Zonneboilers zijn vanaf 2011 een steeds vertrouwder gezicht op daken van particulieren, maar ook zakelijke partijen. Zonneboilers gebruiken de straling van de zon om water te verwarmen. Bij het verbruik stoot de zonneboiler geen CO2 uit waardoor de techniek klimaatneutraal is. Tussen 2011 en 2020 is er een hoop veranderd in de type subsidies waarvoor zonneboilers in aanmerking komen en de wet- en regelgeving. Dit maakt dat in 2020 de groei afvlakt.
Volgens de analyses neemt vooral het aantal kleinere zonneboilersystemen dat nieuw geplaatst wordt af. Dit lijkt een gekke trend, want er is subsidie voor dit soort systemen en de druk aardgasverbruik te verminderen neemt alleen maar toe. Het aantal zonneboilers in de kleine categorie (kleiner dan 6 vierkante meter) dat geplaatst was in 2019 nam af van 23.479 naar 10.159 vierkant meter.
De verklaring voor deze daling is dat veel nieuwbouwwoningen hun EPC eisen al halen met enkel zonnepanelen. Daarnaast ondervinden zonneboilers concurrentie van warmtepompen die warm water kunnen produceren en zonnepanelen die elektriciteits- en warmteopwekking combineren. Een aantal onderzoekers concluderen dat het aantal zonneboiler systemen in de toekomst zal afnemen. Dit lijkt in de praktijk anders uit te pakken, want 80% van de subsidie zonneboilers komt terecht bij bestaande woningen. Kortom, die zonneboilers liggen er nog wel even.
De sterkste groei is te zien bij grote zonneboilersystemen. Hier was een stijging te zien van ruim 175 procent. Dit heeft vooral te maken met een aantal grote zonneboilerprojecten. Bijvoorbeeld het grootste systeem van Nederland dat geplaatst werd bij Tesselaar. Deze projecten worden overigens gesubsidieerd vanuit de SDE+ en niet de ISDE.
Toch is er een groei van het aantal zonneboiler systemen te verwachten in de toekomst. Met stijgende belasting op aardgas tot aan 2026 en stimulatie vanuit de overheid voor deze systemen door middel van subsidie tot 2030 lijken aardgasvrije alternatieven kansrijk. Wel zal de zonneboiler van de toekomst meerdere functies gaan krijgen. Zo zijn partijen zoals HRsolar bezig met systemen die ook voor koeling kunnen zorgen.
Ben u van plan een zonneboiler aan te schaffen in 2020 of 2021? Dan kan het geen kwaad alvast de mogelijkheden voor uw subsidie te verkennen. Via onze slimme tools kan u snel zien voor hoeveel subsidie u in aanmerking komt en is het aanvragen binnen 5 minuten geregeld.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need