In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. Dit betekent een afscheid nemen van onze trouwe cv-ketel in huis of op kantoor. Alleen van het aardgas af gaan is een ding. Stap twee is het vervangen van de cv-ketel met een alternatief. Op tv en in de kranten vliegen de opties ons om de oren; waterstof, warmtenetten of elektrisch verwarmen. Dit elektrisch verwarmen lijkt één van de beste alternatieven voor aardgas. De beste optie bij het elektrisch verwarmen lijkt de warmtepomp te zijn.
De warmtepomp haalt zijn warmte uit de lucht, bodem, ventilatie of het grondwater. Ze komen in verschillende vormen en mate. Het eerste waar mensen aan denken bij een warmtepomp is een buitenunit, een soort airco, maar dit is niet altijd nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld ook hybride warmtepompen, deze systemen werken samen met je cv-ketel. Dit is een prima alternatief als je je huis nog beter moet isoleren of graag op aardgas wilt besparen. Gemiddeld genomen zijn woningen vanaf het jaar 2000 geschikt om geheel te verwarmen met een warmtepomp. Bij woningen voor 2000 moet er vaak nog extra geïsoleerd worden om het binnen comfortabel te krijgen. In dat geval wordt vaker voor een hybride warmtepomp gekozen.
Vaak zijn deze hybride systemen een ventilatiewarmtepomp. In plaats van hete lucht naar buiten de blazen en koude lucht naar binnen te halen haalt deze pomp de warmte uit de afgezogen lucht terug. Dit soort warmtepompen zijn ideaal voor woningen kleiner dan 100 m2 en kunnen op termijn volledig elektrisch gaan werken. De besparingen per jaar zijn al snel 20%, een flinke verlaging van je energierekening. Bij woningen vanaf 1974 is vaak een mechanische ventilatiesysteem aanwezig, wat je huis geschikt maakt voor de ventilatiewarmtepomp. Bekijk bijvoorbeeld de warmtepomp van Inventum eens als voorbeeld. Een warmtepomp kan een soort airco zijn, maar vaak wordt met een airco alleen warmte afgevoerd en niet opgewekt.
Aangezien aardgas nog steeds het goedkoopste alternatief voor verwarmen is stimuleert de Rijksoverheid het aanschaffen van duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp. De hoogte van deze ISDE (Stimuleringsregeling Duurzame Energie) hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Kort uitgelegd, hoe hoger het vermogen, hoe beter geschikt de warmtepomp is voor grote woningen. Voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 5 kW is de subsidie 1.500 tot 1.800 euro. Dit is bijna 40% van het aankoopbedrag, een forse subsidie dus.
Bij een volledige lucht/water warmtepomp, die dus zonder cv-ketel werkt, bedraagt het subsidiebedrag 1.100 euro of meer. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het subsidiebedrag. Voor de bodemwarmtepomp die zijn koude- en warmte uit de bodem haalt begint het subsidiebedrag rond de 2.500 euro. Dit komt vaak neer op 15% van de totale kosten. Kortom, de ISDE subsidie aanvragen is iets dat loont.
Er zijn honderden warmtepompen beschikbaar in de markt en allemaal hebben ze een ander subsidiebedrag. Gelukkig is het met onze Simpel Subsidie tool mogelijk om binnen enkele seconden jouw warmtepomp te vinden plus het exacte subsidiebedrag. Als particulier of zakelijk klant kan je dan direct door ons de warmtepomp subsidie laten regelen, no cure no pay. En geen zorgen. Wij helpen je met alle voorwaarden en het toesturen van alle informatie. Zo kunnen we voor jou in één keer de ISDE subsidie regelen zonder risico’s. Na afloop kan je je subsidie aanvraag altijd op onze website terugvinden en houden we je op de hoogte van de aanvraag. Lees hier de meest recente informatie op warmtepomp subsidie aanvragen in 2024.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need