Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

10 / 11 / 2023

Moet de meterkast aangepast worden bij een warmtepomp?

Wat voor elektriciteitsaansluiting heb ik nodig voor mijn warmtepomp


Moet de meterkast aangepast worden bij een warmtepomp?

De warmtepomp is een mooi duurzaam apparaat, maar bij de installatie komt toch wat meer kijken dat bij het vervangen van de cv-ketel. Vragen of de woning wel goed genoeg geïsoleerd is, welke warmtepomp je moet kopen en zijn je radiatoren wel geschikt voor lagere temperaturen? Wat dat betreft is het kopen van een warmtepomp een indirect besluit je hele woning op een hoger niveau van kwaliteit te tillen. In deze blog meer aandacht voor een andere veel gestelde vraag: Moet je de meterkast aanpassen bij de komst van een warmtepomp?

Check gratis je warmtepomp subsidie

Wat voor aansluiting heb je nu?

Even een stapje terug. Niet iedereen hoeft zijn meterkast aan te passen bij de plaatsing van een warmtepomp. Zo heeft mijn eigen woningen, gebouwd in 2018, een voldoende sterke aansluiting om een warmtepomp te faciliteren. Bij deze sterke aansluiting bestaat uit drie fasedraden van elk 230 volt. Deze aansluiting wordt dan ook wel de 3-fasenaansluiting genoemd. Deze aansluiting, het zal je niet verbazen, kan een stuk groter vermogen leveren.

De meeste woningen in Nederland maken nu gebruik van een 1-fase aansluiting. In dit geval komt er geen één, maar twee draden de meterkast binnen. De meeste woningen in Nederland hebben deze 1 X 35 A (ampère) aansluiting. Deze aansluiting is geschikt voor huishoudens met normale apparaten en bijvoorbeeld beperkte hoeveelheid zonnepanelen. Voor elektrisch koken, elektrische auto of de warmtepomp is dit alleen onvoldoende. Om er achter te komen welke aansluiting je hebt, kan je op de energierekening kijken. Het is ook mogelijk via de website van de netbeheerder op te zoeken wat voor elektriciteitsaansluiting je hebt. Het is ook de netbeheerder, niet de energieleverancier die gaat over het eventueel verzwaren van je aansluiting.

Wat voor aansluiting heb je nodig voor de warmtepomp

De aansluitingen: 1 x 10 A, 1 x 35 A en 3 x 25 A geven eenzelfde maandelijkse bijdrage. De grens van de 1-fase aansluiting ligt rond de 8kW (kilowatt). Deze grens is bereikt wanneer in huis al elektrisch wordt gekookt en er een wasdroger aanwezig is. Bij het toevoegen van zonnepanelen begint het al snel lastig te worden. Een hybride warmtepomp is in sommige gevallen mogelijk, maar je loopt al snel tegen de grenzen van de elektra aansluiting aan.

Volledig elektrische warmtepompen werken vaker op 380 volt, ook wel krachtstroom genoemd. In die gevallen is een 1-fase aansluiting onvoldoende en moet de meterkast aangepast worden. Het aanpassen van een meterkast van 1-fase naar een 3-fase aansluiting kost circa 300 – 500 euro. Het aanleggen van krachtstroom kost ongeveer 500 – 600 euro. In het verleden lagen deze kosten wat lager, maar met de schaarste van werklui zijn deze kosten de afgelopen jaren gestegen. Of een aanpassing van de elektra aansluiting nodig is hangt dus af van je situatie. Wanneer je zowel elektrisch kookt, een elektrische auto hebt en een warmtepomp gaat aanschaffen kan het nodig zijn over te stappen op een zwaardere aansluiting. Een bekwame installateur kan hier een advies voor uitbrengen.

Tot slot maakt het type aansluiting een verschil in uw jaarlijkse kosten. De meeste aansluitingen kosten circa 256 euro per jaar aan vastrecht. Stapt u over naar een 3 x 35 A aansluiting dan stijgen deze kosten flink, naar circa 964 euro per jaar. Het voordeel is dan weer wel dat met het vervallen van aardgas daar ook de vaste kosten wegvallen. Hieronder een overzicht van de kosten vanuit netbeheerder Liander. Ga je je woning verbouwen? Dan zijn er mogelijk wel meer subsidiekansen die je in de gaten kan houden. Meer weten? Lees dan ons blog: subsidie aanvragen voor verbouwing woning.

Capaciteit van de aansluiting

Per jaar incl. btw

1-fase: 1x10A

€ 103,85

1-fase: 1x25A, 1x30A, 1x35A en 1x40A

€ 256,68

3-fase: 3x25A

€ 256,68

3-fase: 3x35A

€ 964,73

3-fase: 3x50A

€ 1.401,39

 

Check gratis je warmtepomp subsidie

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor warmtepompsubsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie