Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

10 / 02 / 2022

ISDE subsidie 2022 - gratis stappenplan

ISDE subsidie aanvragen in 2022


ISDE subsidie 2022 - gratis stappenplan

Dit jaar is het mogelijk om zowel subsidie te krijgen voor de aanschaf van: isolatie, warmtepomp, zonneboiler en aansluiting op een warmtenet. Deze steun valt onder de ISDE subsidie. Alleen zal niet iedereen dit jaar investeren in een duurzame installatie. De vraag die wij dan ook vaak krijgen is: Is de ISDE subsidie ook in 2022 beschikbaar? In dit blogbericht meer informatie over de ISDE subsidie in 2022.

Bereken je ISDE subsidie

ISDE subsidie aanvragen in 2022

De ISDE subsidie geeft maar liefst tot 20 procent op de aanschafkosten van bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Voor veel woningeigenaren is dit dan ook een belangrijke reden om te investeren in de woning. Dit jaar is er 124 miljoen euro beschikbaar voor de verschillende maatregelen en dit budget is nu nog ruim beschikbaar. Maatregelen die onder de subsidie vallen zijn onder andere: HR++ glas, gevelisolatie, warmtepompen en zonneboilers. Gemiddeld kan je op een bedrag van 1.200 euro subsidie rekenen.

Voor de komende jaren blijft de ISDE subsidie waarschijnlijk ook beschikbaar. De politiek heeft afgesproken dat er tot 2030 financiële middelen beschikbaar blijven om huiseigenaren te stimuleren hun woning te verduurzamen of te kiezen voor een alternatief op aardgas verwarmen, zoals de warmtepomp. Hoogstwaarschijnlijk blijft de ISDE subsidie in zijn huidige vorm doorlopen tot 2025. Er zijn wel discussies of de subsidie niet van te voren uitgekeerd moet worden of dat het bedrag aan subsidie niet verhoogd moet worden. Het ziet er naar uit dat meer stimuleren eerder voor de hand ligt dan het stoppen met de subsidie.

Op zoek naar een isolatie specialist?

De laatste update is dat de ISDE subsidie in 2022 verhoogd zal worden voor de hybride warmtepomp. Dit geeft mogelijk wel 50 procent meer subsidie en de terugverdientijd wordt hierdoor beter. Op 28 oktober 2021 is de hybride warmtepomp subsidie voor 2022 bekend geworden. De komende drie jaar van 2022 tot 2024 komt er 282 miljoen euro extra beschikbaar voor de hybride warmtepomp. Dit maakt dat je tot 30 procent subsidie krijgt op de aanschafprijs van zo'n installatie, een groot voordeel! De terugverdientijd van de warmtepomp zakt hiermee tot 4-8 jaar. Voor isolatie komt er een Nationaal Isolatieprogramma en ook meer isolatie subsidie! Je kan 30 procent subsidie krijgen op de isolatie, dat maakt de terugverdientijd extra interessant. Ook hier is de voorwaarden dat de isolatie moet zijn geplaatst in 2022. De warmtepomp moet ook zijn geplaatst in 2022 om extra subsidie te kunnen krijgen.

Is het beter je hybride warmtepomp subsidie pas in 2022 in te dienen?

Aangezien je in 2022 een hoger subsidiebedrag krijgt voor je hybride warmtepomp, loont het dan om dan pas de aanvraag te doen? Nee, dat zal niet uitmaken. Afhankelijk van de installatiedatum van de warmtepomp krijg je wel of niet de extra subsidie. Is de warmtepomp geplaatst in 2022, dan krijg je een extra subsidie. Is je warmtepomp geplaatst in 2021, dan krijg je het oude installatiebedrag. De overheid zal streng kijken naar de facturen en installatiebewijzen, dus het heeft geen zin om later in te dienen met andere data.

 

Wat worden de subsidiebedragen voor isolatie in 2022?

Ook voor isolatie kan je dus extra subsidie krijgen. Zowel de minimale hoeveel isolatie die je moet laten plaatsen is verlaagd als het bedrag per m2 isolatie verhoogd. Op deze manier verdien je extra snel je investering in isolatie terug. Hieronder de bedragen per vierkante meter isolatie die je kan krijgen in 2022:

Voor isolerende glas, zowel dubbel als triple glas kan je ook extra subsidie krijgen in 2022. Net als bij de warmtepomp is wel de voorwaarde dat de maatregelen geplaatst moeten zijn in 2022. 

ISDE subsidie voorwaarden

Dat er opnieuw een ISDE subsidie beschikbaar is in 2022 betekent wel dat er ook voorwaarden aan verbonden zullen zijn. De verwachting is dat de ISDE subsidie voorwaarden niet veel zullen verschillen als die van dit jaar. Toch zetten we alvast wat tips op een rij om ervoor te zorgen dat je geen subsidie misloopt en bent voorbereid voor de aanvraag:

Tip 1: Je hebt na het plaatsen van de isolatie of warmtepomp tot 12 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Ons advies is dit direct na de installatie te doen. Ieder jaar is er een subsidiepot beschikbaar en deze kan ook uitgeput worden.

Tip 2: Ben je een doe-het-zelver? Overweeg dan toch de isolatie of de warmtepomp te laten installeren door een professional. De subsidie kan je helaas niet aanvragen als je de isolatie of warmtepomp zelf plaatst.

Tip 3: Wil je subsidie aanvragen voor de warmtepomp of zonneboiler? Zorg er dan voor dat je de factuur, bewijs van installatie en betalingsbewijzen goed bewaart. Deze gegevens heb je nodig voor de subsidie aanvraag. Lees hier meer over de subsidie warmtepomp 2022.

Tip 4: Ga je isolatiemateriaal laten plaatsen? Zorg er dan voor dat je van te voren goed weet wat voor soort isolatie, hoeveelheid vierkante meter en kwaliteit de aannemer plaatst. Niet alle isolatie komt in aanmerking voor de subsidie. Vraag de aannemer om een isolatie meldcode dat maakt subsidie aanvragen gemakkelijker.

Tip 5: Zorg ervoor dat je wat foto’s maakt tijdens het uitvoeren van de isolatiemaatregelen. Deze moeten uiteindelijk worden ingediend bij de subsidieaanvraag. Samen met de facturen en betalingsbewijzen is de aanvraag dan compleet.

 

Hulp nodig bij het aanvragen van de ISDE subsidie? Met onze subsidietool kan je snel zien hoeveel subsidie je kan ontvangen en is aanvragen gemakkelijk. Wij ondersteunen je stap voor stap bij de aanvraag zodat je geen kansen misloopt en dat maar voor 85 euro achteraf betalen. Zeker weten dat er rekening wordt gehouden met subsidie bij het verduurzamen van je woning? Dan is het slim om te kiezen voor een aannemer die hier rekening mee houdt. De Energiebespaarders is zo'n partij. Zij geven energie advies en regelen uit de uitvoer.  

Bereken je ISDE subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie