Een warmtepomp aangeschaft of zet u bijna de handtekening onder een offerte? Slim om zo snel mogelijk de warmtepomp subsidiekansen scherp te krijgen. De route naar uw subsidie kan lang en ingewikkeld zijn. Hieronder een stappenplan voor uw warmtepomp subsidie 2021. Zo voorkomt u dat u kansen misloopt.
De warmtepomp subsidie valt in 2021 onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze regeling is door de Rijksoverheid gelanceerd om huiseigenaren te verleiden van het aardgas af te stappen of hierop te besparen. In de ISDE subsidie 2021 vind u daarom ook: energiebesparende maatregelen (isolatie), aansluiten op een warmtenet, de zonneboiler en warmtepompen. In totaal is er 100 miljoen euro beschikbaar aan subsidie voor deze maatregelen in 2021. Met de toegenomen aandacht op verduurzaming kan deze pot wel eens snel opraken.
Gemiddeld kan u op de aanschaf van een warmtepomp tussen de 500 en 8.500 euro subsidie krijgen. Dit subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Over het algemeen zijn de warmtepompen met een kleiner vermogen niet geschikt om uw hele woning te verwarmen. Veelal werken deze kleinere warmtepompen samen met uw cv-ketel of halen warmte uit de ventilatielucht. Deze tussenoptie kan 30 tot 50 procent op uw gasrekening besparen en is een mooie tussenstap naar een geheel aardgasvrij alternatief. Het subsidiebedrag voor dit soort hybride systemen ligt veelal tussen de 500 en 1.500 euro.
De warmtepomp subsidie 2021 zal grotendeels overeenkomen met de ISDE regeling in 2020. Zo is er afgesproken dat warmtepompen en zonneboilers tot 2025 ondersteunt zullen worden met een subsidie die op kan lopen tot 30% van het aankoopbedrag. Nieuwbouwwoningen blijven uitgesloten van de subsidie. In 2020 was hier nog een overgangsregeling van toepassing. Wanneer u een warmtepomp had aangeschaft in 2019, maar door de coronamaatregelen deze niet snel kon laten plaatsen kon u in geheel 2020 nog aanspraak maken op de warmtepomp subsidie.
Om zeker te zijn van uw warmtepomp subsidie in 2021 raden wij u aan het volgende stappenplan te volgen.
1. Bekijk van te voren of uw warmtepomp in aanmerking komt voor subsidie. Niet alle warmtepompen voldoen automatisch aan de eisen van de overheid. Dit kan u doen door de installateur of product van de warmtepomp om informatie te vragen. U kan het ook geheel gratis checken via onze warmtepomp subsidietool.
2. Wanneer u de warmtepomp als particulier aanschaft voor bijvoorbeeld uw woning, dan kan u de subsidie pas aanvragen ná installatie en betaling. Wanneer u de warmtepomp zakelijk aanschaft, dan moet u de aanvraag doen voordat u de offerte ondertekent. Goed opletten dus.
3. Na de installatie van uw warmtepomp kan u beginnen met de subsidieaanvraag. Daarvoor moet u aangeven waar de warmtepomp is geïnstalleerd, uw factuur toesturen met een betalingsbewijs. Vaak kan uw installateur daarbij helpen. Op een goede factuur staat het type warmtepomp vermeldt, de installatiedatum en gegevens van de installateur.
Het bijhouden van de gegevens kan ingewikkeld zijn. Vandaar maken we vanuit Simpel Subsidie het aanvragen van uw subsidie zo eenvoudig mogelijk. Met onze warmtepomp subsidietool kan u uw subsidie binnen enkele seconde checken en snel regelen. Weten hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan onze korte video met uitleg:
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need