Warmtepomp subsidie 2023 aanvragen, is dat mogelijk? In 2023 kunt u opnieuw subsidie krijgen voor uw warmtepomp. De regeling valt onder de ISDE subsidie die waarschijnlijk beschikbaar blijft tot 2030. Toch is het verstandig de regels voor subsidie aanvragen goed te bekijken. In dit blogbericht alle informatie kort samengevat, zodat u de grootste kans op de warmtepomp subsidie heeft. Heeft u een warmtepomp in 2024 gekocht? Let dan op dat u hier alles kan lezen over de warmtepomp subsidie 2024.
Met de lange wachttijden voor de installatie van een warmtepomp krijgen wij veel vragen over de subsidie. Is deze nog wel beschikbaar in 2023 en wat als het potje op is? De overheid heeft gelukkig beloofd om tot aan 2030 ISDE subsidie beschikbaar te stellen voor energiebesparing. Hier hoort de warmtepomp ook bij. Heeft u uw warmtepomp in 2022 al besteld en wordt die geplaatst in 2023, geen probleem dus. U kunt gewoon de subsidieaanvraag in 2023 doen wanneer er nieuw budget beschikbaar is.
In 2023 is er 350 miljoen euro beschikbaar voor onder andere de warmtepomp. De focus van de overheid is op sneller energie besparen, zeker met het oog op de hoge aardgasprijzen. Gemiddeld ontvangt u 30 procent subsidie op de aanschaf van uw warmtepomp. Hiermee verdient u een hybride warmtepomp al binnen 4 tot 8 jaar terug. Let wel op, u krijgt niet exact 30 procent subsidie op de aanschaf en installatie van de warmtepomp. Iedere warmtepomp heeft een speciaal nummer (meldcode), waarmee de overheid het subsidiebedrag bepaald. U kunt dit bedrag voor uw warmtepomp hier berekenen.
Het moment is dus rijp voor het aanschaffen van een warmtepomp. Alleen goed om de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie warmtepomp 2023 even goed te bekijken. Hieronder de belangrijkste voorwaarden op een rij. Deze kunt u ook vinden op onze website.
1. Bent u een bewoner, verhuurder of zakelijke klant?
Misschien een gekke vraag om mee te beginnen, maar wel van groot belang. De ISDE subsidie 2023 is er namelijk voor zowel zakelijke klanten als particulieren. Het proces en voorwaarden verschillen enorm tussen die twee. Bent u een eigenaar bewoner (je plaatst de warmtepomp in de woning waar je verblijft) dan kunt u 12 maanden ná het betalen en installeren nog de subsidie regelen. Bent u een particuliere verhuurder of schaft u een warmtepomp aan voor een bedrijf? Dan moet u de subsidie aanvragen vóórdat u een koopovereenkomst aangaat. De overheid bekijkt dan uw aanvraag en geeft u toestemming tot plaatsing over te gaan. Daarna krijgt u de subsidie pas uitgekeerd. Heeft u als zakelijke klant de warmtepomp al geplaatst voordat u subsidie aanvraagt, dan heeft u geen recht meer op subsidie.
2. Kies voor een bekende warmtepomp
Er zijn nog wel eens partijen die een warmtepomp aanbieden die niet bekend is bij de overheid. Met deze warmtepompen heeft u een minder hoge kans op een subsidie. De meldcode is dan namelijk niet bekend bij de overheid. Het is dan wel mogelijk de subsidie aan te vragen, maar dit levert 2 maanden vertraging op en extra bewijsmateriaal is noodzakelijk. Kortom, heeft u de keuze, ga dan voor een warmtepomp die bekend is bij de overheid.
3. Laat uw warmtepomp kundig installeren
De warmtepomp subsidie kunt u alleen krijgen als de warmtepomp is geplaatst door een installateur. Heeft u de warmtepomp helemaal zelf geplaatst? Dan heeft u dus geen recht op de subsidie. Zorg ervoor dat op de factuur van de warmtepomp ook altijd staat vermeld dat dit inclusief de installatie is. De overheid kijkt hier streng naar. Heeft u een deel van de werkzaamheden zelf gedaan en wilt u toch subsidie aanvragen? Dat is formeel niet mogelijk. Een inbedrijfstelling verklaring is niet voldoende om de subsidie mee aan te vragen.
4. Zorg voor een volledige factuur
Installateurs en bouwbedrijven zijn druk, dus hebben niet altijd even veel aandacht voor de subsidie en de regels. Dit gaat nog wel eens ten koste van een volledige factuur. Het gevolg? Vertraging in de subsidieaanvraag en in het ergste geval een afkeuring. Zorg daarom altijd voor een volledige factuur. Hier moeten de volgende zaken instaan: De datum van installatie, het type warmtepomp dat is geplaatst en de meldcode. De meldcode is te vinden op onze website. Samen met de factuur en een betalingsbewijs (kopie internetbankieren of pinbon) bent u klaar om de subsidie aan te vragen.
5. Combineer uw warmtepomp met isolatie
Volgend jaar kunt u ook voor een isolatiemaatregel subsidie aanvragen. Het nadeel van het aanvragen van één isolatiemaatregel in plaats van twee is dat u dan maar 15 procent subsidie krijgt. Maar wacht, hier is een mooie oplossing voor. Wanneer u één isolatiemaatregel combineert met de warmtepomp, dan krijgt u voor beide 30 procent subsidie. Let wel op dat u uiterlijk 24 maanden ná het plaatsen van de eerste maatregel uw subsidie regelt. U kunt bij ons ook voor beide maatregelen de subsidie regelen.
Kunt u hulp gebruiken bij de warmtepomp subsidieaanvraag? Wij helpen maandelijks honderden particulieren bij hun subsidieaanvraag. Via de website kunt u sowieso gratis het subsidiebedrag voor uw warmtepomp en de voorwaarden bekijken. Zet u ons aan het werk voor de subsidie, dan krijgt u een eigen subsidieomgeving waar u alles in de gaten kunt houden. Het duurt gemiddeld 8 weken voordat de overheid uw aanvraag goedkeurt. U betaalt pas voor onze service als het bedrag op uw rekening staat, no cure no pay. Meer weten over zonneboiler subsidie aanvragen. Volg dan de link.
De kosten hiervoor zijn 85 euro, no cure no pay. U betaalt ons pas bij succes en achteraf. U kunt sowieso gratis uw subsidiebedrag berekenen en de voorwaarden checken. Klik op de link hieronder. Voor één isolatie maatregel uw subsidie regelen is goedkoper, namelijk 65 euro. Meer weten over de warmtepomp subsidie 2024? Volg dan de link voor de meest recente informatie.
SVOH subsidie warmtepomp aanvragen
SVOH subsidie 2025 - hulp bij aanvragen
Overgangsregeling warmtepomp subsidie 2025