Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

15 / 01 / 2021

Veelgestelde warmtepomp vragen

De 5 meest voorkomende warmtepomp vragen


Veelgestelde warmtepomp vragen

De warmtepomp is in Nederland een relatief nieuwe manier om het huis te verwarmen. Met de focus op verduurzaming en aardgasvrij is de verwachting dat de warmtepomp meer verkocht gaat worden. Toch hebben een hoop eigenaren nog koudwatervrees en vragen over de werking van dit nieuwe systeem. Hieronder de 5 meest voorkomende warmtepomp vragen op een rij.

Subsidie Warmtepomp Aanvragen

1.       Wat voor soorten warmtepompen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die elk hun warmte uit een andere bron halen. De lucht/lucht warmtepomp haalt haar energie uit de buitenlucht en lijkt op een airconditioninginstallatie. De lucht/water warmtepomp haalt ook haar energie uit de lucht, maar dit kan ook de ventilatielucht of omgevingslucht zijn. De water/water warmtepomp haalt zijn energie uit een bron onder de grond. Deze bron wordt ook wel de warmte en koude opslag (WKO) genoemd. Dit systeem lijkt op de bodem/water warmtepomp. Tot slot is er de hybride warmtepomp die samenwerkt met de bestaande cv-ketel. In dat geval wordt er nog gebruikt gemaakt van aardgas.

 

2.       Kan ik koelen met een warmtepomp?

De meeste warmtepompen zijn naast verwarmen ook in staat om de woning te koelen. Dit is met toegenomen hittestress en bijhorende slapeloze nachten een mooie bijvangst. Bij een lucht/water warmtepomp voert het systeem de warmte binnenlucht naar buiten toe. Hiermee wordt gekoeld water gemaakt wat door vloerverwarming door de woning wordt verspreid. Bij een water/water warmtepomp die werkt met een bodembron wordt de woning gekoeld met water dat uit de bodem wordt onttrokken. Bij hybride of ventilatiewarmtepompen is het niet altijd mogelijk om te koelen.

De koelingsmogelijkheid van de warmtepomp heeft wel effect op het elektriciteitsverbruik. Stevig koelen met de warmtepomp is dan ook terug te zien in de maandelijkse lasten. Tegelijkertijd is het niet realistisch te verwachten dat een warmtepomp de woning tot 18 of 20 graden kan koelen. Vaak is het mogelijk de woning op 22 of 23 graden te houden wanneer het buiten 30 graden is. Wel een behoorlijk verschil wat de nachtrust ten goede komt. Een belangrijk aandachtspunt is dat vloerverwarming bijna altijd noodzakelijk is om met de warmtepomp te koelen.

 

3.       Wat is het verbruik van de warmtepomp per jaar?

De warmtepomp werkt efficiënter dan een cv-ketel, omdat hij warmte haalt uit bijvoorbeeld de lucht of grond en dit samen met elektriciteit naar warmte omzet. Deze efficiëntie wordt ook wel de COP (prestatiecoëfficiënt) genoemd. Een COP van 3 betekent dat de warmtepomp per gebruikte kWh elektriciteit 3 kWh warmte zal produceren. Met het plaatsen van een warmtepomp neemt het elektriciteitsverbruik wel toe, maar de gasrekening komt te vervallen. De warmtepomp is dan weliswaar duurder in aanschaf dan een nieuwe cv-ketel, maar zuiniger in het verbruik.

Maar goed, hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp dan? Stel u vervangt de cv-ketel waarmee u jaarlijks 1.500 kuub gas verstookt. 1 kuub aardgas staat gelijk aan ongeveer 9,3 kWh. Er is dus 13.950 kWh gedeeld door de COP van 3 = 4.650 kWh nodig om uw warmtepomp woning op hetzelfde niveau te laten verwarmen als de cv-ketel. Met de verwachtte stijging van de energiebelasting op aardgas en daling van deze belasting op elektriciteit begint een warmtepomp een steeds aantrekkelijker alternatief te worden. Op de website van ENGIE zijn nog wat meer voorbeelden te geven van de energiebesparing.

 

4.       Wat voor warmtepomp subsidie is er beschikbaar?

De overgang van een cv-ketel naar een warmtepomp kan kostbaar zijn. Afhankelijk van het soort warmtepomp liggen de kosten al snel rond de 10.000 euro. Deze kosten liggen hoger bij grotere warmtepompsystemen en bodemtoepassingen. Om de groei van warmtepompen te versnellen heeft de overheid de ISDE subsidie 2021 in het leven geroepen. De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Hybride warmtepompen krijgen daarom een kleiner subsidiebedrag (1.500 euro) en volledig elektrische systemen vaak een hoger bedrag (3.000 euro).

Het blijft tot 2025 mogelijk om warmtepomp subsidie aan te vragen. Van belang is dat de installatie door een erkende installateur is geplaatst en dat het apparaat voorkomt op de apparatenlijst van RVO. Na het aanschaffen en installeren van de warmtepomp heeft u dan tot 6 maanden de tijd om de subsidie te regelen. Let op: nieuwbouwwoningen komen helaas niet meer in aanmerking voor de ISDE subsidie.

 

5.       Hoe goed moet ik mijn woning isoleren voor een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Dat is een van de meest voorkomende vragen van bewoners. Logisch, want een warmtepomp is nogal een investering en niemand wil in de kou komen te zitten. Of uw woning geschikt is voor een warmtepomp hangt af van meerdere factoren, waaronder: ventilatie en verwarming van de woning. Toch gaan de meeste vragen over isolatie. Hoe goed uw woning geïsoleerd is heeft een groot effect op uw warmtebehoefte en de vraag of een warmtepomp bij u past.

Over het algemeen zijn woningen die gebouwd zijn voor 2000 niet goed genoeg geïsoleerd om te verwarmen met een warmtepomp. In sommige gevallen is het dan wel mogelijk te zien voor een hybride warmtepomp. Deze installatie werkt samen met de cv-ketel om uw huis te verwarmen. Kortom, in woningen voor 2000 is het advies: begin met isoleren. Hoe beter het huis geïsoleerd hoe minder sterk uw warmtepomp hoeft te zijn. Dit kan zowel schelen in de aankoopprijs, maar ook in uw vaste lasten. Wanneer door de warmtepomp uw elektriciteitsaansluiting verzwaard moet worden geeft dit eenmalige, maar ook hogere maandelijkse kosten.

 

Subsidie Warmtepomp Aanvragen

Meer subsidienieuws lezen? Bekijk dan onze subsidienieuws blog.

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie