Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

03 / 12 / 2021

Subsidie pelletkachel 2021

Pelletkachel subsidie 2021, wat is er mogelijk?


Subsidie pelletkachel 2021

Het is ondertussen geen geheim meer dat Nederland afscheid gaat nemen van het aardgas. Maar met 7 miljoen woningen die nog gebruik maken van aardgas is de route naar alternatieven nog niet zo gemakkelijk. Sinds een aantal jaar is er daarom de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze regeling stimuleert het gebruik van duurzaam opgewekte energie. Hiermee neemt het gebruik van aardgas af. Tot voor kort was de pelletkachel een van deze alternatieven die gestimuleerd werd.

Bereken je ISDE Subsidie

Wat is een pelletkachel?

De pelletkachel is een moderne houtkachel. Door middel van verbranding op één locatie, meestal de woonkamer, wordt de kamer verwarmd. De rookgassen worden door middel van een afvoerpijp of schoorsteen afgevoerd naar buiten. De pelletkachel kan gebruikt worden voor hoofdverwarming. In dat geval verwarmd de pelletkachel de gehele woning, de radiatoren worden voorzien door warm water wat gemaakt wordt door de kachel. In het geval van lokale verwarming gaat het vaak om de sfeer van het vuur.

Het voordeel van de pelletkachel is dat de installatie van het product vaak eenvoudig is. Afhankelijk van de kosten van de houtpellets of een eigen voorraad is het ook een betaalbare optie. Wel is er toenemende kritiek op de fijnstof en CO2 die vrijkomt bij het gebruik van pelletkachels. Vandaar worden pelletkachels vooral vaak toegepast in landelijke gebieden.

Op zoek naar een installateur?

Subsidie pelletkachel 2021

Subsidie pelletkachel aanvragen in 2021, is dat nog mogelijk? Lang was er subsidie voor pelletkachels mogelijk. Zo is er in 2020 nog 4 miljoen euro aan pelletkachel subsidie verstrekt. In 2019 was dit nog 9,2 miljoen aan subsidie. Wat is er hier aan de hand? De subsidie voor pelletkachels en biomassaketels is gedurende 2019 ter discussie komen te staan. In toenemende mate waren er klachten over het gebruik van pelletkachels in dichtbevolkte gebieden en het effect op de luchtkwaliteit. Daarbij ontstond de discussie in hoeverre de houtpellets wel ‘echt duurzaam’ genoemd konden worden.

Uiteindelijk is in juli 2019 besloten deze subsidie op pelletkachels af te schaffen. Met als belangrijkste reden dat de luchtkwaliteit negatief beïnvloed zou worden en de CO2 besparing niet tegen deze negatieve milieueffecten zou opwegen. Dit gaf een enorme discussie onder experts of deze beslissing wel terecht was. Het effect was in ieder geval dat er geen subsidie meer mogelijk was voor de pelletkachel.

Vervolgens zijn er onder de ISDE overgangsregeling nog 4 miljoen euro aan pellletkachel subsidie verstrekt in 2020. De voorwaarde is dat deze pelletkachels zijn aangeschaft in 2019. 6 maanden na het installeren van deze kachels moest de subsidie zijn aangevraagd. Met het einde van 2020 in zicht betekent dit ook het einde van de pelletkachel subsidie. Waar in 2021 kleine windturbines en het warmtenet onder de ISDE subsidie komen is het einde verhaal voor de pelletkachel.

 

Subsidie pelletkachel 2022

Is het wel mogelijk om pelletkachel subsidie aan te vragen in 2022? Nee, helaas niet. Er is besloten niet op de beslissing in 2021 terug te komen. In 2022 worden alleen isolatie, zonneboilers en warmtepompen gestimuleerd met een subsidie. Checken hoeveel isolatie subsidie je kan ontvangen? Check dan de link hieronder:

Bereken je isolatie subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie