Warmtepomp subsidie voor nieuwbouw? Vanaf juli 2018 is de aansluitplicht komen te vervallen waardoor nieuwe woningen aangesloten moesten worden op aardgas. Met het vervallen van deze plicht is de weg vrij voor meer aardgasvrije alternatieven zoals warmtepompen. Voor nieuwbouwwoningen met een vergunning voor juli 2018 geldt dat deze woningen nog gewoon met aardgas gebouwd mogen worden. Maar hoe zit het met het verkrijgen van een subsidie voor uw warmtepomp als u net een huis in aanbouw heeft gekocht? In deze blog meer over de warmtepomp subsidie voor nieuwbouwwoningen.
Een nieuwe woning zonder aardgas lijkt de norm te worden. De netbeheerders geven aan een steeds sterkere stijging te zien. Zo werden er in 2019 nog circa 70% van de woningen opgeleverd zonder aardgas en is dit gestegen naar 84% in 2020. Vooral het aantal aansluitingen op een warmtenet en woningen met een warmtepomp zullen hierdoor flink stijgen. De circa 16% die nog niet op aardgas aangesloten zijn, worden als gemiste kans gezien door veel beleidswerkers en de netbeheerders. Deze woningen moeten toch vóór 2050 van het aardgas af. Toch zonde als je als bewoners dubbel moet betalen. Ook in 2023 stijgt het aantal nieuwe woningen zonder aardgas door. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden woningen nog op aardgas aangesloten.
Voor de subsidie op warmtepompen én zonneboilers is er een hoop veranderd. Beide apparaten vallen onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE subsidie). Omdat aardgasvrij de nieuwe norm is bij nieuwe woningen is het niet langer meer mogelijk een subsidie aan te vragen voor je warmtepomp of zonneboiler bij woningen waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd. In de praktijk betekent dit dat er nog maar weinig nieuwe woningen in aanmerking komen voor een warmtepomp of zonneboilersubsidie. Let wel op. U moet uiterlijk 24 maanden na de installatie van de apparaten de subsidie aanvragen. Voor de nieuwbouw lijkt er niets te veranderen aan deze spelregels. Het lijkt hiermee definitief onmogelijk om nog subsidie te krijgen op een warmtepomp bij nieuwbouw.
Is uw woning gebouwd in 2019 of 2020 met een omgevingsvergunning voor 30 juni 2018? Dan kunt u dus gewoon de ISDE subsidie aanvragen. Let wel op dat u dan waarschijnlijk een bewijs van die omgevingsvergunning moet laten zien aan de overheid. U kunt deze vergunning opvragen bij de gemeente.
Bent u van plan een warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen voor een bestaande woning? Dan kan het geen kwaad alvast de mogelijkheden voor uw subsidie te verkennen. Via onze slimme tools kunt u snel zien voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt en is het aanvragen binnen 5 minuten geregeld. Voor slechts 85 euro nemen wij uw gehele aanvraag uit handen. Dit scheelt u tijd en gedoe. Voor de warmtepomp krijgt u een vast bedrag per apparaat aan subsidie. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Lees hier meer over de warmtepomp subsidie 2024.
Budget voor ISDE subsidie verlaagd in 2025 en 2026
Alles over de zonneboiler en subsidie aanvragen
Twee keer glassubsidie aanvragen