Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

15 / 04 / 2024

Isolatie subsidie 2024

Subsidie isolatie aanvragen 2024


Isolatie subsidie 2024

Isolatie subsidie 2024. Subsidie voor isoleren levert een hoop op. Dit voordeel loopt al snel op tot duizenden euro’s subsidie. In 2024 kan je opnieuw subsidie krijgen als je je woning isoleert. Veel huiseigenaren houden hier wel rekening mee. In dit blog alle beschikbare informatie op een rijtje.

Gratis je isolatie subsidie berekenen

 

Isolatie subsidie 2024

Met de isolatie subsidie 2024 wil de overheid wil tot aan 2030 zoveel mogelijk woningen extra isoleren, om zo energie te besparen en aardgasverbruik te verminderen. Om huiseigenaren te stimuleren is de ISDE subsidie in het leven geroepen. Deze regeling geeft je tot maximaal 30% voordeel op de aanschaf van isolatie of glas. Voor één isolerende maatregel loopt dit voordeel op tot maximaal 15% van de aanschaf. Het loont dus om altijd nog een andere maatregel te nemen. Helaas tellen zonnepanelen niet meer als een tweede maatregel en krijg je daar dan ook geen subsidie voor.

De totale isolatie subsidiepot in 2024 is waarschijnlijk hoger als die in 2023, circa 600 miljoen euro. Dit is een groot bedrag, maar is ook echt nodig. Hou er rekening mee dat zeker 200.000 subsidieaanvragen worden gedaan in 2024 alleen. Dit is wel inclusief aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers waar je als particulier ook aanspraak op kan maken.

Isolatie subsidie voorwaarden

Heb je isolatie laten plaatsen? Dan heb je tot 24 maanden na het plaatsen om de subsidie te regelen. Dus je kan in 2024 ook nog je subsidie aanvragen voor isolatie geplaatst in 2022. Onze tip is dit wel altijd zo snel mogelijk te doen. De subsidiepot kan een keer op zijn en garanties dat deze wordt aangevuld zijn er niet.

Het werkelijke subsidiebedrag wat je ontvangt hangt af van het aantal m2’s glas of isolatie wat je laat plaatsen. Het bedrag per vierkante wordt verdubbeld als je twee of meer maatregelen neemt. Je kan altijd subsidie aanvragen voor één maatregel en later een tweede aanvraag doen. Je krijgt dan met terugwerkende bedrag ook nog het hogere bedrag van de eerste aanvraag.

Zoals je aan het overzicht hierboven kan zien verschilt het bedrag per vierkante meter sterk. Je krijgt voor dakisolatie een stuk hoger bedrag per m2 dan bij bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Het materiaal moet daarbij ook aan bepaalde eisen voldoen, zoals een minimale Rd-waarde. Zorg ervoor dat je aannemer dit duidelijk op de factuur zet samen met het aantal m2s.

 

Voor glas is er ook een minimaal aantal m2 dat je moet laten plaatsen. Let wel op de overheid ziet: glas, kozijnen deuren etc allemaal als één maatregel. Je krijgt dus hiervoor minder subsidie per vierkante meter als je dit niet combineert met bijvoorbeeld een warmtepomp of andere isolatiemaatregel.

Je mag als je glas hebt laten plaatsen in 2023 en 2024 mag je ook de kozijnen meetellen. Het aantal vierkante meters mag je optellen bij het glas. Dit is de moeite waard goed op je factuur te laten zetten, omdat de overheid streng naar het aantal vierkante meters kijkt.

 

Zorg voor goede facturen

Heb je isolatie laten plaatsen door een bekende isolatiepartij, dan is de kans groot dat op de factuur alle benodigde informatie staat. Bij veel aannemers en glaspartij ontbreekt helaas cruciale informatie op de facturen. Afwijzing door de overheid, vragen of vertraging is dan het gevolg. Hieronder kort alle tips op een rij, zodat je facturen volledig zijn.

Zorg ervoor dat je per soort isolatie of glas laat vermelden hoeveel vierkante meter er is geplaatst. Daarbij moet ook de isolatiewaarde (Rd- of U-waarde) bekend zijn. Dit moet aan bepaalde eisen voldoen, die je in het schema hierboven kan vinden. Het best is als er een meldcode op de factuur staat. Deze code laat de overheid weten dat het materiaal aan de juiste eisen voldoet. Is er geen meldcode van je isolatie of glas bekend? Dan loopt je aanvraag bijna zeker 2 maanden vertraging op met een risico op afkeuring.

Wil je aannemer of glaspartij de factuur niet aanpassen met de benodigde informatie, vraag dan om een verklaring waarop de benodigde informatie staat. Dat is ook een bewijsstuk waarmee de overheid uit de voeten kan. Hieronder een voorbeeldje:

Zorg er ook voor dat je altijd wat foto’s maakt tijdens het plaatsen van de isolatie en het glas. Dit is een vast bewijsstuk wat de overheid graag ontvangt. Ben je dat vergeten om te doen? Maak dan foto van de huidige situatie, vaak wordt dit geaccepteerd als bewijsstuk.

 

Wat komt er niet in aanmerking?

Isolatie subsidie aanvragen in 2024 kan niet voor alles. Zo komt nieuwbouw of herbouw van je woning niet in aanmerking. Ook uitbouw, aanbouw of een nieuwe dakkapel komen niet in aanmerking. De overheid geeft alleen subsidie voor de bestaande ‘thermische schil’. Dus isolatie die je binnen de originele woning plaatst.

Heb je een grote verbouwing gedaan? Zorg dat je dan onderscheid maakt tussen uitbouw/aanbouw en de rest van je werkzaamheden. Ook vergroting van glas komt niet in aanmerking. Alleen glas wat bestaande glas vervangt.

 

Hulp krijgen bij de subsidieaanvraag?

Wil je hulp krijgen bij de aanvraag voor je isolatie? Dat kan. Je kan via de link hieronder sowieso gratis een berekening maken en de voorwaarden bekijken. Daarna helpen wij je stap voor stap de aanvraag te doen. Je betaalt ons pas achteraf en bij succes. Zo loop je geen kansen mis. Je isolatie combineren met ventilatie? Voor ventilatie subsidie kom je dan mogelijk ook in aanmerking vanaf 2024.

Gratis je isolatie subsidie berekenen

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie