Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

09 / 10 / 2021

Subsidie warmtenet 2021

Waarschijnlijk kan je ook warmtenet subsidie aanvragen in 2021


Subsidie warmtenet 2021

Meer dan 7 miljoen bestaande woningen moeten van het aardgas af in 2050. Naast warmtepompen en groen gas zijn warmtenetten een manier om woningen duurzaam te verwarmen. Tot nu toe was er geen subsidie beschikbaar voor particulieren die willen aansluiten op een warmtenet. Dit lijkt te gaan veranderen met de warmtenet subsidie.

 

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van buizen waarmee woningen verwarmd worden. Via deze ondergrondse buizen wordt je woning verwarmd en stroom het water daarna weer terug. Op dit moment zijn nog maar 400.000 woningen in Nederland aangesloten op een warmtenet. In de volksmond worden deze bestaande warmtenetten vaak 'stadsverwarming genoemd' De verwachting is dat dit aantal flink zal stijgen tot miljoenen woningen in 2050. Vaak is het de gemeente in samenwerking met een warmteleverancier die investeren in de ontwikkeling van een warmtenet. Als bewoners heb je vaak minder invloed bij de ontwikkeling van dit soort collectieve warmtesystemen. Dit is weer anders bij individuele elektrische systemen. Warmtepomp subsidie is al jaren lang een mogelijkheid.

 

Warmtenet subsidie 2021

Voor sociale huurwoningen is er nu een subsidie beschikbaar om aan te sluiten op een warmtenet. Dit maakt het voor woningcorporaties interessanter om van het aardgas af te stappen. Hier ontstonden wel al snel problemen. In veel appartementencomplexen zijn zowel sociale verhuurders als particuliere eigenaren actief. Die laatste groep, de eigenaar bewoner, kwam dan niet in aanmerking voor subsidie.

Voor veel huishoudens met een eigen huis is het aansluiten op het warmtenet dan al snel een onbetaalbare opgave. De eenmalige kosten komen al snel neer op 4.000 euro en dan hebben we het nog niet eens over inpandige werkzaamheden. De ISDE subsidie moet hier in 2021 verandering in brengen. De verwachting is dat deze aansluitkosten gesubsidieerd gaat worden.

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie