Al vanaf de jaren 70 stelt de Nederlandse overheid regelmatig een subsidiepot voor isolatie beschikbaar. En eigenlijk is de meest gestelde vraag dan ook al 50 jaar: is de subsidiepot isolatie nog beschikbaar en hoe kom ik in aanmerking? In dit blog een overzicht van de huidige subsidiepotjes voor isolatiemaatregelen en hoe je in aanmerking komt. Lees hier meer over de ISDE subsidiepot.
Waar de afgelopen jaren vooral veel gesproken werd over afscheid nemen van het aardgas en alternatieven zoals: aansluiten op een warmtenet of warmtepomp aanschaffen, is isolatie nu weer ‘hot’. In 2020 was er nog de SEEH subsidiepot beschikbaar. Met deze regeling kon je subsidie krijgen wanneer je twee of meer isolerende maatregelen nam. Tot 2020 kreeg je maar liefst 30 procent subsidie op de subsidiemaatregelen. Dit gaf een sterke piek in de vraag naar isolatiemaatregelen en zo kwam niet iedereen op tijd aan de beurt.
[solvari]Op zoek naar een isolatie specialist?_vergelijk gratis offertes[/solvari]
In 2021 is er gelukkig een nieuwe subsidiepot voor isolatie beschikbaar. De isolatiemaatregelen zijn toegevoegd aan de ISDE subsidie. Vanuit deze regeling kan je ook subsidie krijgen voor warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting op het warmtenet. In tegenstelling tot de oude SEEH regeling kan je nu geen subsidie meer krijgen voor ventilatie, waterzijdig inregelen en een slimme thermostaat. In de subsidiepot isolatie zitten nu de volgende maatregelen: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zoldervloerisolatie, vloerisolatie/bodemisolatie en isolerend glas.
In totaal is er 124 miljoen euro aanwezig in de subsidiepot. Voor isolatie is er tot nu toe 11,1 miljoen euro geclaimd. Er is dus nog voldoende budget aanwezig om een subsidieaanvraag voor isolatie in te dienen. De meest populaire maatregelen zijn tot nu toe: dakisolatie met 3,5 miljoen en HR++ glas met 1,8 miljoen euro. Ga je pas volgend jaar je woning renoveren of isolatiemateriaal plaatsen? Geen probleem. De subsidiepot isolatie zou tot 2025 beschikbaar moeten zijn. Iedere jaar vult de rijksoverheid deze pot met geld dan weer aan. Er wordt zelfs gesproken over een Nationaal Isolatieprogramma waardoor het subsidiebedrag op isolatie wel eens hoger kan worden. Denk dan aan 30 procent subsidie op het totale aankoopbedrag.
Heb je isolerende maatregelen genomen of ben je van plan ze te nemen. Let dan op de volgende voorwaarden zodat je geen isolatie subsidie misloopt. Je moet tenminste twee isolerende maatregelen uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidiepot. Je mag ook bijvoorbeeld een warmtepomp plaatsen in combinatie met één isolerende maatregel. De isolatie moet worden geplaatst door een erkend bouwbedrijf, dus niet doe-het-zelven. Daarnaast moet de isolatie aan bepaalde kwaliteit voldoen, de Rd-waarde.
Let bij de aanschaf van isolatiemateriaal dus goed op of het isolatiemateriaal aan de juiste voorwaarden voldoet. De overheid heeft hiervoor een lijst met meldcodes beschikbaar gesteld. Deze zijn via onze software te checken. Tot slot moet je bij de aanvraag voor de subsidiepot isolatie de factuur, een betalingsbewijs en foto’s meesturen. Het gaat hier om foto’s van het plaatsen van het isolatiemateriaal, dus maak snel een paar kiekjes als de isolatie wordt geplaatst.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need