In 2020 viel de warmtepomp subsidie onder de ISDE regeling. Dat jaar was er 44 miljoen euro beschikbaar voor particulieren die met een hybride of volledig elektrische warmtepomp hun woning wilde verduurzamen. Voor de warmtepomp subsidie is ongeveer 35 miljoen euro subsidie aangevraagd, vertegenwoordig circa 24.000 apparaten. Met de toenemende populariteit van de warmtepomp was het te verwachten dat in 2021 er ook weer warmtepomp subsidie beschikbaar komt. Dat is gelukkig het geval. In deze blog meer informatie over de regeling en zaken waar u bij uw aanvraag op moet letten.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt de warmtepomp subsidie beschikbaar. Deze valt ook in 2021 weer onder de ISDE subsidie. Het enige verschil is dat de ISDE subsidie zich nu niet alleen maar op de warmtepompen en zonneboilers richt, maar ook isolatie, zonnepanelen en windturbines. Een ander belangrijk verschil is dat de warmtepomp subsidie niet meer beschikbaar is voor nieuwbouwwoningen. In 2020 was het nog mogelijk onder de overgangsregeling gebruik te maken van de subsidie, maar dit komt te vervallen. Hiermee zal ook het aantal warmtepomp subsidieaanvragen gaan afnemen. Wij verwachten in 2021 een totaal aan 20.000 subsidieaanvragen.
Afgelopen maanden zijn er meerdere analyses en artikelen verschenen over de groei van de hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp bespaart tot wel 70 procent op het aardgasverbruik en lijkt hiermee een ideale tussenstap naar volledige aardgasvrij wonen. De hybride warmtepomp subsidie is ook aantrekkelijk. Het subsidiebedrag ligt al snel op 1.000 euro en komt neer op 30% van de aanschafkosten. Naast een groei van de hybride warmtepomp verwachten we dat de volledig elektrische warmtepomp ook populair blijft. Steeds meer eigenaren isoleren hun woningen op hoog niveau wat de deur openzet voor de volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp lijkt niet meer weg te denken uit de energietransitie.
Bij het warmtepomp subsidie aanvragen moet u een aantal zaken goed in de gaten houden. De regeling en voorwaarden lijken sterk op die van 2020, maar als het gaat om zoveel geld, dan is herhaling de moeite waard. Belangrijk punt is dat uw warmtepomp te vinden is in onze subsidie software. Hierin staan alle warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie opgenomen. Deze warmtepompen hebben een meldcode vanuit RVO gekregen. Wanneer uw warmtepomp er niet tussen staat is het belangrijk dit te melden aan uw installateurs. Soms hanteren installateurs een andere merknaam voor een warmtepomp die niet bekend is bij de overheid.
Aanvullend is het belangrijk dat u een factuur ontvangt met daarop duidelijk vermeld om welke warmtepomp het gaat en dat deze is geïnstalleerd door een erkende installateur. Met deze informatie plus een betaalbewijs kan u dan binnen enkele minuten de subsidie door ons laten aanvragen. Dit pakken wij op voor 85 euro inclusief BTW no-cure no-pay. Hiermee zijn wij de goedkoopste in de markt en enige die met transparante software werken. Hieronder een filmpje waarin kort onze werkwijze wordt uitgelegd.
Let wel op. Je kan alles lezen over de meest recente warmtepomp regeling door deze link te volgen naar de warmtepomp subsidie 2024
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need