Afgelopen maanden is er een hoop verschenen over de hybride warmtepomp, de kosten en de besparingen. Met de focus op aardgasvrij de afgelopen jaren leek de route duidelijk: in een keer de stap naar een volledig elektrische variant of de aansluiting op een collectieve warmtebron. Verschillende gemeenten richtte hier hun pijlen op met als doel voor de laagst mogelijke kosten eigenaren te helpen met een aardgasvrij alternatief. De eerste resultaten laten zien dat de stap naar in een keer aardgasvrij wel erg lastig is.
Omdat aardgasvrij lastig is en eigenaren liever stap voor stap aan de slag gaan, is er een groei van de hybride warmtepomp zichtbaar. Het voordeel van dit systeem is dat bij redelijk geïsoleerde woningen de combinatie van de cv-ketel en warmtepomp al mogelijk is. Woningen gebouwd vanaf 1992 hebben vaak voldoende isolatiekwaliteit, wel is aandacht voor kierdichting en ventilatie van belang. Aanvullend is het gemakkelijker een hybride warmtepomp toe te passen als eigenaren stap voor stap hun woning op hoger niveau willen isoleren. Voordeel is dat eigenaren dan direct gaan besparen op het aardgasverbruik.
En in de praktijk. Wat is de besparing van een hybride warmtepomp dan? Hier is afgelopen jaar meer onderzoek naar gedaan. Hybride warmtepompen blijken tussen de 60 en 70 procent te besparen op het aardgasverbruik. In enkele honderden woningen is dit gemeten gedurende het stookseizoen 2019-2020. Hierbij moet opgemerkt worden dat afgelopen stookseizoen niet bijzonder koud was, wat zeker in de koudere maanden invloed heeft op de stookkosten. Deze besparing op de maandlasten maakt wel dat een hybride warmtepomp goed terug te verdienen is. Uit het onderzoek blijkt dat de hybride warmtepomp sneller terug te verdienen is bij vrijstaande woningen dan rijwoningen. Dit heeft te maken met het gemiddelde gasverbruik en de besparingen. Terugverdientijd hybride warmtepomp ligt gemiddeld rond de 10 jaar.
We hebben nu inzicht in het gebruik en de besparing van de hybride warmtepomp, maar wat kost deze installatie gemiddeld? Afhankelijk van het vermogen van het systeem liggen de kosten tussen de 3.600 en 4.600 euro. Deze bedragen zijn indicatief en zonder de aanschaf van een cv-ketel. Vooral in combinatie met de warmtepomp subsidie is de aanschaf van de hybride warmtepomp interessant. Dit subsidiebedrag ligt tussen de 1.000 en 2.000 euro. Dit komt neer op 20 tot 30 procent van het aankoopbedrag. Dit is dus een behoorlijke subsidie. Deze subsidie kunt u als woningeigenaar aanvragen nadat u de installatie heeft gekocht en geïnstalleerd.