?

Het is bijna flauw om te zeggen, maar de beste warmtepomp in 2023 hangt af van je persoonlijke situatie. Wij zien vanuit ons werk een aantal populaire modellen voorbij komen: De Remeha Ace, Daikin Intergas Hybride, Valliant aroTherm, Itho Daalderop en Atag Energion. Volgens onze informatie is vervolgens de Remeha Ace de meest populaire hybride warmtepomp op dit moment. Vooral de combinatie van een kleine installatie binnen de woning en een split model lijkt populair te zijn.

Een groot voordeel is dat in 2023 de subsidie voor de hybride warmtepomp omhoog zal gaan van 20 naar 30 procent voordeel. Hou rekening met circa 2.250 euro subsidie op je hybride warmtepomp. Dit doet de terugverdientijd stevig dalen. Om in aanmerking te komen voor deze hogere subsidie is het wel een voorwaarde dat de warmtepomp in 2022 is geïnstalleerd. Gratis je subsidie en de voorwaarden checken? Klik dan op de knop hieronder. Wij kunnen je voor een vast bedrag helpen met de subsidieaanvraag, no-cure no-pay. Lees hier meer over warmtepomp subsidie aanvragen.

Check gratis je warmtepomp subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie