Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

15 / 04 / 2024

ISDE subsidie 2024

ISDE subsidie aanvragen 2024


ISDE subsidie 2024

ISDE subsidie 2024. In 2024 is de ISDE subsidie beschikbaar. Met blijvend hoge prijzen voor energie is dit een mooie kans om je isolatie, warmtepomp of zonneboiler sneller terug te verdienen. In dit blog leggen we je uit wat we nu weten van de ISDE subsidie in 2024 en waar je op moet letten.

Gratis je ISDE subsidie berekenen

ISDE subsidie aanvragen in 2024

In 2024 is er weer zo’n 600 miljoen aan ISDE subsidie beschikbaar. Uit de miljoenennota stukken blijkt dat de overheid tot zeker 2026 subsidie zal willen geven voor isolatie, zonneboiler of warmtepomp. De overheid heeft daarnaast beloofd tot aan 2030 energiebesparing aan te gaan moedigen. Dat lijkt voor nu vooral veel kansen te bieden voor isolatie, zonneboiler en de warmtepomp. Voor de thuisbatterij lijkt voor nu geen subsidie te komen. Hieronder het overzicht uit de miljoenennota:

Je krijgt gemiddeld zo’n 30 procent subsidie op de investering die je hebt gedaan. Dit is slechts een indicatie. Het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het aantal vierkante meter glas of isolatie dat je hebt laten plaatsen of het vermogen van de warmtepomp. We zien in de praktijk dat de subsidiebedragen voor dakisolatie al snel positief uitvallen, maar die van glas soms tegenvallen. Let wel op, neem je maar één isolerende maatregel, dan is het subsidiebedrag gemiddeld 15 procent. Neem je later een tweede maatregel? Dan krijg je met terugwerkende kracht ook het hogere bedrag van de eerste maatregel terug.

De spelregels voor de subsidie isde 2024 blijven nagenoeg hetzelfde. Je kan alleen subsidie krijgen voor je eigen woning waar je ook zelf moet wonen. Vakantiewoning of een huurwoning komen niet in aanmerking. Ga je een warmtepomp plaatsen in een huurwoning? Dan moet je zakelijke ISDE subsidie aanvragen. De regels zijn hier net even anders. Heb je in 2022 of in 2023 je isolatie of installatie laten plaatsen? Je hebt tot 24 maanden ná het plaatsen daarvan om je subsidie te regelen. Dus er is ook nog een kans voor ISDE subsidie in 2024. De laatste belangrijke wijziging is dat je waarschijnlijk ook ventilatie subsidie kan krijgen onder de nieuwe regeling.

 

ISDE subsidie voorwaarden 2024

Investeren in isolatie of een warmtepomp kan je al snel enkele duizenden euro’s opleveren. Het is wel belangrijk dat je de aanvraag goed doet en op tijd alle informatie verzameld. Hieronder gaan we in op alle voorwaarden die belangrijk zijn, zodat je geen kansen misloopt.

De ISDE subsidie voor isolatie

Zoals eerder geschreven is het bedrag wat je krijgt voor isolatie afhankelijk van hoeveel maatregelen je neemt. Neem je één isolatiemaatregel, dan krijg je gemiddeld 15% subsidie. Neem je nog een extra isolerende maatregel of combineer je de aanvraag met een warmtepomp of zonneboiler, dan is het bedrag tweemaal zo hoog. Je krijgt dus met terugwerkende kracht het hogere subsidiebedrag. Dus vraag je nu voor spouwmuurisolatie subsidie aan en over half jaar voor vloerisolatie, dan krijg je bij de tweede aanvraag voor vloer automatisch het hogere bedrag op je rekening.

De voorwaarden van de ISDE subsidie in 2024 zijn belangrijk om in de gaten te houden. Je moet bepaalde minimaal hoeveelheid aan isolatie plaatsen. De isolatie moet daarbij ook voldoen aan minimale isolatie eisen. Belangrijk is dat je de isolatie niet zelf mag plaatsen. Dit moet worden gedaan door een bedrijf dat is ingeschreven bij de KvK onder bouwactiviteiten. Je mag wel zelf het materiaal kopen en dit laten plaatsen door bijvoorbeeld een bouw ZZPer.

Het schema hierboven laat duidelijk zien hoeveel subsidie je krijgt per vierkante meter isolatie. Bedrag verdubbeld dus als je twee of meer maatregelen neemt. De Rd-waarde zegt wat over de isolatiekwaliteit van het materiaal. De overheid wil ook altijd een meldcode van de isolatie ontvangen. Deze meldcode laat de overheid weten dat het materiaal aan de subsidie eisen voldoet. Zonder een meldcode is het lastiger om subsidie te krijgen. Kies je voor biobased isolatiemateriaal? Dan krijg je in 2024 een bonus om dit materiaal te gebruiken. Dit is best interessant, denk aan 5 euro meer per vierkante meter dakisolatie en 2 euro meer bij vloerisolatie. Lees hier meer over biobased isolatie.

Naast isolatie kan je ook voor isolerend glas én kozijnen subsidie krijgen. De spelregels voor isolerend glas zijn net wat uitgebreider dan bij de isolatie. Bij het glas is de isolatiewaarde (u-waarde) van belang én de meldcode van het glas. Vaak vergeten glaspartijen deze gegevens op de facturen te vermelden, dus vraag daar altijd expliciet om. Je moet minimaal 8m2 glas inclusief de kozijnen laten plaatsen om in aanmerking te komen voor de subsidie. Je mag hierbij de kozijnpanelen en eventueel isolerende deuren bij optellen.

Let wel op. Bij HR++ glas is het niet verplicht de kozijnen te laten vervangen, bij Triple glas wel. Bij triple glas moeten de kozijnen zijn vervangen door isolerende kozijnen. Heb je dat niet laten doen, dan kan je wel de aanmelding door voor HR++ glas. Het subsidiebedrag ligt dan wel een stuk lager.

De ISDE subsidie voor monumenten

Voor monumenten zal het in 2024 gemakkelijker worden om subsidie aan te kunnen vragen. De minimaal vierkante meters die je moet behalen voor glas zullen verlaagd worden naar 3m2 en je mag ook voorzetglas aanvragen voor de subsidie. Bij de Rd-waarde van dak, gevel en vloer is niet langer 3.5Rd nodig, maar bij monumenten 2.5Rd. Tevens is ook de U-waarde minder streng voor het glas. We gaan nog een uitgebreid artikel maken voor de subsidiekansen voor monumenten.

ISDE subsidie voor warmtepomp en zonneboiler

Je kan ook warmtepomp subsidie aanvragen onder de ISDE regeling. Het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp én vermogen. Gemiddeld zien we voor warmtepompboilers een bedrag van 750 euro, hybride warmtepomp 2.500 euro en volledig elektrisch systeem al snel 4.000 euro aan subsidie. Voor de zonneboiler ligt het subsidiebedrag gemiddeld rond de 2.200 euro.

De belangrijkste voorwaarden om subsidie te kunnen krijgen is dat de warmtepomp kundig geplaatst moet zijn door een installatiebedrijf. Zelf installeren komt niet in aanmerking. Ook alleen een inbedrijfstelling is onvoldoende, de subsidie zal dan worden afgekeurd door de overheid. Dus maak voor jezelf in dit soort gevallen de afweging of het goedkoper is zelf te installeren of de subsidie te ontvangen.

In 2024 is er ook een andere belangrijke wijziging. Warmtepompen met een lager energielabel dan A+ krijgen helaas geen subsidie meer. Dit omdat anders niet voldaan kan worden aan Europese regelgeving. Daarentegen krijgen warmtepompen met een label A+++ of hoger 225 euro subsidiebonus. 

 

Kort samengevat, wat heb je nodig voor je ISDE aanvraag?

Wil je beginnen met je aanvraag? Dan kan je via onze website een gratis check doen of een stappenplan downloaden. Met onze hulp kan je vanaf 65 euro alles laten regelen. Je betaald pas achteraf bij succes. Hieronder al wat tips voor subsidieaanvragen:

1.       Check van te voren of je materialen of installatie in aanmerking komt voor subsidie. Vraag je aannemer de meldcodes en isolatiewaarden te vermelden op de facturen.

2.       Maak foto’s van de plaatsing van de isolatie. Dit heb je later als bewijsstuk nodig. Ben je dat vergeten? Maak dan een foto van de huidige situatie, dat accepteert de overheid ook vaak als bewijslast.

3.       Bewaar je betaalbewijzen. De overheid ontvangt graag per factuur een bijbehorende kopie internetbankieren of een bouwdepot als bewijsstuk.

4.       Vraag op tijd je subsidie aan. De subsidiepot kan sneller leeglopen, dus doe het direct na betalen en plaatsen van de warmtepomp of isolatie. Je hebt tot 24 maanden de tijd na het uitvoeren van het werk.

 

Let op ISDE zakelijk regelen werkt anders. Volg de link voor meer informatie en laat ons helpen bij je aanvraag.

 

 

Gratis je ISDE subsidie berekenen

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie