Subsidie thuisbatterij Wat is een thuisaccu precies en kan ik er subsidie voor ontvangen? Wij ontvangen deze vraag regelmatig. In dit blogbericht meer over de mogelijkheden van subsidie thuisaccu aanvragen en algemene informatie over deze installatie.
Een thuisaccu is eigenlijk een grote batterij die de elektrische apparaten in uw huis van stroom kan voorzien. Soms voor enkele uren en zelfs enkele dagen. Met de komst van zonnepanelen en de elektrische auto is de opslag van energie steeds interessanter aan het worden. Wanneer u overdag energie opwekt het in de avond nodig heeft, dan loopt eerst de batterij leeg en wordt daarna energie uit het elektriciteitsnet gekocht.
Omdat het nu erg voordelig is alle opgewekte elektriciteit aan het net terug te leveren en er volledig gesaldeerd mag worden is de thuisbatterij in Nederland nog niet erg groot. Met het afbouwen van de salderingsregeling wordt het minder voordelig elektriciteit direct terug te leveren aan het net. In Duitsland is de thuisbatterij al doorgebroken door een minder voordelige terugleververgoeding. De verwachting is dat de thuisbatterij in Nederland gaat doorbreken de komende 5 tot 10 jaar.
Niet alleen gemeenten, maar ook netbeheerders en Energy Storage NL pleiten voor het stimuleren van de thuisbatterij. Het stroomnet is flink overbelast, we gaan bijna allemaal elektrisch koken, zonnepanelen aanschaffen en op termijn elektrisch rijden. Ondertussen zijn er simpelweg niet genoeg mensen en materiaal om snel dat elektriciteitsnet te verzwaren. De thuisaccu is hier een oplossing voor, alleen deze is nu nog niet rendabel om aan te schaffen in veel gevallen. Een subsidie op de thuisaccu in combinatie met het afbouwen van de salderingsregeling zou dit wel rendabel maken. Een onderzoek van Lainder laat zien dat 30 procent subsidie op de thuisaccu de aanschaf van dit apparaat vanaf 2023 rendabel zou maken! Komt hier geen subsidie voor, dan is het pas in 2028 rendabel een thuisbatterij aan te schaffen. Dat komt best laat om de elektriciteitsnetten te helpen.
De huidige aanschafprijs van een thuisaccu ligt tussen de 3.000 en 9.000 euro. Dit is nog een flinke prijs en vergelijkbaar met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Met de huidige stroomprijzen en salderingsregeling komt de terugverdientijd al snel rond de 15 jaar uit. Tel hierbij op dat de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij ook 15 jaar is en de investering is een stuk minder interessant. Een thuisaccu subsidie zou hier best het verschil kunnen maken. Helaas is er op dit moment nog geen thuisaccu subsidie beschikbaar. In 2023 is er nog geen subsidie voor de thuisbatterij. Met de grote groei van zonnepanelen en opgewekte elektriciteit is het meer opslaan van deze energie goed voor zowel de consument als het elektriciteitsnet. Volgens de minister zijn er nu genoeg alternatieven beschikbaar om huishoudens te stimuleren hun energie op te slaan, anders te gebruiken (zoals verbruiksmanagers) etc. Kortom, de minister wil geen keuze maken voor één technologie, terwijl er meerdere opties zijn.
De verwachting is wel met de toename van zonnepanelen en elektrische auto’s dat de overheid het gebruik van accu’s wil stimuleren. Dit heeft ook een positief effect op het elektriciteitsnet, dat deze zware belasting niet altijd aankan. Wij zullen u op de hoogte houden de mogelijkheden om subsidie thuisaccu aan te vragen. Check hier de huidige ISDE subsidie mogelijkheden.
Lagere warmtepomp subsidie in 2025?
ISDE Subsidie voor All-Electric Warmtepompen: alle tips op een rij
Guide to ISDE Subsidy - all the tips you need