Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

03 / 09 / 2020

Stevige groei van warmtepompen

25% groei van warmtepompen in 2019 ten opzichte van 2018


Stevige groei van warmtepompen

De jaarlijkse Gasmonitor is gepresenteerd door Natuur & Milieu. In dit jaarlijkse onderzoek wordt in beeld gebracht welke warmtetechnieken in Nederland worden toegepast en hoeveel deze apparaten zijn verkocht. Denk hierbij aan: warmtepompen, zonneboilers, hr-ketels en warmtenetten.

 

Stevige groei verkoop warmtepompen

Van alle verwarmingsapparaten groeit de warmtepomp relatief het stevigst. In 2019 zijn er 45.000 volledig elektrische warmtepompen verkocht. Dit is een groei van maar liefst 25%. De daadwerkelijke verkoop van warmtepompen is groter dan 45.000, omdat in de studie de hybride warmtepompen niet zijn meegenomen. Van de 45.000 verkochte warmtepompen zijn er maar liefst 43.000 geïnstalleerd in woningen. De overige 2.000 stuks zijn geplaatst in utiliteitsgebouwen. Vaak worden in grotere gebouwen warmtepompen geplaatst met een hoger vermogen. Deze warmtepompen maken dan gebruik van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Ten opzichte van een hr-ketel bespaart luchtwarmtepomp circa 35 procent CO2-uitstoot. Hieronder een overzicht van alle verkochte warmtepompen onderverdeeld in verschillende technieken:

 

De warmtepomp lucht-water is nog steeds het meest populair. Opvallend is wel de stevige groei van de warmtepomp water-water. In 2019 werden 5.600 meer water-water warmtepompen verkocht, dit is een groei van 86 procent ten opzichte van 2018. Nogmaals, de hybride warmtepompen zijn niet meegenomen in dit onderzoek. Voor hybride warmtepompen kan wel een subsidie aangevraagd worden.

 

Subsidie aanvragen warmtepomp

De subsidie voor warmtepompen is anders in 2020 dan in 2019. In 2019 kon grotendeels nog voor nieuwbouwwoningen een warmtepomp subsidie aangevraagd worden. Dit maakt dat het aantal subsidieaanvragen voor warmtepompen in 2020 ten opzichte van 2019 waarschijnlijk zal dalen. In 2019 steeg het aantal subsidieaanvragen voor warmtepompen met 8,1 procent naar 14.678.

 

De krimp van het aantal subsidieaanvragen voor warmtepompen zal waarschijnlijk vooral in de zakelijke markt zichtbaar zijn. In 2019 werd er voor bijna 62.000 apparaten een zakelijke ISDE subsidie aangevraagd. Het grootste deel van deze subsidieaanvragen bestond uit warmtepompen die bedoeld waren voor nieuwbouw woningen. Vooral door het aflopen van de subsidie voor nieuwbouw waren er in 2019 een hoop extra aanvragen voor warmtepompen. Dit verklaart waarom er ruim 247 miljoen euro subsidie was aangevraagd en daarmee het budget van de ISDE-subsidie ruim overschreden werd. In 2020 is het budget voor de ISDE subsidie 100 miljoen.

 

Warmtepomp subsidie in 2021

De Rijksoverheid heeft aangegeven tot 2030 de verkoop van duurzame warmtetechnieken te ondersteunen. Tot 2030 blijft er daar waarschijnlijk een subsidie beschikbaar voor zowel warmtepompen als zonneboilers. Volgend jaar zullen waarschijnlijk de subsidies voor isolatie, Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) samengevoegd worden met de Investeringsregeling Duurzame Energie (ISDE). Houtpelletkachels en biomassaketels blijven uitgesloten van de subsidieregeling, ook in 2021.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie