Naast meer comfort en een lagere energierekening is het interessant om te weten: wat is de terugverdientijd van isolatie. Terugverdientijd isolatie berekenen kan nog best een klus zijn. Je moet dan weten wat de huidige kosten van het energieverbruik zijn en hoeveel energie bepaalde isolatiemaatregelen besparen. Vandaar hebben we in dit artikel de terugverdientijd van isolatie op een rijtje gezet.
Bijna de helft van de huishoudens die nog niet hun woning hebben geïsoleerd geven aan hier wel over na te denken, misschien jij ook wel. Wat mensen tegenhoudt is: te weinig geld om aan isolatie uit te geven, de terugverdientijd is te lang of het levert niet genoeg op. Een gemiste kans, want als er meer mogelijkheden zijn om isolatie terug te verdienen blijkt 80% van de huishoudens met geen isolatie hiervoor open te staan. Op dit moment wordt vanuit de ISDE subsidie zo’n 20 procent van de totale aankoopkosten van isolatie gecompenseerd. De meeste huishoudens betalen de isolatiemaatregelen uit hun eigen spaargeld, dus is het wel fijn om te weten hoe snel dat geld is terugverdiend. Maar wat blijkt? Veel huishoudens zijn slecht op hoogte van de daadwerkelijke terugverdientijd van isolatiemaatregelen en de bijbehorende subsidiekansen. Hieronder helpen we je op weg.
De afgelopen tijd is er onderzoek gedaan wat huishoudens denken dat de terugverdientijd is van verschillende isolatiemaatregelen en wat dit daadwerkelijk is. Wat blijkt? Sommige maatregelen worden te positief ingeschat, terwijl andere isolatiekeuzes sneller zijn terugverdiend. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie en zoldervloerisolatie wordt door huishoudens geschat op langer dan vijf jaar. In de praktijk blijkt u dit terug te verdienen in slechts drie jaar tijd! Tegelijkertijd schatten we allemaal de terugverdientijd van HR++ glas te positief in. De meeste huishoudens denken dat enkel glas vervangen door HR++ glas snel wordt terugverdiend. In de praktijk blijkt dit gemiddeld rond de tien jaar te liggen.
Hierboven een overzicht met de verschillende soorten isolatiemaatregelen en hun terugverdientijd. Deze informatie komt uit een rapport van I&O Research. Hieruit komt naar voren dat het isoleren van een vloer binnen zeven jaar is terugverdiend, terwijl het isoleren van een plat dak binnen zes jaar is terugverdiend. Opvallend is dat de gemiddelde terugverdientijd voor isolatie zo rond de 7 á 10 jaar ligt. Dit klinkt niet verkeerd, maar uit onderzoek komt naar voren dat wanneer dit rond de vijf jaar zou liggen een stuk meer huishoudens zouden gaan isoleren.
Een van de beste manieren om de terugverdientijd op je isolatiemaatregelen te verbeteren, is het aanvragen van de isolatie subsidie. Met steeds meer aandacht voor de verduurzamingsopgave en daarmee isolatiemaatregelen is het zelfs mogelijk dat tot 30 procent van uw aangekochte isolatie vergoedt gaat worden! Dit maakt de terugverdientijd van een hoop maatregelen al snel rond de 5 tot 7 jaar. Samen met het extra comfort en de lage rente op de spaarrekening maakt dit de woning verbeteren toch wel interessant. De subsidie op isolatie blijft waarschijnlijk tot 2025 actief. U heeft tot 12 maanden ná het plaatsen van uw isolatiemaatregelen om de subsidie aan te vragen.
Om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie moet u wel op een aantal zaken letten. Zo moet u tenminste twee isolerende maatregelen nemen of uw isolatie combineren met een zonneboiler of warmtepomp. Daarbij mag u de isolatie niet zelf plaatsen, de subsidie is niet aan te vragen door doe-het-zelvers. U moet hierbij hulp krijgen van een bedrijf dat is geregistreerd bij de KvK. Tot slot is het belangrijk dat u foto’s maakt terwijl de isolatiematerialen worden geplaatst. Hier wordt uiteindelijk tijdens het subsidieaanvragen om gevraagd. Wilt u meer weten over de subsidiekansen? Check dan gratis onze subsidietool om alle voorwaarden te lezen en geholpen te worden. Wil je vast een inschatting maken van de terugverdientijd van isolatie en andere energiebesparende maatregelen? Doe nu de gratis Energie Bespaarcheck. Dat is heel makkelijk. Binnen een paar minuten weet jij hoe je kan besparen met jouw woning.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need