Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

03 / 12 / 2021

Subsidie zonnepanelen 2021

Overzicht van de subsidie zonnepanelen kansen in 2021


Subsidie zonnepanelen 2021

In 2020 is er een hoop veranderd in de wereld van de zonnepanelen subsidie. Berichten over de salderingsregeling, een nieuwe SDE++ subsidie en de laatste update: de ISDE zonnepanelen subsidie. In dit blog zetten we alle subsidieregelingen voor 2021 op een rijtje.

Op zoek naar een zonnepanelen?

Salderingsregeling wordt afgebouwd

Voor zonnepanelen op uw eigen huis was er de afgelopen jaren de salderingsregeling actief. Deze regeling zorgt ervoor dat u dezelfde prijs krijgt voor uw opgewekt elektriciteit als de elektriciteit die u koopt van de energieleverancier. Met deze gunstige regeling nam de terugverdientijd voor zonnepanelen snel af, zeker toen daarbij ook de teruggave van de BTW bijkwam. De terugverdientijd voor uw zonnepanelen ligt nu rond de 7 jaar. Het doel van de aanpassing van de salderingsregeling is dat de terugverdientijd rond dit punt blijft.

De salderingsregeling gaat worden afgebouwd, zo staat in een recent wetsvoorstel. Vanaf 1 januari 2023 wordt het percentage van de opgewekte stroom dat gesaldeerd mag worden geleidelijk afgebouwd. De reden voor deze aanpassing is dat met de kostendaling van zonnepanelen de rijksoverheid de zonnepanelen niet wil over-subsidiëren. De goedkopere aanschaf van de zonnepanelen moet dus opwegen tegen de lagere opbrengsten. De verwachting is wel dat de overheid het gebruik van de slimme meter zal verplichten. Hieronder het afbouwpad van de salderingsregeling:

 

Afbouwpad Wetsvoorstel afbouw Salderingsregeling

Jaar

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

2031

Afbouw percentage

100%

91%

82%

73%

64%

55%

46%

37%

28%

0%

 

Zonnestroom en zonnewarmte – SDE++ regeling

De SDE regeling is veranderd. De focus van deze regeling ligt nu op het zo efficiënt mogelijk CO2 reduceren, niet alleen op het duurzaam opwekken. Voor zonnepanelen ligt de vermogensgrens voor de kleine installaties rond de 15 kWp. De meeste installaties moeten voldoen aan een minimaal vermogen van 1 MWp. Deze SDE++ subsidie is dan ook bedoelt voor grotere installaties. Voor de kleinere systemen moet de realisatie binnen 1,5 jaar gereed zijn. Voor de grotere installaties moet dit binnen 3 tot 4 jaar afgerond zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat deze SDE++ regeling alleen relevant is voor grootverbruikersaansluitingen. Het gaat hier om een aansluiting op het elektriciteitsnet met een doorlaatwaarde van meer dan 3*80A.

 

Energie Investeringsaftrek (EIA) zonnepanelen subsidie

De energie investeringsaftrek 2021 zal ook mogelijkheden bieden voor ondernemers om steun te ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen. Vaak zijn zonnepanelen installaties op kantoordaken niet interessant voor de salderingsregeling, maar weer te klein voor de SDE++ regeling. Met de EIA 2021 regeling is het investeren in zonnepanelensystemen met een minimaal vermogen van 15 kWp interessant geworden. Het gaat hier om het plaatsen van minimaal 55 zonnepanelen. Met de EIA 2021 kan u 45 procent van het investeringsbedrag aftrekken van uw winstbelasting. Dit geeft een gemiddeld netto voordeel van 11 procent.

 

ISDE zonnepanelen subsidie 2021

De nieuwe ISDE subsidie biedt in 2021 meer kansen voor zonnepanelen. Waar de EIA regeling deze kansen al vergrootte in 2021 kwamen niet alle relevante partijen in aanmerking voor deze regeling. Partijen zoals gemeenten, provincies en in sommige gevallen woningcorporaties, betalen geen winstbelasting. Gelukkig gaat het in de ISDE zonnepanelen subsidie om een subsidie per opgewekt kWp. Met een vermogen tussen de 15 en 100 kWp komt deze subsidie neer op maximaal 12.500 euro. De subsidie komt hier neer op circa 15 procent van het aankoopbedrag.

Met deze nieuwe subsidieregeling is een groot van het aantal zonnepanelen op flatgebouwen te verwachten. Deze complexen vielen de afgelopen jaren tussen wal en schip. Een aantal voorwaarden die belangrijk zijn om te onthouden:

> Het moet gaan om een kleinverbruikersaansluiting. Dus onder de 3 * 80A.

> Als eigenaar bewoner of verhuurder kom je niet in aanmerking voor deze subsidie.

> Het is niet helemaal duidelijk of VvE’s wel in aanmerking komen voor de ISDE zonnepanelen subsidie.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie