Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

15 / 01 / 2021

Isolatie subsidie voor verenigingen van eigenaren

VvE's hebben kans op subsidie voor isolatiemaatregelen


Isolatie subsidie voor verenigingen van eigenaren

In Nederland zijn zeker 125.000 verenigingen van eigenaren (VvE’s) actief. In totaal vallen 1,5 miljoen woningen onder deze groep verenigingen. Zo’n 15 procent van het totaal aantal woningen in Nederland. In de grotere steden van Nederland zoals Amsterdam en Rotterdam valt al snel 50% van alle woningen onder VvE’s. Om de Nederlandse klimaatdoelen tot een succes te maken is het dan ook nodig dat ook de VvE’s minder energie gaan gebruiken.

Subsidie Isolatie Aanvragen

Isolatiesubsidie voor VvE’s

VvE’s die energie willen besparen kunnen tot 31 december 2022 gebruikmaken van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Een VvE komt pas in aanmerking voor subsidie wanneer er twee of meer maatregelen genomen worden. Bij energiebesparende maatregelen moet je denken aan: gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of plaatsen van dubbel glas. Daarnaast moeten de isolatiemaatregelen van een bepaalde kwaliteit zijn. In totaal is er voor 12 miljoen euro aan isolatiesubsidie beschikbaar.

Tot voor kort was het niet mogelijk voor verhuurders binnen een VvE om ook in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie. Dit gaf veel vertraging in de besluitvorming binnen VvE’s. Verhuurders van woningen kunnen inmiddels ook subsidie ontvangen. Commercieel vastgoed zoals kantoorpanden of winkels blijven uitgesloten van de subsidieregeling. In totaal is de isolatiesubsidie goed voor circa 20% van het totale investeringsbedrag. Dit is een aanzienlijk deel subsidie wat de terugverdientijd van de besparingsmaatregelen verbeterd.

 

Nog op zoek naar advies

Het maken van een duurzaamheidsplan is ingewikkeld, zeker voor VvE’s. Gelukkig subsidieert de overheid ook het maken van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Hiermee kan een VvE een energieadvies krijgen en procesbegeleiding om te komen tot uitvoering van de isolatiemaatregelen. Voor investeringen in zonneboilers of warmtepompen is er een andere subsidieregeling beschikbaar, de ISDE subsidie. Waarschijnlijk wordt de ISDE in 2021 samengevoegd met de SEEH in één regeling voor eigenaren. Het is nog onduidelijk of VvE’s hier ook onder vallen.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie