biobased isolatie subsidie. Biobased materialen worden steeds vaker ingezet om woningen te isoleren. Biobased materialen zijn beter voor het mileu, soms gezonder en ook lokaal geproduceerd. Wel zijn deze materialen niet altijd even goedkoop als tradioneel isolatiemateriaal. De vraag is dan ook of er subsidie is voor het gebruik van biobased materiaal en hoe je dit aanvraagt? Meer hierover in dit blog.
Subsidie voor biobased isolatie
Sinds een aantal jaren is de ISDE subsidie beschikbaar. Dit is een regeling die huiseigenaren helpt om te investeren in de isolatie van hun woning. Het voordeel kan oplopen tot ongeveer 30 procent van het investeringsbedrag. Alleen bij de keuze voor het type isolatiemateriaal wordt vaak voor een specifiek aantal materialen en leveranciers gekozen, omdat deze aan de eisen van de overheid voldoen, de prijs lager ligt of beschikbaar is.
Vaak is biobased isolatie duurder en minder bekend bij particulieren, waardoor hier ook minder snel een markt voor ontstaat. De overheid heeft dit gezien en komt met een aantal oplossingen om dit te verbeteren. In een Kamerbrief van minister Hugo de Jonge staat de oplossing om particulieren die hun woning verduurzamen met biobased materialen extra te belonen.
Goed nieuws! In 2024 zal voor biobased materialen meer ISDE subsidie beschikbaar komen. Dit kan aardig oplopen en is zeker de moeite waard om te bestuderen. Hieronder de extra subsdie per vierkante meter die je kan verwachten bij biobased isolatie. De massa van de materialen moeten voor minimaal 70% bestaan uit biobased materiaal en mag een maximale milieukostenindicator hebebn van 0,85. De isolatiepartij moet deze gegevens hebben en ook beschikbaar stellen aan de overheid voor hogere subsidiekansen. Dit heet ook wel een EPD bewijs.
Voorbeelden van biobased materiaal
Biobased materialen zijn producten die worden vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen van biologische oorsprong, zoals plantaardige vezels, houtsnippers, landbouwafval en organisch materiaal. In tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen, zoals glasvezel of schuim, zijn biobased materialen vrij van schadelijke chemicaliën en hebben ze een veel lagere impact op het milieu. Ze zijn ook CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief, omdat de planten die de grondstoffen leveren tijdens hun groei CO2 uit de atmosfeer opnemen en opslaan.
Voorbeelden van biobased materialen zijn:
> Hennepisolatie: Dit is gemaakt van vezels van de hennepplant. Dit biedt thermische en akoestische meerwaarde. Het materiaal is ook goed bestand tegen insecten en schimmels.
> Cellulose isolatie: Dit is gemaakt van gerecylede papiervezels. Ook dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde.
> Schapenwol: Dit materiaal is brandvertragend en vochtregulerend. Ook heeft het van nature een goede isolerende werking.
> Riet: Dit materiaal wordt al eeuwen gebruikt als isolatie en komt nog regelmatig voor.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need