Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

06 / 06 / 2021

VvE subsidie duurzaamheid

Wat voor VvE subsidies zijn er beschikbaar en hoe vraag je ze aan?


VvE subsidie duurzaamheid

Een aanzienlijk deel van de woningeigenaren woont in een VvE. Bij het verduurzamen van een VvE pand komt een hoop kijken en gelukkig is er ook subsidie voor beschikbaar. In dit blog een overzicht van de VvE subsidies die er beschikbaar zijn, waaronder de SEEH subsidie en ISDE subsidie. Vooral de VvE subsidie isolatie zijn een hoop vragen over.

 

Subsidies voor het isoleren van VvE’s

Voor VvE’s zijn lang niet altijd subsidies beschikbaar geweest. Vaak verschilde het per gemeente of er een regeling beschikbaar was voor verduurzamen. Gelukkig is er sinds een aantal jaren nog een landelijke regeling beschikbaar voor VvE’s, de SEEH subsidie. Deze subsidie voor energiebesparing geeft tot wel 20 procent korting op de aanschafkosten van isolatie en ventilatie. Onder andere HR++ glas, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, isolerende deuren, energiedisplays en een nieuw ventilatiesystemen komen in aanmerking voor deze regeling.

Om in aanmerking te komen voor deze VvE isolatie subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is belangrijk hier goed op te letten. Hieronder een aantal van deze aandachtspunten op een rijtje:

> Je moet als VvE tenminste twee isolerende maatregelen nemen. Deze maatregelen moeten ook voldoen aan bepaalde eisen, zie het stuk hieronder.

> Zowel eigenaren als verhuurders van panden komen in aanmerking voor deze isolatie subsidie. Verhuurders moeten wel een verklaring invullen voor de staatssteun. Huurders mogen niet teveel ondersteuning ontvangen.

> Uiterlijk 12 maanden nadat de subsidie akkoord is moeten de isolerende maatregelen zijn uitgevoerd door de VvE. Dit kan verlengd worden, maar is een complex proces. Zorg ervoor dat je helder op papier hebt staan wanneer welke maatregelen worden uitgevoerd.

> De isolerende maatregelen worden uitgevoerd door deskundige bouwbedrijven die staan ingeschreven bij de KvK.

> De partijen die het werk voor je uitvoeren moeten een uitvoerdersformulier invullen. Dit formulier gebruiken de bouwbedrijven om de kwaliteit en hoeveelheid isolatiemateriaal dat geplaatst gaat worden duidelijk te omschrijven.

 

Onze tip is van te voren goed met de partijen die je gaat selecteren om het werk uit te voeren dit uitvoerdersformulier bespreekt. Het komt regelmatig voor dat partijen niet goed weten om te gaan met deze formulieren, een subsidie mislopen is zonde. Uiteindelijk moet dit formulier worden ingediend bij de overheid om in aanmerking te komen voor de VvE isolatie subsidie.

Het subsidiebedrag hangt af van de maatregelen die genomen worden én de hoeveelheid vierkante meter die je gaat isoleren. Zo moet bij vloerisolatie bijvoorbeeld tenminste 70 procent van de gehele oppervlakte worden aangepakt en is het subsidiebedrag dan 7 euro per vierkante meter. Bij HR++ glas is er een minimale hoeveelheid vierkante meter glas die geplaatst moet worden. Hieronder het gehele overzicht:



ISDE subsidie voor VvE’s

Naast de VvE SEEH subsidie voor isolerende maatregelen is er sinds 2021 ook de ISDE subsidie. Deze regeling maakt het mogelijk voor VvE’s om een subsidie te krijgen voor zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting op het warmtenet. Ook deze regeling geeft tot circa 20 procent korting op de aanschafprijs van het product. Het aanvraagproces is wel net iets anders. Het is van belang dat je de subsidieaanvraag doet vóórdat je het product hebt aangeschaft. Na de installatie en betaling van bijvoorbeeld de warmtepomp moet de subsidie worden vastgesteld. Dit verloopt ook via RVO. Via onze ISDE subsidietool kan je gratis het subsidiebedrag en de voorwaarden checken.

 

Hulp bij VvE subsidie aanvragen

We krijgen regelmatig e-mails van VvE’s met vragen over de isolatie subsidie of mogelijkheden warmtepomp subsidie te ontvangen. Vooral het uitvoerdersformulier en de procedure bij de overheid leveren een hoop vragen op. Daarnaast zijn er een hoop ‘ondersteunende’ partijen actief die tot wel 10-15% no cure no pay het subsidieaanvragen uit handen nemen. Dit komt al snel neer op duizenden euro’s die je kwijt bent als vereniging. Onze tip is hier voorzichtig mee te zijn en goed te onderzoeken wat je zelf kan en waar je als vereniging hulp bij nodig hebt.

Wij ondersteunen regelmatig VvE’s en doen dit op basis van een vast bedrag. Dit is afhankelijk van hoeveel tijd wij nodig hebben je goed te ondersteunen. Van te voren doen we ook een gratis quick scan om te bepalen wat voor inzet ervanuit onze kant nodig is. Dit heeft minder kosten tot gevolg. Bij vragen kan je altijd een e-mail sturen aan: info@simpelsubsidie.nl

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie