Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

10 / 11 / 2023

Wat zijn PVT panelen?

Wat zijn PVT panelen en is het een goede investering?


Wat zijn PVT panelen?

Wat zijn PVT panelen? Afgelopen jaar zijn er een hoop nieuwe producten en innovaties op de markt gebracht. Een van deze nieuwere producten zijn de PVT panelen. Maar wat zijn PVT panelen en is het een goede investering? In dit artikel uitgebreid uitleg over deze panelen, hoe ze werken en hoe snel ze zijn terugverdiend.

 

Wat zijn PVT panelen?

Laten we beginnen bij de naam: PVT. PV staat voor ‘Photo Viltaic’ en T voor ‘Thermisch’. PV wordt gebruikt voor de traditionele zonnepanelen. Thermisch gaat over warmte. Een PVT paneel wekt dus zowel zonnewarmte als zonnestroom op. Andere namen voor dit systeem zijn: hybride panelen, thermische zonnepanelen, warmtepomppaneel of combi-panelen. Het PVT paneel bestaat uit een zonnepaneel met daarachter een collector. Deze collectoren werken met een mengsel van water en glycol om zo warmte te onttrekken uit de buitenlucht en zonnepaneel. Deze warmte dient dan weer als bron voor de warmtepomp.

Dit klinkt interessant. Met dezelfde hoeveelheid dakoppervlakte kan je dan zowel duurzame elektriciteit als warmte opwekken. Toch ben je nog niet helemaal klaar na het installeren van de PVT panelen. Er is namelijk wel een warmtepomp nodig om gebruik te maken van de opwekte warmte. Deze warmtepomp verwarmt de woning en slaat deze warmte ook op in het boilervat. Deze warmte is te gebruiken voor bijvoorbeeld de douche. Omdat de warmtepomp in dit geval geen buitenunit nodig heeft, de energie komt vanuit het PVT paneel, is dit een stil systeem.

 

Voor en nadelen van PVT panelen

PVT zonnepanelen zijn in aanschaf duurder dan traditionele zonnepanelen. Dus is het belangrijk om te weten of deze investering wel de moeite waard is. De grootste nadelen van een PVT systeem hangen samen met de extra kosten van deze oplossing. In de panelen zitten extra componenten, waardoor onderhoud en vervangen duurder uit kan pakken. Verder lijken de nadelen mee te vallen. Wel is het belangrijk te onthouden dat deze techniek relatief nieuw is en nog niet op de schaal van zonnepanelen is toegepast in Nederland.

De voordelen van PVT panelen zijn divers. Doordat het zonnepaneel passief gekoeld wordt neemt het rendement hiervan tot 15 procent toe. Daarnaast wordt er per vierkante meter PVT paneel zo’n 50 tot 70 kuub aardgas bespaard. Met de stijgende aardgasprijzen is dit extra interessant. De besparing van het systeem (elektriciteit en warmte samen) kan daarmee tot wel 40% hoger liggen ten opzichte van de gewone zonnepanelen. Daarnaast zijn er diverse systemen zoals die van Triple Solar en Volthera die beweren altijd warmte op te wekken. Dus ook als het sneeuwt en het buiten vriest. Omdat dit systeem samenwerkt met een water/water warmtepomp is er geen buitenunit nodig.

Zoals geschreven scheelt dit geluidsoverlast en investeringskosten. De meeste buitenunits moeten na een jaar of 10 vervangen worden. Tot slot is dit systeem zowel te gebruiken voor een hybride oplossing, dus nog met aardgas als voor een volledig elektrisch systeem. Voordeel is dat je dan gelijk kan beginnen met het besparen van energie en later altijd kan omschakelen naar een volledig elektrisch systeem. Vaak is het dan wel noodzakelijk extra panelen bij te laten plaatsen, omdat de vraag naar elektriciteit dan zal stijgen.

Wat is de prijs van een PVT systeem?

Oké, de PVT panelen zijn dus efficiënter (een COP van 5,6!), werken goed samen met een warmtepomp en maken geen geluid, maar wat zijn de kosten? Volgens diverse aanbieders komt de totale installatie neer op circa 25.000 euro per huis. Dit is dan wel inclusief de warmtepomp, de PVT panelen, installaties etc. Als je hier de ISDE subsidie en teruggave van BTW van aftrekt, dan kom je gemiddeld op 21.000 euro uit. Alleen niemand heeft natuurlijk exact het Nederlandse verbruik en dat maakt veel uit. Hoeveel PVT panelen heb je dan nodig? Dat hangt af van je stroom- en/of aardgasverbruik per jaar.

Voor een 2-3 persoonshuishouden lijkt bijvoorbeeld een set met 8 triple solar panelen voldoende. De prijs voor dit systeem is 8.571 euro exclusief BTW. Dit is zonder de warmtepomp, wat het grote verschil tussen de gemiddelde kosten van zo’n systeem verklaart. De afmetingen van de panelen verschillen per merk. Sommige systemen hebben afmetingen die gelijk zijn aan die van zonnepanelen. De terugverdientijd van PVT panelen ligt hoger dan die van zonnepanelen. Deze terugverdientijd kan volgens verschillende bronnen tussen de 10 en 25 jaar liggen. Dit lijkt wel een erg brede spreiding.

Uit verschillende verhalen van consumenten komt de terugverdientijd eerder rond de 10-15 jaar te liggen. Dit is nog wel een stuk langer dan de traditionele zonnepanelen. Met een levensduur van een PVT systeem dat rond de 30 jaar ligt is dit systeem wel een oplossing voor de langere termijn. In die zin zijn zonnepanelen en PVT panelen eigenlijk niet goed met elkaar te vergelijken. De keuze is dan eerder: ga je voor een korte termijn stap voor elektra opwekken of een systeem dat je gelijk een stap richting aardgasvrij geeft. Daarbij komt ook het voordeel dat je met een PVT systeem ook kan koelen. Er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen waarbij de warmtepomppanelen hun functie omdraaien: niet langer wordt er warmte van buiten de woning binnengehaald, maar warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht. Deze opties voor actieve koeling en/of nachtkoeling gaan alleen maar relevanter worden met de steeds warmere zomers.

 

Ervaringen met PVT panelen

Omdat dit een relatief nieuw systeem is, zijn er de afgelopen jaren verschillende tests gedaan met PVT panelen. Want bij nieuwe technische opties is er vaak een sceptische houding: maken deze installaties wel waar wat ze beloven? Zeker met de druk om aardgasvrije wijken te realiseren en verregaand te verduurzamen.

Een van de meest recente tests met PVT panelen is die van de TU Delft en Triple Solar. Daar is in een jaren dertig wijk het systeem technisch uitgewerkt en dit lijkt te werken. Daarmee ontstaat een nieuwe interessante optie voor het aardgasvrij maken van bestaande wijken. Een externe warmtebron is namelijk niet nodig bij deze panelen. Een ander voordeel is dat hier niet alleen een oplossing is voor warmte, maar ook koeling in de zomer. De vraag is dat de koelbehoefte enorm gaat toenemen de komende periode. Op deze website worden de resultaten van deze proef gedeeld.

Er zijn verschillende soorten PVT panelen in de markt te verkrijgen. Een aantal van deze merken, zoals Triple Solar, zijn wat vaker in het nieuws te vinden door innovaties. Er zijn ook andere aanbieders van deze panelen, zoals Volthera. De PVT panelen van Volthera zijn dan weer zo ontworpen dat ze nauwelijks te onderscheiden zijn van gewone zonnepanelen. Andere partijen die aan de slag zijn met deze panelen zijn: NIBE, Nefit, Solarus en PowerProfit. In veel gevallen werkt de producent van de panelen samen verschillende installateurs die door het hele land de PVT panelen kunnen installeren. Tot slot zijn er sinds kort ook PV panelen beschikbaar van Qsilence

 

Subsidie PVT panelen

Bereken je subsidie kansen

Zoals beschreven zijn er diverse mogelijkheden om subsidie te ontvangen voor PVT panelen. Voor de zonnepanelen is het mogelijk de BTW terug te vragen. Voor de warmtepomp die bij dit systeem past is het mogelijk om de ISDE subsidie aan te vragen. Bij elkaar geeft dit al snel een korting van 20 procent op het totale systeem. Om in aanmerking te komen voor de subsidie is het belangrijk dat de installatie uitgevoerd wordt door een erkend bedrijf. Daarnaast is het van belang dat u als particulier de subsidie uiterlijk 12 maanden na de installatie van uw warmtepomp aanvraagt. Als woningcorporatie of particuliere verhuurder moet u vooraf de subsidie aanvragen.

Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Gemiddeld komt dit neer op zeker 1.500 euro per installatie. De verwachting is dat de subsidies tot 2025 van kracht blijven. Met de extra aandacht voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad worden hiermee PVT panelen een steeds interessantere investering.

Tot slot komen PVT panelen in 2021 ook in aanmerking voor de SDE++ subsidie. Deze techniek heeft nu nog subsidie nodig en komt daarom ook in aanmerking voor de SDE++ subsidie. Deze regeling zorgt voor concurrentie tussen de verschillende technologieën om de transitie zo kostenefficiënt mogelijk te realiseren.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie