Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

15 / 01 / 2021

ISDE warmtenet subsidie bekend

Warmtenet subsidie 2021 beschikbaar


ISDE warmtenet subsidie bekend

Subsidie voor de aansluiting op een warmtenet was alleen mogelijk voor woningcorporaties. In 2021 geeft de ISDE subsidie deze mogelijkheid ook aan individuele- en collectieve aansluitingen. Als particulier kan u een subsidie aanvragen, maar ook als appartementsgebouw (VvE). Hiermee lijkt de weg open van de groei van collectieve warmtesystemen. Deze subsidie maakt deel uit van de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing 2021. 

ISDE Subsidie Aanvragen

Warmtenet subsidie 2021 aanvragen

Er zijn twee categorieën die de warmtenet subsidie 2021 kunnen aanvragen: bestaande koopwoningen met een individuele aansluiting en appartementencomplexen met een centrale aansluiting. De individuele warmtenet subsidie komt neer op 3.325 euro per woning. Voor een centrale warmtenet aansluiting zijn er de volgende subsidiemogelijkheden: ten hoogste 100 kW: € 2.925; meer dan 100 kW tot en met 400 kW: € 12.334; meer dan 400 kW: € 21.906. Dit zijn aanzienlijke warmtenet subsidiebedragen. Voordeel op het totaal van de aansluitkosten komt al snel neer op circa 20%.

In deze subsidiebedragen is rekening gehouden met de ACM tarieven voor een aansluiting op het warmtenet, de gemiddelde eenmalige kosten voor het verwijderen van de cv-ketel, de noodzakelijke bouwkundige aanpassingen voor het plaatsen van een afleverset, de eenmalige kosten om de radiatoren geschikt te maken en overschakeling van aardgas naar elektrisch koken. De kosten voor de verwijdering van het aardgas door de netbeheerder vallen niet onder deze subsidieregeling. Deze kosten worden binnenkort niet meer in rekening gebracht. Om in aanmerking te komen voor de warmtenet subsidie moet de aansluiting gerealiseerd worden na 1 januari 2021, moet er een overeenkomst zijn met de warmteleverancier. Daarbij moet de gasmeter en aansluiting op het gasnet verwijderd worden. Van dit laatste punt moet er een document als bewijsmateriaal overhandigd worden dat de woning niet meer op het aardgas is aangesloten. 

In totaal is er 124 miljoen euro beschikbaar voor de warmtenet ISDE subsidie. In deze pot met geld zijn ook de isolatie subsidie en warmtepomp regeling meegenomen. De warmtenet subsidie was noodzakelijk, omdat nu alleen woningcorporaties een subsidie konden aanvragen. Aangezien de gemeenten inzetten op een wijkaanpak waarin alle eigenaren meedoen was het al snel te duur voor eigenaar bewoners op een warmtenet aan te sluiten. Dit dreigt de vele warmtenet projecten in Nederland te vertragen.

 

Wat valt er onder de warmtenet subsidie voor individuele aansluitingen?

De rijksoverheid heeft een lijst gemaakt met wat er onder een individuele aansluiting op een warmtenet wordt verstaan. Deze lijst is van belang voor de woningeigenaren die gebruik willen maken van de ISDE warmtenet subsidie: Vervanging cv-ketel door een individuele aansluiting op het warmtenet. Bijvoorbeeld de grondgebonden eengezinswoning aansluiten, Vervanging van individuele cv-ketels in een appartementencomplex en de vervanging van een collectieve cv-ketel in een flat of appartementencomplex. In dit laatste geval gaat het vaak om een VvE.

 

 

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie