Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

29 / 11 / 2021

Een warmtepomp of cv-ketel kopen?

Cv ketel of een warmtepomp kopen bij twijfel?


Een warmtepomp of cv-ketel kopen?

Jaarlijks worden er 400.000 cv-ketels vervangen in Nederland. De vraag of je je cv ketel moet vervangen door een warmtepomp of hybride systeem wordt dan ook vaak gesteld. Een nieuwe cv ketel is toch een minder grote investering dan een warmtepomp of ander alternatief, maar wil de overheid ons niet van het aardgas af hebben en hoe zit het met de plannen van de gemeente. Kortom genoeg vragen om in dit blog te behandelen. Naast de vraag: cv ketel of warmtepomp, behandelen we ook nog een andere technieken en afwegingen die je kan maken bij de aanschaf van een warmtepomp.

 

Cv ketel vervangen door warmtepomp, wel of niet?

De afgelopen 50 jaar zijn we in Nederland gewend geraakt aan een simpel verwarmingslandschap. De cv ketel is dé dominante manier om onze woningen te verwarmen en warm water te maken. Dus om de circa 12-15 jaar was het tijd een keer de cv ketel te vervangen. Dit brengt wel kosten met zich mee, circa 1.500 euro. Dit is natuurlijk niet niets, maar vaak een bedrag dat prima te overzien is voor een comfortabel huis. Vervolgens komt ieder jaar iemand langs voor het onderhoud en je kan er weer tegenaan. Je zou bij vergeten dat je een cv ketel in huis hebt.

Bij een cv ketel vervangen door warmtepomp is dit toch anders. Niet langer is het zo simpel als cv ketel eruit en warmtepomp erin. Het plaatsen van een warmtepomp gaat gepaard met hogere investeringen en de vraag hoe geschikt de woning is voor deze manier van verwarmen. Dat komt nooit bij een cv ketel aan de orde. De keuze of je een warmtepomp moet aanschaffen hangt dus vast met de kwaliteit van je gehele woning. Daarbij is vooral de mate van isolatie belangrijk. Het bouwjaar kan helpen een indicatie te geven of een woning geschikt is voor een warmtepomp. Woningen die vanaf het jaar 2000 gebouwd zijn, zijn veelal geschikt om op lagere temperaturen verwarmd te worden. Spannend is hier vooral of de radiatoren deze lage temperaturen aankunnen. Heeft u al vloerverwarming? Dan is dat vaak geen probleem.

Is de woning gebouwd tussen 1991 en 2000? Dan is het waarschijnlijk verstandig om de woning extra te laten isoleren. Deze woningen zijn wel geschikt voor een hybride warmtepomp, maar daarover later meer. Bij woningen gebouwd voor 1991 is het verstandig te beginnen met extra isoleren. Hier is dit jaar ook een interessant isolatie subsidie voor beschikbaar. Hieronder ook een overzicht van de verschillende bouwjaren en hoe het staat met de isolatiekwaliteit. Dit overzicht gaat er wel vanuit dat er tussendoor niet extra isolatie is toegevoegd aan de woning. Aanvullend is het ruimtegebruik van de warmtepomp iets om rekening mee te houden. Voor een volledige elektrische warmtepomp moet je rekening houden met de binnenunit, buffervat, boiler en buitenunit.

 

De cv ketel vs warmtepomp is een wedstrijd die toch wat uitzoekwerk vraagt voordat je een beslissing kan nemen. Twijfel je eraan of de woning goed genoeg is geïsoleerd? Dan kan je altijd de 50 gradentest doen. Je stelt de temperatuur van de cv ketel dan in op 50 graden en ervaart zelf of de woning comfortabel warm wordt. Is dit na twee weken nog steeds comfortabel, dan is jouw woning mogelijk geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Je kan meer over deze test lezen op de website van Milieucentraal. Tot slot zijn er de kosten. Een warmtepomp kost al snel tussen de 7.000 en 10.000 euro. Ook met de ISDE subsidie die een deel van de aanschafkosten vergoedt is de cv ketel veruit goedkoper. Wel bespaart de warmtepomp zo’n 500 euro per jaar op de energiekosten. Een warmtepomp is een investering die je doet voor zeker de komende 15 jaar, dus ga je binnenkort verhuizen? Dan zijn waarschijnlijk andere duurzame investeringen interessanter om te doen.

CV ketel met hybride warmtepomp

De cv ketel en hybride warmtepomp samen, dat is ook een optie. In 2020 zijn er ruim 22.000 hybride warmtepompen verkocht en men hoopt dat dit kan groeien naar maar liefst 100.000 installaties per jaar! Het voordeel van de cv ketel met hybride warmtepomp is dat deze twee apparaten samenwerken. De hybride warmtepomp zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van je warmtevraag wordt ingevuld met dit apparaat. Voor de koude periodes en piekvraag schakelt de cv ketel bij en zorgt voor de verwarming. De hybride warmtepomp kan voor een besparing van 50 tot 70 procent op het aardgasverbruik zorgen. Dit geeft een jaarlijkse besparing van circa 300 tot 500 euro. Met een investering tussen de 5.000 en 7.000 euro ligt de terugverdientijd voor een hybride warmtepomp rond de 10 jaar op dit moment. Mogelijk wordt de warmtepomp subsidie wel verhoogd, waardoor de terugverdientijd kan zakken naar circa 8 jaar. Tegenwoordig is koop niet de enige optie en bieden partijen ook de mogelijkheid aan om een hybride warmtepomp te huren. Bij één van onze partners, econic, zijn geen hoge investeringen nodig. Met een maandelijks bedrag betaal je alleen voor gebruik, service en onderhoud.

Meer woningen zijn geschikt om te verwarmen met de cv ketel en hybride warmtepomp. Naar schatting 25 tot 30 procent van de Nederlandse woningen zijn geschikt om te verwarmen met een hybride warmtepomp. Het gaat hier vooral om woningen gebouwd na 1970 die in zekere mate al zijn na-geïsoleerd. Wel belangrijk is hier onderscheid te maken tussen de hybride warmtepomp op buitenlucht, daarvoor moet de woning vaak beter zijn geïsoleerd dan een hybride warmtepomp die op ventilatielucht werkt. Deze laatste warmtepomp is vooral ook interessant voor appartementen. Vloerverwarming is niet noodzakelijk voor de hybride warmtepomp, maar het is wel efficiënter in het gebruik van warmte. Wel heeft de hybride warmtepomp extra ruimte nodig. Denk hierbij aan een binnenunit van 1 * 0,6 * 0,4 meter (lengte, breedte en hoogte). De buitenunit vereist extra aandacht. Hier een artikel met meer informatie over de buitenunits.

 

Warmtepomp en zonnepanelen

Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te werken. Vandaar zien we vaak de combinatie van zonnepanelen en de warmtepomp. Veel woningeigenaren beginnen met zonnepanelen en isoleren en werken dan langzaam toe naar aardgasvrije alternatieven. Zeker omdat er nu nog gebruik gemaakt mag worden van salderen is het mogelijk je energierekening terug te brengen tot enkele tientjes per maand. Zelfs met het aflopen van de salderingsregeling is het doel van de overheid dat je een investering in zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend.

Een warmtepomp verbruikt, afhankelijk van jouw situatie, al snel 3.500 kWh bij een volledig elektrische variant. Je hebt dan al snel 14 zonnepanelen extra nodig om het extra verbruik aan elektriciteit te compenseren. Ben je van plan te koelen met de warmtepomp? Dan neemt het elektriciteitsverbruik nog wat extra toe.

 

Op zoek naar meer informatie over warmtepomp subsidie? Lees dan bijvoorbeeld ons blog over de warmtepomp subsidie 2022

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie