Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

03 / 12 / 2021

ISDE subsidie 2021

ISDE subsidie 2021 aanvragen


ISDE subsidie 2021

De ISDE subsidie 2021 wordt binnenkort bekend gemaakt. Met deze regeling was het mogelijk subsidie aan te vragen voor de warmtepomp of zonneboiler in 2020. In 2021 is de ISDE subsidie weer beschikbaar en dit keer voor meer apparaten. In deze blog de meest recente stand van zaken over de ISDE subsidie 2021.

Bereken je ISDE Subsidie

Investeringssubsidie duurzame energie in 2021

De Rijksoverheid en RVO ondersteunen investeringen die gericht zijn op het duurzaam opwekken van energie of energiebesparing. Met de verwachtte stijging van de aardgas belasting wordt het steeds interessanter om de woning te isoleren of warmte duurzaam op te wekken. Alternatieven voor het verwarmen met aardgas zijn o.a.: de warmtepomp of een warmtenet aansluiting. Deze alternatieven worden nog steeds gestimuleerd met de ISDE subsidie 2021. De subsidie kan tot wel 30% van het aankoopbedrag bedragen. Dit is een aanzienlijk bedrag wat de terugverdientijd van uw duurzame apparaat sterk verbeterd.

In het geval van de warmtepompen en zonneboilers publiceert RVO een apparatenlijst waarin per installatie wordt aangegeven wat het subsidiebedrag is. Dit subsidiebedrag hangt samen met het vermogen van de warmtepomp of zonneboiler. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger het subsidiebedrag. Dit subsidiebedrag kan oplopen tot 8.000 euro per apparaat. Gemiddeld genomen is het subsidiebedrag kleiner. Gemiddeld 1.500 euro voor de warmtepomp en 1.100 euro voor de zonneboiler. De meest recente apparatenlijst van RVO dateert van 3 december 2020.

Op zoek naar een isolatie specialist?

Wat is nieuw aan de ISDE subsidie 2021?

De ISDE subsidie 2021 gaat worden uitgebreid met de isolatie subsidie (SEEH subsidie 2020). Daarmee wordt energie besparen ook een belangrijk onderdeel van de subsidieregeling. De isolatie subsidie 2021 zal waarschijnlijk gelijk blijven aan de SEEH regeling. Alleen de isolatie subsidiebedragen per vierkante meter kunnen iets lager uitvallen in 2020, omdat deze tijdelijk zijn verhoogd in verband met de corona uitbraak. De verwachting is ook dat twee isolerende maatregelen noodzakelijk blijven om in aanmerking te komen voor het subsidiebedrag. De reden is dat de Rijksoverheid denkt hiermee extra maatregelen te stimuleren.

Nieuw aan de ISDE subsidie 2021 is dat ook de aansluiting op een warmtenet in aanmerking komt voor subsidie. Deze warmtenet subsidie moet het voor particulieren interessanter maken om aan te sluiten op een warmtenet. Waarschijnlijk zal deze subsidie de bijdrage aansluitkosten (BAK) gedeeltelijk subsidiëren. Deze bijdrage aansluitkosten is het eenmalig bedrag dat betaald moet worden aan de warmteleverancier om aangesloten te worden om het warmtenet.

Tot slot zullen er in de ISDE subsidie 2021 windturbines en zonnepanelen voor MKB’ers worden toegevoegd. De windturbine subsidie zal waarschijnlijk afhangen van het vermogen van deze windmolen. De MKB zonnepanelen subsidie hangt waarschijnlijk af van het totaal geïnstalleerde vermogen van de zonnepanelen. Dit is een interessante ontwikkeling. Tot nu toe was windmolen subsidie alleen mogelijk onder de SDE++ regeling. Het ging hier dan wel om grotere installaties. Met deze kleine windturbine subsidie lijkt de route vrij om meer kleinere windmolens te gaan zien op daken van ondernemers en particulieren. Wij krijgen ook nog wel eens de vraag hoe het zit met vergoedingen voor laadpalen voor elektrische auto's. Deze laadpalen vallen in ieder geval niet onder de ISDE subsidie. Particulieren kunnen vaak een verzoek indienen bij de gemeente om extra laadpalen te plaatsen als het gaat om de openbare parkeerplekken. De definitieve ISDE subsidie 2021 zal bekend worden gemaakt midden december 2020.

Update ISDE subsidie 2021 en 2022

Voor 2021 is er ruim 164 miljoen euro beschikbaar voor de isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Meer lezen over de subsidieregelingen in 2022? Check dan deze blogs: ISDE subsidie 2022 en warmtepomp subsidie 2022.

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie