Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

08 / 09 / 2023

ISDE subsidie 2023

ISDE subsidie 2023 aanvragen


ISDE subsidie 2023

ISDE subsidie 2023 In 2023 kan je weer ISDE subsidie aanvragen voor isolatie, glas, zonneboiler en warmtepomp. Een mooie kans, zeker met hoge energieprijzen. Maar waar moet je rekening mee houden en wanneer kom je in aanmerking? In dit blog lees je alles over de ISDE subsidie 2023 en waar je op moet letten als particulier en zakelijke aanvrager van deze subsidie.

Gratis je ISDE subsidie berekenen

ISDE subsidie aanvragen in 2023

In 2023 is 350 miljoen euro beschikbaar aan ISDE subsidie. Dit betekent een hoop kansen om isolatie, warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen met wel tot 30 procent voordeel! Heb je eind 2022 je werk laten uitvoeren? Dat is geen probleem. Je kan altijd tot 12 maanden ná de factuurdatum je subsidieaanvraag nog regelen. Zolang het werk maar is uitgevoerd na 1 april 2022.

Voor particulieren zijn de spelregels als volgt. Je moet de subsidie aanvragen voor de woning waar je woont én eigenaar van blijft. Vakantiewoningen of tweede verblijven komen niet in aanmerking voor subsidie. Heb je woningen die je verhuurt of een bedrijf waarvoor je subsidie wil aanvragen? Dan moet je zakelijke ISDE subsidie aanvragen. Lees hier verder op in het blogbericht meer over.

Gemiddeld levert de subsidie je al snel 1.500 euro op. Het bedrag is uiteindelijk afhankelijk van het type warmtepomp of zonneboiler dat je koopt en aantal vierkante meters isolatie dat je plaatst. De overheid maakt reclame met 30% subsidie, maar in de praktijk is dat een gemiddelde. Het werkelijk subsidiebedrag hangt af van het vermogen van de warmtepomp of het aantal m2 isolatie/glas dat je laat plaatsen. Hieronder de voorwaarden in meer detail uitgelegd met de subsidiebedragen.

 

Voorwaarden voor isolatie subsidie 2023

De regels voor isolatie subsidie zijn in 2023 net anders dan in 2022. Het grootste verschil is dat je nu ook voor een maatregel subsidie kan aanvragen. Dit betekent dat je snelle in aanmerking zal komen voor subsidie. Het subsidiebedrag is wel lager, je krijgt gemiddeld 15 procent subsidie bij één maatregel in plaats van 30 procent bij twee of meer. Dit komt omdat de overheid particulieren wil aanmoedigen extra te verduurzamen. Blijf wel altijd letten op de 12 maanden regel. Het is beter om uiteindelijk 15 procent subsidie te ontvangen, dan de subsidie mis te lopen, omdat je te laat bent met aanvragen.

Let wel op. Je moet aan voorwaarden voldoen om subsidie aan te kunnen vragen voor je isolatie of glas. Er zijn minimale hoeveelheden die geplaatst moeten zijn, het materiaal moet van bepaalde kwaliteit zijn en facturen moeten voldoen aan bepaalde eisen. Aanvullend mag je de isolatie niet zelf plaatsen. Dit moet zijn gedaan door een bouwbedrijf met een KvK-inschrijving. Je mag de isolatie wel los inkopen en arbeid.

Zoals te zien aan het overzicht hierboven kan je een bepaalde subsidiebedrag krijgen per vierkante meter isolatie die je plaatst. Doe je één maatregel, dan is dat dus de helft van het bedrag hierboven. Het materiaal moet daarnaast ook voldoen aan bepaalde Rd-waarden (dikte) en beschikken over een meldcode. Dit is een ID-bewijs voor het isolatiemateriaal, waardoor de overheid zeker weet dat het in aanmerking komt voor subsidie. Zorg ervoor dat uw aannemer of isolatiepartij deze code altijd doorgeeft. Heb je al voor één maatregel subsidie aangevraagd? Dan kan je later het volledige subsidiebedrag krijgen als je later nog een aanvraag doet voor subsidie.

Voor isolerend glas zijn de subsidiebedragen hierboven te zien. De voorwaarden zijn net anders als bij isolatie. Voor glas is het van belang dat er een meldcode is, vaak wordt deze nog vergeten door glaspartijen. Ook komt alleen het glas zelf in aanmerking voor subsidie, de kozijnen dus niet. Voor triple glas is het dan wel weer een verplichting dat u ook de kozijnen laat vervallen, dat maakt het wel wat verwarrender.

Als zakelijke aanvrager of particuliere verhuurder kan je geen isolatie subsidie aanvragen onder de ISDE regeling. Je kan wel eens kijken naar de SVOH subsidie of EIA regeling.

 

Voorwaarden voor warmtepomp subsidie 2023

Onder de ISDE subsidie kan je ook subsidie krijgen voor de warmtepomp. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over de warmtepomp subsidie 2023. Kort samengevat kan je ook daar tot 30 procent subsidie verwachten. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp dat je koopt. Het subsidiebedrag staat daarop vast. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je de warmtepomp laat installeren door een installatiebedrijf met een KvK inschrijving. Uiteindelijk heb je een factuur, installatie- en betalingsbewijs nodig.

Let wel op. Als je voor een verhuurde woning of bedrijfspand subsidie aanvraagt, dan moet je dat via de zakelijke ISDE doen. Dit betekent dat je voordat er een koopovereenkomst is de aanvraag al in werking moet zetten. Als particulier kan je de aanvraag achteraf doen.

 

Voorwaarden voor zonneboiler subsidie 2023

De zonneboiler heeft in 2022 ook een extra subsidiekans gekregen. Dit betekent dat in 2023 ook tot 30 procent subsidie te krijgen is op de aanschaf en installatie van een zonneboiler. De zonneboiler mag je niet zelf installeren, dit moet gebeuren door een KvK ingeschreven installatiebedrijf. Voor de zonneboiler subsidie kom je zowel in aanmerking als een particulier als zakelijke klant. Let wel op dat je als zakelijke klant net als bij de warmtepomp de subsidie vooraf moet aanvragen. Lees hier meer over zonneboiler subsidie aanvragen.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie