Sinds een aantal jaar is het mogelijk de BTW op de aangeschafte zonnepanelen terug te vragen. Helaas is deze teruggave niet gemakkelijk gemaakt door de overheid. Zo moet je je registreren als ondernemen en complexe procedures door om de BTW terug te krijgen. Daarnaast moeten deze eigenaren van zonnepanelen vanaf 2020 ook nog eens omzetbelasting aangifte doen. Kortom, een grote hoeveelheid werk en waarvoor?
Veel eigenaren van zonnepanelen zijn zich er niet bewust van dat zij formeel de BTW teruggave niet via de aangifte inkomstenbelasting, maar via omzetbelasting moeten laten verlopen. Een hoop gedoe. Zo moet je je melden als ondernemer bij de Belastingdienst en dan kiezen voor de Kleine Ondernemingsregeling. De Vereniging Eigen Huis kreeg al steeds vaker klachten binnen over deze spelregels. Je wordt eigenlijk een soort energieleverancier, de energie die je niet zelf verbruikt komt namelijk op het net terug. Meer informatie over de goedkoopste energieleverancier kan je vinden door de link te volgen.
Wat er gaat veranderen is dat bij een opgesteld vermogen van maximaal 10.000 wattpiek het niet meer nodig is om je te melden bij de Belastingdienst als ondernemer. Voor veel mensen met een kleine hoeveelheid zonnepanelen scheelt dit veel handelingen. Je kan rekenen met een omzet tot 1.800 euro. Daarboven is het wel nodig om de BTW terug te vragen, ook dit wordt versimpeld. Er komt een nieuwe digitaal formulier zonnepanelen BTW terugvragen.
Het is nog wel noodzakelijk om de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen. Gelukkig is de politiek bezig ervoor te zorgen dat er mogelijk een nultarief komt op de BTW van zonnepanelen. Dit betekent dat er geen fiscale zaken meer geregeld moeten worden na de aanschaf van zonnepanelen. Willen we meer investeringen in duurzame producten, dan moet het zo simpel mogelijk gemaakt worden.
Er is al een aantal jaren geen subsidie meer voor de aanschaf van zonnepanelen. De terugverdientijd in combinatie met het terugvragen van de BTW maakt de terugverdientijd al aantrekkelijk. Vaak heb je je zonnepanelen binnen 7-8 jaar terugverdiend. Daarnaast is de salderingsregeling een vorm van subsidie. Deze regeling zorgt ervoor dat je dezelfde prijs krijgt voor je opgewerkte energie als de energie die je koopt van de leverancier. Vanaf 2023 wordt deze salderingsregeling waarschijnlijk stapsgewijs afgebouwd. Advies ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen als MKB'er? Bekijk dan ons blog over de SVM subsidie aanvragen
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need