Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

10 / 11 / 2023

ISDE subsidie bij zelf installeren van apparaten

Kan je ISDE subsidie krijgen als doe-het-zelver?


ISDE subsidie bij zelf installeren van apparaten

Subsidie zelf installeren warmtepomp. Een veel gestelde vraag is of je ISDE subsidie kan krijgen wanneer je zelf de warmtepomp, zonneboiler of isolatiemaatregelen installeert. In dit blog antwoord op deze vraag en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een duurzame installatie.

Bereken je ISDE subsidie

Voorwaarden ISDE subsidie

De ISDE subsidie geeft tot wel 30 procent korting op de aanschafkosten van een warmtepomp, zonneboiler of isolerende maatregelen. Het is daarom zeker de moeite om de subsidievoorwaarden goed in de gaten te houden. Zo moet uw warmtepomp of zonneboiler voorkomen op de apparatenlijst van RVO. Daarnaast komt u niet meer in aanmerking voor subsidie wanneer u in uw nieuwbouwwoning een warmtepomp of zonneboiler plaatst. Tot slot is het van belang dat een erkende installateur uw apparaat installeert.

Door toegenomen klachten over geluid en slecht geïnstalleerde warmtepompen heeft Techniek Nederland gelobbyd voor het alleen verstrekken van de ISDE subsidie wanneer het apparaat is geplaatst door een erkend installateur. Dus u krijgt geen ISDE subsidie wanneer u zelf uw warmtepomp of zonneboiler installeert. Een gemiste kans voor al onze handige ooms. Het subsidiebedrag is dusdanig aantrekkelijk dat zelf installeren niet voordeliger zal zijn dan de warmtepomp zelf installeren en een subsidie ontvangen. Gemiddeld komt het subsidiebedrag voor een warmtepomp neer op 2.500 euro. Let ook op: alleen een in bedrijfstelling verklaring van een installateur is onvoldoende voor de subsidieaanvraag.

 

Subsidie isolatie bij zelf aanbrengen

In Nederland worden jaarlijks meer dan 300.000 isolerende maatregelen uitgevoerd. Het grootste gedeelte van deze maatregelen worden uitgevoerd zonder dat daar subsidie voor wordt aangevraagd. Dat komt, omdat je pas in aanmerking komt voor isolatie subsidie als je twee of meer isolerende maatregelen neemt. De meeste isolerende maatregelen komt dus simpelweg niet in aanmerking voor subsidie. Ook voor de isolatie subsidie geldt: je mag deze niet zelf hebben geplaatst. De isolatie moet worden geplaatst door een erkend bouwbedrijf. Toch goed om hierop te letten, want dat scheelt een behoorlijk bedrag.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie