Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

10 / 11 / 2022

Komt mijn nieuwbouwwoning in aanmerking voor een warmtepomp subsidie

Overgangsregeling ISDE - toch een warmtepomp subsidie voor nieuwbouw


Komt mijn nieuwbouwwoning in aanmerking voor een warmtepomp subsidie

Vanaf juli 2018 is de aansluitplicht komen te vervallen waardoor nieuwe woningen aangesloten moesten worden op aardgas. Met het vervallen van deze plicht is de weg vrij voor meer aardgasvrije alternatieven zoals warmtepompen. Voor nieuwbouwwoningen met een vergunning voor juli 2018 geldt dat deze woningen nog gewoon met aardgas gebouwd mogen worden. Maar hoe zit het met het verkrijgen van een subsidie voor je warmtepomp als je net een huis in aanbouw hebt gekocht? In dit blog meer over de warmtepomp subsidie voor nieuwbouwwoningen.

Check gratis je warmtepomp subsidie

Groei van het aantal nieuwbouwwoningen zonder aardgas

Een nieuwe woning zonder aardgas lijkt de norm te worden. De netbeheerders geven aan een steeds sterkere stijging te zien. Zo werden er in 2019 nog circa 70% van de woningen opgeleverd zonder aardgas en is dit gestegen naar 84% in 2020. Vooral het aantal aansluitingen op een warmtenet en woningen met een warmtepomp zullen hierdoor flink stijgen. De circa 16% die nog niet op aardgas aangesloten zijn worden als gemiste kans gezien door veel beleidswerkers en de netbeheerders. Deze woningen moeten toch vóór 2050 van het aardgas af. Toch zonde als je als bewoners dubbel moet betalen. Ook in 2022 stijgt het aantal nieuwe woningen zonder aardgas door. Alleen in uitzonderlijke gevallen worden woningen nog op aardgas aangesloten. 

 

Warmtepomp subsidie voor nieuwbouw

Voor de subsidie op warmtepompen én zonneboilers is er vanaf 1 januari 2020 een hoop veranderd. Beide apparaten vallen onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE subsidie). Omdat aardgasvrij de nieuwe norm is bij nieuwe woningen is het niet langer meer mogelijk een subsidie aan te vragen voor uw warmtepomp of zonneboiler bij woningen waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd. In de praktijk betekent dit dat er nog maar weinig nieuwe woningen in aanmerking komen voor een warmtepomp of zonneboilersubsidie. Let wel op. U moet uiterlijk 12 maanden na de installatie van de apparaten de subsidie aanvragen. Voor de warmtepomp subsidie 2022 lijkt er niets te veranderen aan deze spelregels. Het lijkt hiermee definitief onmogelijk om nog subsidie te krijgen op een warmtepomp bij nieuwbouw.

Op zoek naar een warmtepomp?

Overgangsregeling ISDE – toch een warmtepomp subsidie voor nieuwbouw?

Voor veel klanten die wij geholpen hebben blijkt de overgangsregeling bijzonder interessant. Kortom, het is soms toch mogelijk voor uw nieuwbouwwoning een subsidie te ontvangen. U moet dan een warmtepomp of zonneboiler hebben aangeschaft vóór 2020 en dit apparaat plaatsen in een woning waarvoor de omgevingsvergunning ná 30 juni 2018 is aangevraagd. Let wel op. U moet deze warmtepomp of zonneboilers vóór 1 januari 2021 laten installeren. Tot slot moet u binnen 12 maanden na de installatie de subsidie aanvragen. In 2022 loopt deze overgangsregeling af en is er geen kans meer op subsidie voor nieuwbouwwoningen.

 

Warmtepomp subsidie aanvragen in 2022

Ben u van plan een warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen voor een bestaande woning? Dan kan het geen kwaad alvast de mogelijkheden voor uw subsidie te verkennen. Via onze slimme tools kan u snel zien voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt en is het aanvragen binnen 5 minuten geregeld. Voor slechts 85 euro nemen wij uw gehele aanvraag uit handen. Dit scheelt u tijd en gedoe. 

Check gratis je warmtepomp subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

Vacuümglas subsidie aanvragen

Triple glas subsidie

Subsidie nieuwe kozijnen en dubbel glas