Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

09 / 10 / 2021

Subsidie thuisaccu aanvragen, is dat mogelijk?

Thuisaccu subsidie aanvragen, kan dat en wat zijn de voorwaarden?


Subsidie thuisaccu aanvragen, is dat mogelijk?

Wat is een thuisaccu precies en kan ik er subsidie voor ontvangen? Wij ontvangen deze vraag regelmatig. In dit blogbericht meer over de mogelijkheden van subsidie thuisaccu aanvragen en algemene informatie over deze installatie.

Bereken je subsidiekansen

Wat is een thuisaccu?

Een thuisaccu is eigenlijk een grote batterij die de elektrische apparaten in uw huis van stroom kan voorzien. Soms voor enkele uren en zelfs enkele dagen. Met de komst van zonnepanelen en de elektrische auto is de opslag van energie steeds interessanter aan het worden. Wanneer u overdag energie opwekt het in de avond nodig heeft, dan loopt eerst de batterij leeg en wordt daarna energie uit het elektriciteitsnet gekocht.

Omdat het nu erg voordelig is alle opgewekte elektriciteit aan het net terug te leveren en er volledig gesaldeerd mag worden is de thuisbatterij in Nederland nog niet erg groot. Met het afbouwen van de salderingsregeling wordt het minder voordelig elektriciteit direct terug te leveren aan het net. In Duitsland is de thuisbatterij al doorgebroken door een minder voordelig terugleververgoeding. De verwachting is dat de thuisbatterij in Nederland gaat doorbreken de komende 5 tot 10 jaar.

 

Thuisaccu subsidie aanvragen

De huidige aanschafprijs van een thuisaccu ligt tussen de 3.000 en 9.000 euro. Dit is nog een flinke prijs en vergelijkbaar met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Met de huidige stroomprijzen en salderingsregeling komt de terugverdientijd al snel rond de 15 jaar uit. Tel hierbij op dat de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij ook 15 jaar is en de investering is een stuk minder interessant. Een thuisaccu subsidie zou hier best het verschil kunnen maken. Helaas is er op dit moment nog geen thuisaccu subsidie beschikbaar. In juli 2021 is er door de minister nog bevestigd dat een subsidie voor thuisbatterij nog niet overwogen wordt. Met de grote groei van zonnepanelen en opgewekte elektriciteit is het meer opslaan van deze energie goed voor zowel de consument als het elektriciteitsnet. Volgens de minister zijn er nu genoeg alternatieven beschikbaar om huishoudens te stimuleren hun energie op te slaan, anders te gebruiken (zoals verbruiksmanagers) etc. Kortom, de minister wil geen keuze maken voor één technologie, terwijl er meerdere opties zijn.

De verwachting is wel met de toename van zonnepanelen en elektrische auto’s dat de overheid het gebruik van accu’s wil stimuleren. Dit heeft ook een positief effect op het elektriciteitsnet, wat deze zware belasting niet altijd aankan. Wij zullen u op de hoogte houden de mogelijkheden om subsidie thuisaccu aan te vragen. Check hier de huidige ISDE subsidie mogelijkheden.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

Aanvraagformulier voor subsidie op isolatie

Extra subsidie voor warmtepomp

Hoe kan ik subsidie aanvragen als ik mijn warmtepomp of zonneboiler zelf installeer?