Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp? Toch belangrijk om te weten als u denkt veel energie te gaan besparen op het aardgas. De warmtepomp haalt zijn warmte uit de bodem, lucht of ventilatiewarmte en zet dit met elektriciteit om in nuttige warmte. Maar hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp dan en wanneer is het voordelig er een aan te schaffen?
Het is de compressor die elektriciteit gebruikt om die omgevingswarmte om te zetten in bruikbare warmte voor warm water en de centrale verwarming. Een compressor brengt lucht tot de gewenste druk. Andere elementen die minder stroom verbruiken zijn: de ventilator bij een lucht/water warmtepomp, de besturing en de pomp.
Hoeveel stroom de warmtepomp uiteindelijk nodig heeft, hangt van twee factoren af: hoe efficiënt werkt de warmtepomp en hoeveel warmte en koude heeft u in huis nodig? De hoeveelheid warmte die u nodig heeft in huis, wordt bepaald door de mate van isolatie en gezinssamenstelling. Natuurlijk komt hier ook nog het gebruik van de woning bij kijken. Met een jacuzzi en een vrijstaande woning komt u al snel aan een stuk hoger verbruik. Het rendement van de warmtepomp wordt uitgedrukt in COP. De COP bepaald hoeveel elektriciteit omgezet kan worden in nuttige energie. Een COP van 4 betekent dat een kWh elektriciteit omgezet wordt in 4 kWh nuttige warmte.
Omdat de warmtepomp ‘gratis’ warmte onttrekt aan de omgeving, wordt daarom ook wel eens gezegd dat de warmtepomp bijvoorbeeld 400% rendement levert, terwijl de cv-ketel hier niet in de buurt zal komen. De uiteindelijke besparing hangt natuurlijk ook af van het type warmtepomp. Als u bijvoorbeeld een hybride warmtepomp aanschaft, dan zal die samen blijven werken met de cv-ketel.
Om dit te berekenen heeft u uw aardgasverbruik nodig. Stel u verbruikt 1.600 m3 aardgas op jaarbasis. Dan staat dit gelijk aan ongeveer 16.000 kWh die u nodig heeft om de woning te verwarmen. Hier ontstaat het voordeel van de warmtepomp. Met een COP van 4 heb je uiteindelijk maar 4.000 kWh aan elektriciteit nodig om 16.000 kWh aan nuttige warmte te maken. 4.000 kWh kost ongeveer 840 euro. 1.600 m3 aan aardgas kost daarentegen ongeveer 1.200 euro. De aanschaf van een warmtepomp geeft hiermee een besparing van 360 euro op jaarbasis.
De verwachting is dat de kosten van aardgas de komende jaren verder zullen stijgen en die van elektriciteit dalen. Dit komt door het beleid van de overheid dat mensen wil motiveren van het aardgas af te stappen. In dit voorbeeld neemt uw voordeel dan snel toe. Tot slot is er ook een aantrekkelijke subsidie te krijgen op de aanschaf van een warmtepomp.
Budget voor ISDE subsidie verlaagd in 2025 en 2026
Alles over de zonneboiler en subsidie aanvragen
Twee keer glassubsidie aanvragen