Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

04 / 03 / 2024

Warmtepomp subsidie 2024

Subsidie warmtepomp 2024 aanvragen


Warmtepomp subsidie 2024

Subsidie warmtepomp 2024. De warmtepomp is een populair apparaat om aardgas mee te besparen. De komende jaren was er subsidie beschikbaar voor de warmtepomp met tot wel 30% voordeel. Maar hoe zit het met de warmtepomp subsidie 2024? Is de subsidie ook dan nog beschikbaar en hoe vraag je die aan? Hieronder alle informatie voor de subsidie warmtepomp op een rijtje.

Bereken gratis je warmtepomp subsidie

Warmtepomp subsidie 2024 aanvragen

Op de warmtepomp zit de komende jaren nog subsidie. In 2024 waarschijnlijk een subsidiepot van 600 miljoen euro. De overheid wil huiseigenaren aanmoedigen om tot 2030 zoveel mogelijk energie te besparen. Zeker met de gestegen aardgasprijzen is investeren in een (hybride) warmtepomp een interessante optie. De warmtepomp subsidie is dan wel belangrijk om de terugverdientijd acceptabel te houden. Investering in een warmtepomp kost al snel tussen de 5.000 en 15.000 euro afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp.

De subsidie haalt hier al snel bedrag tussen de 2.000 en 6.000 euro vanaf. Dit geeft een gemiddeld voordeel van circa 30%. Hier maakt de overheid ook reclame mee. Let wel op! Dit percentage is puur ter indicatie. Het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp en efficiency. Onze verwachting is dat het subsidiebedrag met het goedkoper worden van warmtepompen afgebouwd zal worden vanaf 2025.

De verwachting is dan ook dat de overheid in 2024 weer warmtepomp subsidie beschikbaar stelt. Dit jaar was het subsidiepotje gevuld met 560 miljoen euro. Wij verwachten in 2024 een vergelijkbaar bedrag in het potje te zien. Zeker met de grote groei en verplichting van de hybride warmtepomp zal de overheid bewoner moeten en willen ondersteunen. Met de subsidie is de terugverdientijd voor een (hybride) warmtepomp al snel tussen de 4 en 9 jaar.

Warmtepomp subsidie voorwaarden

De warmtepomp subsidie 2024 aanvragen komt met een aantal voorwaarden. Het is belangrijk dat je van te voren deze voorwaarden bekijkt en checkt. Het is niet altijd meer mogelijk een fout bij de overheid te herstellen, het is zonde als je je subsidie misloopt!

De belangrijkste voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat je warmtepomp aan de juiste eisen voldoet. Dit garandeer je door een warmtepomp te kiezen die een meldcode heeft. Deze meldcode is een ID bewijs waarmee de overheid ziet dat de installatie aan bepaalde technische eisen voldoet. De meldcode geeft ook direct het passende subsidiebedrag weer. De meldcode van je warmtepomp kan je gemakkelijk vinden op onze website. Je kan hier ook zoeken op merk en type van de warmtepomp.

Let wel op. 2024 zijn de voorwaarden weer net anders. Warmtepompen met een energielabel lager dan A+ komen niet meer in aanmerking voor subsidie door Europese regels. Het voordeel is dan wel dat warmtepompen met een hoger label A+++ en hoger meer subsidie krijgen. Dit is een bonus van 225 euro. 

Een andere belangrijke voorwaarde is de installatie van de warmtepomp. De warmtepomp moet worden geplaatst door een installatiebedrijf met een KvK inschrijving. Dit mag dus geen bedrijf zijn met een heel andere inschrijving, dat kan voor problemen zorgen met de subsidietoekenning. Op de factuur moet dus het type warmtepomp komen te staan (liefst met merk en meldcode) en dat de warmtepomp volledig is geïnstalleerd en gemonteerd. Ben je handig en laat je de warmtepomp alleen in bedrijfstellen? Dan komt dat ook niet in aanmerking voor de subsidie.

Naast je factuur van de aanschaf en/of installatie heb je ook nog een betaalbewijs nodig. De overheid wil graag zien dat je voor de warmtepomp betaald. Dit betaalbewijs mag een kopie internetbankieren zijn, kopie bouwdepot of bewijs van duurzaamheidslening. Je mag de subsidie dus ook pas aanvragen nadat de warmtepomp is geïnstalleerd en gebouwd. Let wel op, je mag alleen subsidie aanvragen voor je eigen woning. Vakantiewoningen komen niet in aanmerking.

Hulp bij subsidie aanvragen voor je warmtepomp

Het aanvragen van je subsidie kan je doen via RVO. De overheid heeft een online formulier wat je kan invullen om de subsidie te krijgen. Je kan ook ons om hulp vragen om hierbij te helpen. Het voordeel van onze aanpak is dat je vooraf weet wat voor subsidie je kan ontvangen en wij veel ervaring hebben. Je betaalt ons pas achteraf en bij succes, zo heb je de grootste kans op de subsidie.

Heb je zakelijk een warmtepomp gekocht (als verhuurder of ondernemer) dan moet je zakelijk ISDE subsidie aanvragen. Je moet dan vooraf je subsidieaanvraag al indienen voordat je een koopovereenkomst bent aangegaan. Na het installeren van de warmtepomp moet je de subsidie dan laten vaststellen. Laat ons helpen bij de aanvraag, doe vooral de gratis check hieronder:

 

Bereken gratis je warmtepomp subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie