Blogs

Subsidie Nieuws en Tips

30 / 06 / 2021

Huis verduurzamen

Tools om je woning te verduurzamen


Huis verduurzamen

Dit blog plaatsen wij namens een van onze partners MyGo. MyGo helpt woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning. In dit blog meer informatie over deze kansen.

 

Zit je eraan te denken je huis te verduurzamen en wil je weten de mogelijkheden zijn? Je huis verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu maar het zal je op de lange termijn tevens energiekosten besparen en zorgen voor een waardevermeerdering van je woning. Je kunt je huis verduurzamen door bijvoorbeeld extra isolatie toe te passen, warmtepompen te laten installeren of te kiezen voor zonnepanelen en een zonneboiler.

Ga naar MyGo om direct een geschikte vakman te vinden voor jouw specifieke klus. Wil je liever direct telefonisch contact? Ook dat is mogelijk! Bel MyGo dan tijdens kantoortijden op 085-432 00 32. Wij kunnen je dan direct doorverbinden met een vakman die jij wilt, meteen een afspraak voor je maken of een terugbelverzoek voor je indienen. Je huis laten verduurzamen kan best een investering zijn. Echter zijn er allerlei lokale en nationale subsidie waarvan jij gebruik kunt maken als je je huis wilt verduurzamen:

Subsidie voor duurzame energie

De Nederlands overheid wil in 2050 alle bestaande woningen aardgasvrij hebben. De meeste woningen in Nederland gebruiken aardgas voor koken, warm water en verwarming. Aardgas is echter niet duurzaam en daarom zijn er vandaag de dag veel alternatieven voor aardgas. Je hebt vandaag de dag de volgende opties:

Woning elektrisch verwarmen met warmtepomp. Een warmtepomp kan je woning elektrisch opwarmen zonder gebruik te maken van aardgas. Een warmtepomp onttrekt warmte uit de grond of de lucht en zet dit vervolgens om in een energie om je gehele woning te verwarmen.

Zonneboiler voor warm water. Een zonneboiler is tevens een duurzame vervanger van aardgas. Een zonneboiler maakt gebruik van energie van de zon om het water in je woning te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een vat waarin het warme water wordt opgeslagen. Met een zonneboiler kun je je energiekosten bijna halveren!

Woning aansluiten op warmtenet. Een warmtenet, ook wel bekend als wijkverwarming, stadsverwarming of blokverwarming is één centrale warmtebron die warm water en verwarming verzorgt voor meerdere huizen. Denk hierbij aan één flatgebouw of meerdere huizen in een buurt.

Subsidie woningisolatie

Wanneer je woning (extra) laat isoleren kun je tevens subsidie aanvragen. Denk hierbij aan dakisolatie, vloerisolatie, isolatie van de gevel of extra geïsoleerd glas zoals bijvoorbeeld HR++ glas. Met woningisolatie kun je tot wel 2.000 euro per jaar besparen. Kijk voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden van verduurzaming en een overzicht van subsidiebedragen op de huis verduurzamen pagina van MyGo.

Voorwaarden subsidie duurzame energie

Om subsidie te ontvangen voor bovenstaande vormen van verduurzaming moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Voor woningisolatie
Voor een woningisolatie subsidie moet je tenminste twee subsidiemaatregelen aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld nog een isolatiemaatregel zijn of het aanschaffen van een warmtepomp of zonneboiler.

Voor alle vormen van verduurzaming
Om in aanmerking te komen voor subsidie voor het installeren van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting bij een warmtenet hoef je geen tweede subsidiemaatregel aan te vragen. Echter moet je, om in aanmerking te komen voor zowel woningisolatie subsidie als subsidie voor duurzame energie aan de volgende voorwaarden voldoen:

De verduurzaming van je woning moet voldoen aan specifieke technische eisen. Deze vind je terug op de maatregelenlijst van Rijksdienst Ondernemend Nederland.

Je mag slechts één keer een aanvraag indienen voor één soort isolatiemaatregel. Denk hierbij aan eenmaal voor een warmtepomp, eenmaal voor spouwmuurisolatie.

Je hebt een aanvraagtermijn van één jaar na het uitvoeren van de (eerste) verduurzamende maatregel. Een aansluiting op een warmtenet moet gemaakt zijn na 1 januari 2021 en voor een warmtepomp of zonneboiler krijg je alleen subsidie wanneer deze na 30 juni 2020 zijn geplaatst.

Wanneer jij, of de vorige huiseigenaar, al een subsidie heeft aangevraagd voor de desbetreffende verduurzaming dan kun je dit geen tweede keer doen.

Je kunt alleen subsidie krijgen voor een bestaande woning, niet voor een nieuwbouwwoning of bijvoorbeeld een nieuw aanbouw.

Alleen wanneer je de verduurzaming van je woning laat doen door een deskundig bedrijf of een deskundige vakman kun je een subsidie ontvangen.

Zonnepanelen laten plaatsen

Een andere manier om je huis te verduurzamen is het laten plaatsen van zonnepanelen. Je kunt voor zonnepanelen helaas geen subsidie krijgen. Echter kun je, als particulier, wel de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen. Zonnepanelen zijn een slimme investering; ten eerste ben je geheel of gedeeltelijk energieafhankelijk, ten tweede is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen zo’n 6 tot 9 jaar.

Voorwaarden btw-teruggave zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen aanschaft en laat installeren moet je voldoen aan de volgende voorwaarden om btw terug te kunnen krijgen:

Je moet binnen zes maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft belastingaangifte doen. Als je dit niet doen kun je een boete krijgen.

Je factuur en energierekening dienen op dezelfde naam te staan.

Dit geldt alleen voor particulieren, niet als je een eenmanszaak hebt of zzp’er bent.

MyGo helpt je graag

Je kunt online gebruikmaken van de MyGo Matchmaker om direct gematcht te worden met de beste specialist voor jouw verduurzamings-klus in jouw regio. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Liever bellen? Bel ons dan op 085-432 00 32.

Gratis stappenplan

Download ons gratis stappenplan voor subsidie aanvragen, en ontvang alles wat u moet weten om snel uw subsidie te ontvangen.

Ik stuur je ons gratis stappenplan toe. Zo ben je altijd op de hoogte!

Meer blogs van Simpel Subsidie

ISDE subsidie ventilatie

ISDE zakelijk warmtepomp - Regel hier je aanvraag

biobased isolatie subsidie