Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

09 / 10 / 2021

Geluidseisen warmtepomp 2021

Wat zijn de geluidseisen warmtepomp in 2021


Geluidseisen warmtepomp 2021

Geluidseisen en warmtepomp komen vaker in dezelfde zin voor dan je zou denken. Een van de meest voorkomende zorgen van consumenten die een warmtepomp aanschaffen is wat voor geluid de warmtepomp gaat maken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook de buren. Niemand heeft zin in overlast, maar komt dat nou echt wel zo vaak voor en wat zijn de geluidseisen voor warmtepompen? In dit blog meer informatie over de geluidseisen warmtepomp 2021.

 

Geluidseisen warmtepompen 2021

Afgelopen jaar is er flink strijd over gevoerd: de geluidseisen voor warmtepompen. De nieuwe geluidseisen voor warmtepompen worden ingevoerd op 1 april 2021 (geen geintje). Aanvankelijk werd de nieuwe geluidseis dat de warmtepomp geen geluid boven de 40 decibel (dB) mag produceren. Ter vergelijking 40 dB komt neer op zeer beperkt geluid: stil klaslokaal, rustige woonbuurt, vogels bij zonsopkomst etc. Uiteindelijk is dit aangepast naar 45 dB overdag en 40 dB in de avond. Het maximale geluid is hiermee 45 dB tussen 7:00 en 19:00 uur en 40 dB tussen 19:00 en 7:00 uur.

Dit heeft behoorlijke gevolgen. Het zal volgens het vakblad warmtepompen niet altijd meer mogelijk zijn om warmtepompen te plaatsen in de achtertuinen van rijtjeswoningen. En aangezien Nederland nogal veel rijtjeswoningen heeft, heeft dit effect op de keuzes en energietransitie. Dit probleem oplossen kan door een iets grotere buitenunit te plaatsen met een grotere ventilator, dat maakt minder geluid. Een ander alternatief is het plaatsen van een geluiddempende kap. Zo’n geluidswerende kast kan wel tot duizend euro extra kosten, maar als het veel hoofdpijn bespaard, is het de moeite waard om naar te kijken. Om installateurs te helpen heeft de overheid een rekentool geluid beschikbaar gesteld.

Subsidie Warmtepomp Aanvragen

In de praktijk gaat het hier vaak om geluidseisen die zijn gesteld aan de buitenunit. Op deze geluidseisen is verschillend gereageerd. Zo geeft Techniek NL aan dat overlast in de praktijk vooral veroorzaakt wordt door warmtepompen die niet goed zijn geïnstalleerd. Dit was ook een van de redenen om alleen warmtepomp subsidie uit te keren als het apparaat is geïnstalleerd oor een erkend installateur. De locatie van de buitenunit en extra maatregelen maken het verschil.

 

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie