Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

04 / 02 / 2023

Kan ik mijn woning aan de binnenkant isoleren?

Waar moet ik op letten als ik mijn woning aan de binnenkant isoleer?


Kan ik mijn woning aan de binnenkant isoleren?

Je woning isoleren is een van de beste manieren om energie te besparen en iets aan het milieu te doen. We krijgen vaak vragen over het isoleren van het huis en de subsidiekansen. We hebben besloten de meest voorkomende vragen in blogs te behandelen. Deze keer: Kan ik mijn woning aan de binnenkant isoleren en waar moet ik dan op letten?

Gratis je isolatie subsidie berekenen

Kan ik mijn woning aan de binnenkant isoleren?

Isolatie is stap 1 in energiebesparen en verduurzamen. De meeste woningen verliezen een groot deel van hun warmte via de muren, dus hier is een hoop te winnen. Spouwmuurisolatie of gevelisolatie is dan al snel een gekozen route. Zeker voor woningen die gebouwd zijn tot 2013 waren de isolatie-eisen beperkter en nauwelijks aanwezig in woningen voor 1975.

De meest gekozen oplossing is dan de spouwmuurisolatie toe te voegen. In de meeste woningen is dat geen probleem. Ga je voor nog meer isolatie, dan kan een nieuwe gevel met stevige isolatie een mooie optie zijn. Helaas is dat niet voor alle woningen mogelijk. In woningen gebouwd voor 1945 was het niet altijd gebruikelijk dat er een spouw aanwezig is, dus is het ook niet mogelijk daar isolatie toe te passen. Soms heeft je woning een monument of beschermd stadsgezicht functie, dan kan er ook niet zomaar gevelisolatie worden toegepast.

De optie die dan overblijft is van binnenuit isoleren. Een voordeel is dat je zoveel isolatie kan toepassen als je wilt. Een vergunning is niet nodig in dit geval. Alleen gaat dat wel ten kostte van de oppervlakte van bijvoorbeeld de woonkamer. Bovendien geeft het een hoop gedoe en moeten vaak alle spullen van de muur verwijderd worden. Het kan ook zijn dat de radiatoren, stopcontacten en andere zaken verplaatst moeten worden.

 

Stappenplan woning aan de binnenkant isoleren

Stap 1: Bepaald of je vanuit de binnenkant wil en mag isoleren. Bij een monument kan het zijn dat je ook voor het binnenuit isoleren een vergunning nodig hebt.

Stap 2: Bepaal met een professional of de woning geschikt is om van binnenuit te isoleren. Het kan zijn dat het teveel gedoe geeft met koudebruggen en oppervlakte verlies in de woning. Ben je een doe-het-zelver? Dan staat op deze website een mooi stappenplan.

Stap 3: Maak een plan en bepaal of de isolatie vanuit de binnenkant de moeite waard is. Het kan zijn dat beginnen met vloer of dakisolatie interessanter is. Ook is het opletten met de ventilatie. Isoleren zorgt ervoor dat een hoop kieren verdwijnen, dat klinkt goed, maar ventilatie is minstens zo belangrijk.

Stap 4: Zorg ervoor dat je aan de subsidie voorwaarden voldoet. Isolatie subsidie aanvragen verlaagd de investering met zeker 20 procent, misschien wel 30 procent met de regeling in 2022.

Gratis je isolatie subsidie berekenen

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor isolatiesubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie