Subsidie warmtepomp 2024. De warmtepomp is een populair apparaat om aardgas mee te besparen. De komende jaren was er subsidie beschikbaar voor de warmtepomp met tot wel 30% voordeel. Maar hoe zit het met de warmtepomp subsidie 2024? Is de subsidie ook dan nog beschikbaar en hoe vraagt u die aan? Hieronder alle informatie voor de subsidie warmtepomp op een rijtje.
Op de warmtepomp zit de komende jaren nog subsidie. In 2024 waarschijnlijk een subsidiepot van 600 miljoen euro. De overheid wil huiseigenaren aanmoedigen om tot 2030 zoveel mogelijk energie te besparen. Zeker met de gestegen aardgasprijzen is investeren in een (hybride) warmtepomp een interessante optie. De warmtepomp subsidie is dan wel belangrijk om de terugverdientijd acceptabel te houden. Investering in een warmtepomp kost al snel tussen de 5.000 en 15.000 euro afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp.
De subsidie haalt hier al snel een bedrag tussen de 2.000 en 6.000 euro vanaf. Dit geeft een gemiddeld voordeel van circa 30%. Hier maakt de overheid ook reclame mee. Let wel op! Dit percentage is puur ter indicatie. Het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp en de efficiency. Onze verwachting is dat met de verplichting voor warmtepompen die niet doorgaat er voorlopig wel subsidie beschikbaar zal blijven.
De verwachting is dan ook dat de overheid in 2024 weer warmtepomp subsidie beschikbaar stelt. Dit jaar was het subsidiepotje gevuld met 560 miljoen euro. Wij verwachten in 2024 een vergelijkbaar bedrag in het potje te zien. Zeker met de grote groei en verplichting van de hybride warmtepomp zal de overheid de bewoner moeten en willen ondersteunen. Met de subsidie is de terugverdientijd voor een (hybride) warmtepomp al snel tussen de 4 en 9 jaar.
De warmtepomp subsidie 2024 aanvragen komt met een aantal voorwaarden. Het is belangrijk dat u van te voren deze voorwaarden bekijkt en checkt. Het is niet altijd meer mogelijk een fout bij de overheid te herstellen, het is zonde als u uw subsidie misloopt!
De belangrijkste voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat je warmtepomp aan de juiste eisen voldoet. Dit garandeer je door een warmtepomp te kiezen die een meldcode heeft. Deze meldcode is een ID bewijs waarmee de overheid ziet dat de installatie aan bepaalde technische eisen voldoet. De meldcode geeft ook direct het passende subsidiebedrag weer. De meldcode van uw warmtepomp kunt u gemakkelijk vinden op onze website. U kunt hier ook zoeken op merk en type van de warmtepomp.
Let wel op. In 2024 zijn de voorwaarden weer net anders. Warmtepompen met een energielabel lager dan A+ komen niet meer in aanmerking voor subsidie door Europese regels. Het voordeel is dan wel dat warmtepompen met een hoger label A+++ en hoger meer subsidie krijgen. Dit is een bonus van 225 euro.
Een andere belangrijke voorwaarde is de installatie van de warmtepomp. De warmtepomp moet worden geplaatst door een installatiebedrijf met een KvK inschrijving. Dit mag dus geen bedrijf zijn met een heel andere inschrijving, dat kan voor problemen zorgen met de subsidietoekenning. Op de factuur moet dus het type warmtepomp komen te staan (liefst met merk en meldcode) en dat de warmtepomp volledig is geïnstalleerd en gemonteerd. Bent u handig en laat u de warmtepomp alleen in bedrijfstellen? Dan komt dat ook niet in aanmerking voor de subsidie.
Naast uw factuur van de aanschaf en/of installatie heeft u ook nog een betaalbewijs nodig. De overheid wil graag zien dat u voor de warmtepomp betaald. Dit betaalbewijs mag een kopie internetbankieren zijn, kopie bouwdepot of bewijs van duurzaamheidslening. U mag de subsidie dus ook pas aanvragen nadat de warmtepomp is geïnstalleerd en gebouwd. Let wel op, u mag alleen subsidie aanvragen voor uw eigen woning. Vakantiewoningen komen niet in aanmerking.
Het aanvragen van uw subsidie kunt u doen via RVO. De overheid heeft een online formulier dat u kunt invullen om de subsidie te krijgen. U kunt ook ons om hulp vragen om hierbij te helpen. Het voordeel van onze aanpak is dat u vooraf weet wat voor subsidie u kunt ontvangen en wij veel ervaring hebben. U betaalt ons pas achteraf en bij succes, zo heeft u de grootste kans op de subsidie.
Heeft u zakelijk een warmtepomp gekocht (als verhuurder of ondernemer) dan moet u zakelijk ISDE subsidie aanvragen. U moet dan vooraf uw subsidieaanvraag al indienen voordat u een koopovereenkomst aan gaat. Na het installeren van de warmtepomp moet u de subsidie dan laten vaststellen. Laat ons helpen bij de aanvraag, doe vooral de gratis check hieronder:
Budget voor ISDE subsidie verlaagd in 2025 en 2026
Alles over de zonneboiler en subsidie aanvragen
Twee keer glassubsidie aanvragen